Actualitate

Prin Viziunea energetică 2050, municipalitatea se angajează să câştige renumele ”EASY City Bistriţa”

Consiliul Local va dezbate în luna noiembrie proiectul de hotărâre privind aprobarea Viziunii energetice 2050 şi a Road-map-ului energetic pentru Bistriţa, elaborate în cadrul proiectului INTERREG IV C - IMAGINE, document care prevede traseul energetic al oraşului pentru următorii 36 de ani.

Primăria Bistriţa anunţă că a fost elaborat proiectul de hotărâre privind aprobarea Viziunii energetice 2050 şi a Road-map-ului energetic, realizate în cadrul proiectului INTERREG IV C – IMAGINE, care vor fi supuse analizei şi aprobării Consiliului Local în luna noiembrie. Orice persoană interesată poate formula propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ. Propunerile, sugestiile sau recomandările se vor formula în scris şi vor fi depuse la Centrul de Relaţii Publice al Primăriei municipiului Bistriţa, str. Gheorghe Şincai nr. 2, până la data de 31 octombrie.

În luna decembrie 2011, în cadrul Programului European de finanţare Interreg IV C, a fost aprobat proiectul IMAGINE (Imagine Low Energy Cities), initiativă a Asociatiei Energy Cities, a cărui temă principală este energia şi transportul sustenabil.

Municipiul Bistriţa este partener în cadrul proiectului IMAGINE alături de: Energy Cities (Besancon, Franţa), Munchen (Germania), Lille (Franţa), Figueres (Spania), Dobrich (Bulgaria), Milton Keynes (Marea Britanie), Modena (Italia), Universitatea Hafen City Hamburg (Germania) şi Odense (Danemarca).

În vederea elaborării Viziunii energetice locale 2050 a fost contractată firma germană VSU GmbH, reprezentată prin Thomas Baum, care a facilitat trei forumuri locale energetice, ce au generat un document care prevede traseul energetic al Bistriţei pentru următorii 36 de ani.

Viziunea prevede angajarea municipiului şi a cetăţenilor pentru câştigarea renumelui de “Environmental Sportive Energy City” (EASY City Bistriţa) – Oraşul care acţionează pentru protecţia mediului şi eficienţă energetică. Aceasta înseamnă dezvoltare durabila, restricţionarea creşterii consumului de energie la 15 MWh/locuitor/an, promovarea energiilor regenerabile şi a eficienţei energetice, producţia locală a 50% energie regenerabila şi promovarea unui slogan de economisire a energiei în Bistriţa. ”Prin această strategie Bistriţa se va dezvolta şi va fi pregătită pentru perioada în care resursele energetice convenţionale vor fi extrem de costisitoare”, este obiectivul municipalităţii.

Vor fi trei etape distincte de implementare a conceptului EASY City:

Faza 1: 2014-2020: Reducerea consumului de energie convenţională, în special la încălzirea locuinţelor şi a mijloacelor de transport. Măsurile esenţiale pentru dezvoltarea urbană trebuie să fie însoţite de abordări pentru reducerea cererii suplimentare de energie. Bistriţa va promova inovarea energetica şi producţia locala de energie.

Faza 2: 2020-2030: Stabilizarea dezvoltării prin completarea de măsuri în strategia de dezvoltare locala 2030, monitorizarea măsurilor, extinderea producţiei locale de energie din surse regenerabile, promovarea inovării energetice.

Faza 3: 2030-2050: Trecerea la conceptul de EASY City cu peste 50% producţie locala de energie regenerabilă. Astfel, Master planul energetic, adică Road-Map-ul, este intitulat “The Annual Energy book” (TAEB) – Registrul energetic anual (REA). Ţinta anunţată necesita un angajament la nivel înalt din partea tuturor locuitorilorşsi a factorilor de decizie implicaţi.

Viziunea se va revizui la fiecare cinci ani, va fi actualizata si corectata. În acelaşi timp, se va efectua o coordonare cu celelalte politici energetice. Următoarea data de actualizare este 2020.

Road-Map-ul intitulat “The Annual Energy book” (TAEB) – Registrul Energetic Anual (REA), include toate masurile planificate până în 2050.

Priorităţile Bistriţei: Planul Urbanistic General, Studiul de trafic şi Strategia Locala de Dezvoltare 2010- 2030 necesită o revizuire care sa fie in concordanţă cu conceptul de EASY City, limitarea creşterii cererii de bunuri şi servicii energetice în următorii 6 ani, o folosire eficientă a energiei şi folosirea resurselor energetice care emit cele mai puţine gaze de seră, precum şi consumul redus al energiei convenţionale, reducerea semnificativă a consumului de energie în clădirile publice, (rata folosirii energiilor regenerabile în clădirile publice până în 2050 va fi de 100%).

Bistriţa va reduce emisiile de gaze de seră şi consumul de energie convenţională prin masuri de planificare, reguli de conduita în construcţii si motivaţii financiare, precum si consultanţă şi informaţii. Bistriţa va avea o strategie de transport si mobilitate, va premia eficienţa energetică şi va crea logo-ul energetic, precum şi reguli pentru parcările municipale pe criterii energetice. Se va realiza un concept de furnizare a agentului termic şi a energiei electrice pentru anul 2050. Achiziţiile publice vor oferi un plus de atenţie eficienţei energetice, sursei de energie şi ecologiei. Vor fi dezvoltate atât un model de achiziţie, cât si o strategie de achiziţie. Furnizarea de electricitate, iluminat public, infrastructura pentru informaţii şi tehnologii de comunicare, apă, deşeuri, canalizare şi drumuri vor fi optimizate în ceea ce priveşte folosirea energiei, emisiile de gaze de seră şi consumul de resurse.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS