Economie

ANAF a publicat lista datornicilor la stat! Aflaţi dacă figuraţi cu restanţe în primul trimestru

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe pagina sa de internet o listă cu toate societăţile comerciale care au datorii la stat. Este vorba despre datoriile înregistrate pe primul trimestru din 2014 către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul asigurărilor de sănătate.

Lista datornicilor este publicată trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, în baza Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Potrivit actului normativ citat, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a aduce la cunoştinta publică lista contribuabililor, persoane juridice, „care înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul Fondului naţional unic pentru asigurări sociale de sănătate şi la bugetele locale, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, totalul obligaţiilor bugetare datorate în anii fiscali precedenţi în care s-au înregistrat obligaţii restante, cuantumul obligaţiilor restante, precum şi modalitatea de colectare a acestora aplicată de organele competente ale autorităţilor publice sus-menţionate”. Această prevedere nu se aplică persoanelor juridice în privinţa cărora a fost declanşată procedura reorganizării judiciare şi a falimentului.

Înainte de a fi aduse la cunoştinţa publică, sumele reprezentând obligaţii bugetare restante sunt notificate debitorilor de către organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ale autorităţilor administraţiei publice locale, duăa caz, unde aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe. În cazul contribuabililor cu sucursale şi puncte de lucru, notificarea se face contribuabililor persoane juridice atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru cea a sucursalelor şi a punctelor de lucru.

30 aprilie este  termenul limită pentru publicarea listei datornicilor din trimestrul I din 2014. Lista datornicilor la 31 martie 2014 a fost publicată pe 30 aprilie 2014 pe site-ul ANAF, la categoria Informaţii publice, subcategoria Obligaţii restante către bugete şi poate fi accesată AICI.

Sursa: avocat.net

6 comentarii

  • Buna.imi cer scuze ca va jignesc dar sunteti niste hoti.adica vin in urma cu 3 luni si intreb ce datorii am de platit pt sotul imi spune 2700 de lei dupa 3 luni merg iarasi pentri ca ii s-a retras tot salariul de pe card sotului si spune ca e greseala bancii.dar nu ni sa returnat nimic desi stiu ca nu are voie decat o treime din salar .bun si dupa ce ii s-au retras 1200 de lei spune ca mai are 3500 de lei de plata din care 2000 de lei la casa de asigurari si sotu nu a fost angajat acum nu mult timp pentru prima data si nu a avut nici medic si nici nu a fost niciodata la spital sau ceva de genu .si dupa 8 ani ii treceti sotului meu datoriile parintiilor decedati de 8 anii .pai nu sunteti voi hoti?sa va fie rusi e !vreti sa luati banii oameniilor pe povesti ca nici nu stati sa explicati de ce si pentru ce este aceasta suma ! O sa va dam in judecata pentru aceasta nedreptate !!

  • Legea prevede aplicarea normelor in urma instiintarii personale a datornicului.Lista este o rusine ptr autoritati.Se ascunde incompetenta si nepotismul din cadrul Anaf.Sunt curios daca exista vreun datornic caruia i s-a facut rusine ca este pe lista si s-a grabit sa plateasca?Daca aceasta lista a rusinii nu are efectul scontat,cine va raspunde ptr o asemenea aberatie? Bai conducatorii lu Peste mai intai treceti pe la scoli si abia apoi cereti functii.Stiati ca invatatura dezvolta anumite calitati(bunul simt de exemplu)?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.