Directorul Extensiei Bistriţa a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, Mircea Mureşianu, a declarat, luni, pentru Timp Online că anul universitar 2014-20156 se anunţă a fi unul bun.
„Ne-am închis cu studenţi la toate liniile de studii. Descreşterea este nesemnificativă. De la 600 şi ceva de studenţi anul trecut, anul acesta avem 567. Eu zic că suntem în parametri normali. Putem funcţiona cu câte două grupe la fiecare specializare ceea ce este foarte bine. Cei de la buget, în mod firesc, au ocupat locurile şi mai avem şi studenţi care plătesc aşa încât ne putem susţine din punct de vedere financiar. Tot învăţământul universitar românesc e în cădere în ceea ce priveşte efectivele, însă faptul că noi ne păstrăm efectivele de anul trecut arată că suntem atractivi”, a spus Mircea Mureşianu.
Anul acesta, Extensia Bistriţa a UBB funcţionează cu patru facultăţi: Administraţie Publică, Business, Geografie şi Educaţie Fizică şi Sport. De asemenea, Facultatea de Studii Europene este în lichidare, anul acesta urmând să se încheie cursurile cu studenţii din anul III.
„Facultatea de Studii Europene e în lichidare la Bistriţa însă îi găzduim pe cei de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei care au filială la Năsăud, însă, din solidaritate de breaslă îi vom găzdui cu nişte seminarii aici”, a spus Mircea Mureşianu.
Întrebat cine sunt profesorii care predau la Bistriţa, el a răspuns că s-a format deja un corp profesoral local, aşa încât nu mai e nevoie să vină prea multe cadre didactice de la Cluj.
„Vin şi profesori de la Cluj, dar sunt şi specializări care într-o proporţie covârşitoare – 80 – se închid cu colectivele pe care şi le-au format din mers, cu profesori cu expertiză, doctorate, cu multă experienţă deja. Educaţia Fizică are şase titulari, Geografia are cinci titulari. La Business, majoritatea vin de la Cluj, la Administraţie Publică însă nu e cazul. O avem pe doamna profesor Cornelia Macarie şi pe Mona Creţa, care e stabilită la Cluj, dar e titulară la Bistriţa, iar în jurul lor gravitează specialişti de la Cluj şi de aici”, a adăugat Mureşianu.
În ce priveşte situaţia locurilor în cămin, se pare că anul acesta nu au fost prea multe cereri.
„Pentru prima oară, nu am trăit fenomenul de presiune din partea studenţilor pentru locurile din cămin. Chiar mai avem libere 20-30 de studenţi”, a spus Mircea Mureşianu.
Referitor la posibila înfiinţare a altor facultăţi la Extensia Bistriţa, el a răspuns că decizia le aparţine decanilor, iar aceştia nu au exprimat până acum intenţia de a înfiinţa la Bistriţa alte facultăţi decât cele existente.
Adaugă comentariu