Actualitate Economie

Guvernul restrânge numărul scutirilor de la plata impozitelor locale şi lasă primarilor decizia

Guvernul va restrânge numărul scutirilor de la plata impozitelor locale prevăzute în lege şi va lăsa autorităţile locale să decidă ce categorii de contribuabili pot să mai fie scutite de la această plată ori să contribuie cu o sumă mai mică, măsură prin care sunt însă deja anticipate venituri suplimentare.

Operaţiunea a fost anunţată de Guvern la Bruxelles, prin programul de convergenţă pentru perioada 2014-2017 şi transmis Comisiei Europene, şi este prezentată cu argumentul „creşterii autonomiei locale”, informează Mediafax.

„Pentru creşterea autonomiei locale – restrângerea numărului scutirilor prevăzute în lege, acest atribut revenind autorităţilor locale, care vor avea competenţa de a decide reducerea sau scutirea de la plata impozitelor locale pentru anumite categorii de contribuabili”, se arată în document.

Măsura a fost inclusă la capitolul privind elementele consolidării politicii fiscal-bugetare fixate de Guvern pe termen mediu, „pe partea de venituri”.

În prezent, impozitul pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport nu este perceput în cazul unor categorii de persoane, precum veteranii şi văduvele de război, persoanele cu handicap grav sau accentuat şi persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, persoanele persecutate politic de regimul comunist, luptători la Revoluţia din 1989.

Totodată, Guvernul intenţionează să introducă un nou sistem al contribuţiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, indiferent dacă acestea mai realizează sau nu şi alte venituri.

În program, Guvernul arată, de asemenea că, pentru a stimula mediul de afaceri şi a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central este de reducere a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră neutră din punct de vedere bugetar. „În acest sens, se va încerca implementarea, în a doua jumătate a acestui an, a unei reduceri semnificative a acestei cote”, arată Guvernul.

România a transmis Comisiei Europene noul program de convergenţă, pentru perioada 2014-2017, anunţându-i pe oficialii de la Bruxelles că angajamentul de adoptare a monedei euro „va deveni un obiectiv realizabil şi necesar” la data de 1 ianuarie 2019.

2 comentarii

  • minciuni ,minciuni si iar minciuni !! unde sint normele de relansare ec. din programul din alegeri ?? unde ?? sa va spun eu trei ??? sau nu are rost cu mincinosi din astia !!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS