Actualitate Social

Avertizare meteo: Vreme călduroasă, local caniculară, şi disconfort termic ridicat

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) emis o informare potrivit căreia vremea va fi călduroasă în toate regiunile ţării şi local caniculară, în cursul după-amiezelor, până marţi. Avertizarea de caniculă şi disconfort termic este valabilă duminică 3 şi luni 4 august, când se anunţă temperaturi ridicate.

harta info meteo calduraÎn cursul după-amiezelor, în special în sudul şi estul Moldovei, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, se vor înregistra, duminică şi luni, temperaturi maxime de 35 – 36 de grade, iar izolat chiar 37 de grade.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe arii restrânse în cele de deal şi de podiş.

În cursul zilei de marţi în sud-estul ţării vremea se va menţine caniculară, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 35 de grade şi disconfort termic ridicat.

Conform estimării evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor până în 10 august, în Transilvania temperaturile maxime se vor situa peste valorile climatologice ale perioadei şi vor fi cuprinse, în medie, între 28 şi 30 de grade, iar în zilele de 3 şi 4 august în jur de 32 de grade Celsius. Minimele nocturne nu vor avea variaţii semnificative, menţinându-se la valori medii de 15…16 grade.

Începând din 5 august, temperaturile maxime vor marca o scădere uşoară, ajungând la valori medii de 27 de grade în data de 8 august. După această dată, se va relua tendinţa de creştere a temperaturii, astfel că în 12 august vremea va deveni călduroasă, cu medii ale maximelor în jur de 30 de grade. În ultima parte a intervalului (până în 17 august), tendinţa va fi de răcorire uşoară. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative, o uşoară scădere a acestora remarcându-se spre finalul intervalului.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în intervalului 6 – 9 august, când vor fi ploi, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. În restul intervalului, aversele se vor semnala pe arii mai restrânse, în special în timpul după-amiezelor.

Etichete

1 comentariu

  • ce-mi plac stirile astea!…prognoze dupa ureche si foi de ceapa!…. daca nu ar fi telefonia ar fi dezastru!…si cica se face si facultate pentru asa ceva!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.