Actualitate

Tabără Internaţională Rotary la Tăşuleasa Social

Tăşuleasa Social a găzduit până de curând Tabăra Internaţională Rotary, denumită ”Natura şi cultura”, organizată de către Rotary Club Bistriţa Nosa, care a reunit copii din 13 ţări, inclusiv România, la activităţi educative, distractive şi, bineînţeles, de voluntariat. ”Această tabără reprezintă un vot de încredere internaţional şi un nou pas înainte în strategia de deschidere a porţilor” - Alin Uhlmann Uşeriu. ”Am trecut la un alt nivel” - Marsineta Vaida.

1 tabara rotaryTabăra Internaţională Rotary a fost organizată pentru 37 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 3 tabara rotary17 ani, proveniţi din următoarele ţări: Slovenia, Franţa, Rusia, SUA, Marea Britanie, Turcia, Israel, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Cehia şi România. Copiii veniţi din afara României, 15 la număr, au petrecut în tabără 10 zile, în timp ce copiii români au petrecut câte 5 zile, în două serii.

Copiii români provin din 6 judeţe, fiind selecţionaţi şi sponsorizaţi de câte un club Rotary din aceste zone. Astfel, au participat: un tânăr din Constanta, 6 tineri din Năsăud, o tânără din Cluj, 3 tineri din Ploieşti şi 9 tineri din Bistriţa, din care 3 sponsorizaţi de către Rotary Club Bistriţa şi 6 de către clubul organizator al taberei, Bistriţa Nosa.

4 tabara rotaryPe parcursul celor 10 zile, tinerii au avut un program complex, conceput de membrii Asociaţiei Tăşuleasa Social şi de membrii clubului Rotary Bistriţa Nosa. Programul a inclus activităţi educative, atât în Pădurea Pedagogică, cât şi la Centrul de Educaţie de la Dorna Candreni. Chiar dacă majoritatea activităţilor s-au desfăşurat în campusul Tăşuleasa Social de la Piatra Fântânele, copiii au avut parte şi de numeroase excursii, cu scop socio-cultural, ei vizitând Muzeul Grăniceresc Năsăudean, oraşul Bistriţa şi Biserica Evanghelică, Mănăstirea Piatra Fântânele, Castelul Dracula, Liceul de Arte ”Corneliu Baba” din Bistriţa, dar şi şcoala primară de la Ciosa.

Printre activităţile cele mai îndrăgite au fost cele doua excursii în Parcul Naţional Călimani. Într-o prima fază tinerii au participat la o activitate de voluntariat la cel mai nou proiect al asociaţiei – reamenajarea drumului Mariei Theresia. Într-o altă zi. programul a inclus parcurgerea unor trasee de drumeţie montană, până pe Varful Străcior la altitudinea de 1.963 de metri, care pentru mulţi dintre tineri a fost cel mai înalt punct în care au ajuns până acum.

”Pentru Tăşuleasa Social această tabără reprezintă un vot de încredere internaţional şi un nou pas înainte în strategia 5 tabara rotarynoastră de deschidere a porţilor. Cu toate că de-a lungul celor aproape 14 ani de activitate ne-au trecut pragul zeci de grupuri din străinătate, niciodată până acum această mică ţară Taşuleasa nu a găzduit 13 ţări deodată. Consider că succesul acestei tabere ne spune multe despre măsura în care metodele noastre sunt eficiente la nivel internaţional şi nu doar local”  – Alin Uhlmann Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social.

”În fapt, acest proiect se află deja în cel de-al patrulea an de derulare. A început cu copii din Moldova aflaţi în situaţii de dificultate şi a continuat cu copii din Bistriţa. Reuşita acestei colaborări cu Tăşuleasa Social ne-a încurajat să trecem la un alt nivel. Am acreditat tabăra în reţeaua Rotary International şi astfel a devenit o tabără internaţională. Proiectul a reprezentat şi o premieră, fiind pentru prima dată când limba de comunicare în tabără a fost limba engleză” – Marsineta Vaida, preşedinte în exerciţiu al clubului Rotary Bistriţa Nosa.

2 tabara rotary”Pregătirile au durat aproape 6 luni, responsabilitatea noastră fiind atât promovarea la nivel internaţional şi naţional a taberei, cât şi selectarea participanţilor şi organizarea logistică. Nu pot afirma că a fost foarte dificil, însă a presupus un volum de muncă consistent. Proiectul a fost cu siguranţă o reuşită şi acest lucru a fost confirmat cu prisosinţă de lacrimile din ochii tinerilor participanţi, care mi-au declarat emoţionaţi că nu mai vor să plece acasă. Am văzut tineri musulmani îmbrăţişând tineri evrei şi creştini, care îşi promiteau să ţină legătura, să-şi consolideze prieteniile înnodate aici; am văzut emoţia şi lacrimile din ochii unei tinere din Rusia, care era îmbrăţişată de noii prieteni din Olanda, SUA, Germania, România şi celelalte ţări reprezentate aici, care îşi promiteau să revina aici şi să se revadă. Obiectivul principal al Rotary International este promovarea păcii şi prieteniei în lume şi cred că acest proiect a urmat întru totul acest obiectiv” – coordonatorul proiectului, Marin Mic, fost preşedinte al Rotary Club Bistriţa Nosa.

Sursă text şi foto: Rotary Club Bistriţa Nosa, Asociaţia Tăşuleasa Social

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.