Actualitate Cultură

Zilele Bistriţei: Comemorarea Primului Război Mondial, Noaptea albă a Bisericii Evanghelice

Bistriţa va marca în 22 şi 23 august, de Zilele oraşului, 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial: simpozion la Primărie, expoziţie la Muzeul Judeţean, ceremonial militar-religios cu depuneri de coroane. Tot atunci va avea loc un concert de muzică clasică, urmat de evenimentul ”Noaptea albă a Bisericii Evanghelice”. Iată, în mare, programul Zilelor Bistriţei 2014:

Festivitatea de deschidere a Zilelor Bistriţei 2014 este programată vineri 22 august, ora 10.00, în Teatrul de vară din Piaţa Centrală. În aceeaşi zi, de la ora 14.00, la Primăria Bistriţa va avea loc un simpozion dedicat Primului Război Mondial.

Târgul, standurile cu mici şi bere şi spectacolele folclorice vor fi în Complexul Heidenfeld din Viişoara, acolo unde bistriţenii vor putea călători gratuit cu autobuze tip linia verde, care vor circula cu o frecvenţă ridicată.

Tot în 22 august, în Heidenfeld va fi organizată o seară românească pentru toţi invitaţii din străinătate.

Sâmbătă 23 august, de la ora 11.00, se va inaugura la Muzeul Judeţean o expoziţie având ca temă Primul Război Mondial, iar la 12.15 va începe un ceremonial militar-religios cu depuneri de coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor căzuţi în ”Războiul cel Mare”.

Programul va continua, începând cu ora 18.00, în Biserica Evanghelică, unde va avea loc un concert de muzică clasică susţinut de Filarmonica din Craiova.

Între orele 22.00 şi 3.00 va fi ”Noaptea albă a Bisericii Evanghelice”, când, printre alte activităţi, vor fi proiectate filme şi imagini despre istoria Bistriţei şi a bisericii. Prima ediţie a evenimentului ”Noaptea albă a Bisericii Evanghelice” (foto) a avut loc în 2013, tot de Zilele Bistriţei, când s-au împlinit 450 de ani de la sfinţirea simbolului oraşului.

Duminică 24 august, dimineaţa se va oficia o slujba ecumenică, iar seara, după concursul de frumuseţe Miss Bistriţa 2014 (ora 17.30), pe pietonalul Liviu Rebreanu vor concerta, începând cu ora 19.30, Lora, Maxim şi Vama.

Sărbătoarea se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.

4 comentarii

  • Oare de ce se uita ca prima atestare documentara cu BISTRITA a fost 16 iulie 1264,deci anul acesta sunt 750 ani? Are cineva interes sa fie uitata aceasta data?Cred ca ar fi cazul ca de Zilele Bistritei,22-24 august 2014, sa organizata ca sarbatoare cu eveniment deosebit -750 ani-Bistrita in memoria timpului,manifestare cu sprijinul Complexului Muzeal BN si Arhivelor BN.Poate aude cineva(marele Cretu si Raducu M)

  • Zilele Bistritei se tin dupa „cum vrea muschii lui Cretu”, in capul caruia este o mare nebuloasa. Dupa ce lumea era deja obisnuita cu ziua de 16 IULIE, anul trecut primarul a schimbat si data la care s-au organizat zilele orasului, amanand-o dupa criterii doar de el stiute. Acum ne propune zilele de 22-24 August, vrand parca sa-si arate nostalgia dupa perioada comunista si dupa ziua de 23 August, cu care Bistrita nu are nici o legatura. De altfel nu-i de mirare nostalgia lui Cretu dupa perioada comunista dupa ce in urma cu cativa ani acelasi Cretu vroia sa aduca la Bistrita statuia unui lider comunist chinez, starnind reactii de dezaprobare din partea populatiei orasului si nu numai.
    Reamintim ca din punct de vedere istoric, prima mentiune a asezarii apare la 2 aprilie 1241, intr-un document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, in care se spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa (la inceputul existentei sale localitatea Bistrita a purtat o perioada de timp denumirea de Nosa). Intr-adevar, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Prin urmare in 2014 orasul Bistrita inplineste 750 de ani de la prima atestare documentara, fapt pentru care ar fi trebuit ca intregul an sa fie declarat anul jubiliar “BISTRITA-750″.
    Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este amintita ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, iar din1366 capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.

  • Daca tot au vrut sa schimbe data Zilelor Bistritei, atunci mai bine ar fi ales ziua de 15 August care coincide cu sarbatoarea de Sfanta Maria. In acelasi timp, ar avea legatura si cu istoria orasului Bistrita, prin faptul ca in 1353 Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. In felul acesta, Zilele Bistritei ar putea incepe in fiecare an pe 15 august, prefatand deschiderea Bulgiului anual, care ar merita sa fie reluat, deoarece un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras ca Bistrita care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Mai trebuie stiut ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej, incepand cu balul de Sfanta Marie. Daca s-ar relua aceasta traditie, targul de vara s-ar putea organiza in locatia Oborului de la Viisoara (Complexul Heidenfeld), iar acest lucru s-ar putea face impreuna cu camera de comert si cu directia agricola, care ar putea sa initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate.Pe de alta parte Bulgiul ar putea fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o cerere mai consistenta pe timpul celor 15 zile. Fara indoiala si cultura Bistriteana ar putea fi beneficiara a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS