Timp de gândire

Colibiţa staţiune? Poate de interes personal

Fotografiată din unghiuri favorabile, Colibiţa poate părea o „staţiune mai ceva ca în Austria”, cum scria deunăzi cineva din presa centrală. Numai că, ce să vezi, niciunul dintre cei care s-au repezit să citească articolul nu a fost de acord. În primul rând, Colibiţa nu e staţiune, iar eu nici nu cred că va deveni prea curând. În al doilea rând, în afară de natură, nu are nimic de oferit, iar natură frumoasă găseşti peste tot în România.

Întâmplarea a făcut să merg sâmbătă dimineaţa spre Colibiţa la Bike Fest. Ghinionul meu a fost că am prins un ambuteiaj la ieşirea in Prundu Bârgăului spre Bistriţa Bârgăului unde, aşa cum se ştie, e ziua târgului de animale. Un nene cu un IMS – mai circulă şi maşini de-astea, să ştiţi – căra o vacă pe care o ducea la vânzare. A reuşit să formeze în spatele lui o ditamai coloană. La un moment dat, şi-a găsit în sfârşit loc de parcare printre căruţe şi am putut schimba în sfârşit vitezele după ce ne-am târât cu toţii în spatele lui, ca melcii. Din spate a venit însă unul turbat rău. A intrat în depăşirea întregii coloane, iar cum drumul era îngust, a ajuns cu roţile din stânga pe acostament – mai avea puţin şi se răsturna – şi a lăsat în spatele lui un val de pietre, bolovani şi praf. A sărit bolovănişul pe parbrize ca mingile de ping-pong, în timp ce bovina de la volan a dispărut în norul de praf pe care l-a ridicat. Sunt sigură că toţi din faţa şi din spatele meu au rămas cu întrebarea: Cine, naiba, i-a mai dat permis şi acestei creaturi odioase? Probabil unii cu vilă la Colibiţa.

Ca una care scriu zilnic despre tot soiul de drumuri pe care se toarnă de zor asfalt, deşi duc spre sate cu zece locuitori toţi bătrâni care nu au mai ieşit din curţi de un secol, mă întreb de ce nu i-a trecut prin minte ilustrei noastre conduceri judeţene să asfalteze un drum pe care circulă sute şi mii de oameni cât e week-endul de lung şi vacanţa de mare. Bun, să zicem că drumul e prins în planuri şi proiecte care se vor realiza, dacă se vor realiza, pe exerciţiul financiar din 2100 şi ceva. Până atunci însă nu putem aplica nici măcar nişte amărâte de tratamente bituminoase? De la înălţimea jeep-urilor de serviciu, reparate din bani publici şi alimentate cu cardul nu mai vede nimeni că acest drum e unul bolnav, îngust, rupt în şaptezeci de mii de locuri şi extrem de periculos? Mai bine dăm 2 milioane de lei pe nişte pietre pe care le aruncăm aiurea pe DJ 151 pe care-l stricăm decât să facem un lucru de care e extrem de mare nevoie?

Sunt convinsă că de la înălţimea jeep-urilor, drumul pare chiar ok. În fond, cine a avut bani de vilă la Colibiţa e puţin probabil să nu aibă 4×4 personală sau de la job. De ce să-i pese de proletarii cu Dacii sau alte mijloace de transport? Oricum, ei degeaba vin la Colibiţa. După două opriri pe baraj pentru poze, alt mod de a-şi petrece timpul în jurul lacului nu există. Bine scria unul la textul de promovare a localului lui Vasile Coruţiu care, se ştie, stă foarte bine la capitolul PR. Oamenii însă scriu: „E super la Colibiţa. Manele, cocălari, grătare, mâl, serveţele peste tot (dovadă că lipsesc WC-urile publice-n.a), drumuri proaste, servicii scumpe, mâncare scumpă, aglomeraţie, cămătari la fiecare colţ. Sunt fraieri ăia care se duc în Austria. Nu ştie ei ce e frumos” sau altul care adaugă “probabil e atracţie pentru cei din zonă însă să baţi nişte drumuri mizerabile şi să plăteşti 100 de Euro pe noapte într-o zonă care nu îţi oferă nimic decât natură? O fi natura frumoasă, însă după două zile te plictiseşti şi nu prea ai ce face în zonă. Fără restaurante variate, magazine, oraşe pitoreşti în zonă, muzee, cum îţi umpli timpul? Nu se poate compara cu o zonă ca Innsbruck sau Salzburg în Austria”.

Evident că nu se poate compara fiindcă acolo nu şi-au făcut vile în jurul lacului toţi cei care au împărţit după bunul plac, în anii 90, pământul expropiat din jurul lacului Colibiţa, membri în comisii de fond funciar, politruci care au avut reprezentanţi sau pile în aceste comisii, securişti vechi sau noi, diverşi oameni de afaceri care şi-au clădit imperii jecmănind statul. Cu toţii au pus stăpânire chiar şi pe luciul apei de nu mai ştie nici balaurul pe de fundul lacului care şi cât a luat cu japca. În fiecare week-end, viloşii o iau cu tracţiunea integrală spre munte, fac grătare, beau de sting, chefuiesc unii cu alţii, fac pe generoşii invitându-şi prietenii la cabană, se scaldă în lac, se dau cu barca şi, vezi Doamne, se relaxează trăgând cu ochiul, invidioşi, la vecini să vadă ce şi-au mai făcut la vilă, cu cine chefuiesc acum, cui au dat cabana. E limpede ca lumina zilei că nu au niciun chef să-i deranjeze nimeni, nici într-un caz proletarii cu pătura care vin să admire lacul dintr-un unghi din care ar putea vedea cum cei de la Fisc beau bere cu oamenii de afaceri necontrolaţi de un secol, cum procurorii coc vinete cu infractorii – evident netrimişi încă în judecată, deci beneficiari ai prezumţiei de nevinovăţie – şi politicienii se pupă-n bot cu securiştii ascultându-se de data aceasta direct, fără fire cuplate prin aparate. Paparazzi cu telefoane mobile le trebuie ăstora? Nu-i de ajuns că mai scapă câte o invitată facebookistă câte o poză pe net în care se laudă cum a fost ea la cabană şi a avut parte de tratament preferenţial?

Mă amuză teribil munca în zadar a tuturor comitetelor şi comisiilor care vor să facă ordine la Colibiţa pentru declararea ei ca staţiune, vezi Doamne! În realitate, niciunul care a pus stăpânire pe marginile lacului nu vrea lucrul acesta. Cel mult, cred eu, Colibiţa ar putea fi declarată staţiune de interes personal a tuturor celor enumeraţi mai sus. Noi, restul, aplicăm pentru Austria din timp. Ne costă mai puţin şi măcar scăpăm de tablouri cu cocălari care se pretind a fi elite. Ei se merită unii pe alţii şi se distrează pe măsură. Propun să nu-i mai deranjăm că ne vom trezi, naibii, cu nişte ziduri mai ceva decât cel chinezesc şi nu vom mai vedea insula din mijlocul lacului decât din elicopter.

16 comentarii

  • Perfect adevarat si sunt de acord cu fiecare cuvintel! Singurul lucru pe care l-as adauga este ca si natura este extrem de vitregita de taierile necontrolate. Cand eram copil, padurea se termina in paraul care a fost inaintea barajului. Acum, daca stai pe baraj vezi o gramada de teren despadurit. Statiune? In nici un caz…..

  • Mult zgomot pentru nimic. Anul trecut a existat o mare agitatie in legatura cu neregulile din jurul lacului Colibita. S-a format si o comisie care sa faca ordine . Comisia Colibiţa,condusa de subprefectul Ovidiu Frenţ avea în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor.
    Prea multa vorba si prea putine fapte. Realitatea e ca in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, poate fi trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului.

  • Atata timp cat pe o parte a lacului nu exista curent, semnalul la telefon e la jumatate sau deloc, nu exista internet si nici apa si canal peste tot (de drum nu mai vorbesc) nu ai cum sa vinzi turism la Colibita. Poate pentru amatorii de singuratate, care isi petrec concediul cu o carte in mana e ok. Pentru restul insa e multa plictiseala. Nu ai ce face acolo mai mult de 2-3 zile.

  • Intrun fel la Colibita se repete ce se vede si in restul tari.
    Lipsa de viziune, lipsa de administrare si lipsa de bunul simt.
    Adica urbanism zero, planurile doar pe hirtie si adminstratia fara rezultate.
    De citi ani este vorba de infrastructura? De citi ani vorbim de barci cu motor? De terenuri ingradite ilegal, de aces la mal pentru public, de fose septice etc. ?
    Si de citi ani se contruieste parca fara plan si fara autorizatii sau cu autorizatii aplicate fara cap si fara se tine cont de domeniul public? Exemplu bun sint garduri puse la marginea drumului care nu te lasa se vezi macar lacul sau contructi care sapa sub drum public care pe urma aluneca la vale. Sau case in stil ultramodern cu design de fabrica de ferestre PVC care fac sa iti doare ochi.
    Comisia aia cu toate institutii ar fi fost o miscare buna daca ar rezultat ceva sau daca macar se vede ca incep se instaleze pirghiile ca sa se schimba ceva la lispuri. Faptul ca abateri extrem de mari si vizibile mai sus mentionate sint pozibile nu arata de cit ca administratia este ori incapabila sau se afla in altceas barca(cu motor) cu cei care fac abuzuri asa cum scrie in editorial.
    Cu doua lucruri nu sunt deacord totusi. Daca cineva spune ca dupa doua zile numai are ce face. Omul respectiv nu a fost in natura mai departe de 1km sau pana la restaurant. Natura este asa de bogata acollo ca nici daca stai o luna nu ai vazut tot ce este interesant acollo.
    Si al doila ma loveste direct, este chestia cu jeepuri. Sigur ca da, am si eu o masina cu 4×4 care ma permite fara pagube se ajung acollo, iar nu sunt automat cocalar, securist, ignorant si nici miliardar arogant.
    Sunt convins ca si in administratia se gasesc omeni cu bunavointa care vaslesc contra fluviu de abateri, iar acei omeni nu trebuie aruncat in altceas oala cu incapabili ci incuragati. Tind se cred ca noua conducere de la mediu face parte din categoria pozitiva.

    • Acum 5 ani mai tirziu in afara de drum de acess, nimic nu s-a schimbat. Dimpotriva. Agentiile de mediu nu au mai facut nimic, deversarea in lac tot asa este, acess la lac e mai restrictionat, au mai aparut alte viloie si nesimtire e mai grasa.

  • Perfect si la obiectat punctat d-na Cristiana Sabau! Nu are cum sa devina statiune Colibita atata timp cat toti „potențații” ăștia nu au nici un interes sa cedeze o palma de pamant la Colibita, dupa ce au dobandit-o prin fel de fel de mishmashuri! Nu poate sa aiba efect un control al autoritatilor la Colibita atata timp cat tocmai organele de control isi deverseaza fecalele si urina in lac, din moment ce chiar ei(sau sefii lor) au fiecare cate o cabanuta de neam prost la Colibita, ca de….asa sta bine parvenitului! E prea mare putreziciunea si imputiciunea la nivelul conducerii BN, e prea mare interesul de a nu „se misca” nimic la Colibita!

    • Este o boala generala, aproape in intreaga Romanie, la Bistrita mi se pare chiar exagerat,Faptul, ca nu exista sistematizare.Fiecare, construeste acolo unde a reusit,
      sa puna mana pe un pamant, o casa dupa placul si posibilitatile lui.Nu exista reguli, sau daca sunt, nu se rspecta. nu-i pas nimanui de imprejurime, aspectul general, de infrastructura nici vorba !!
      Inainte de a se aproba constructii, in jurul lacului, trebuia facuta, o centura de canalizare,
      o conducta de apa potabila, si linie de curent electric. Plus de asta, o carare,pietruita, sau
      asfaltata, in jurul intregului lac, fara acces de masini.Pentru masini, trebue amenajate parcari, pe un al doilea inel asfatat, de unde lulea sa poate merge la lac !!Spor la treaba !!

  • Parafrazand expresia memorabilă adresată de Dr. Ioan Rațiu in 1894 din boxa acuzaților , baronului Szentkereszty Zsigmont, care prezida procesul memorandistilor din Sala Redutei din Cluj, „Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă”, despre Colibita s-ar putea spune (pastrand proportiile): „Existenta unei statiuni nu se discuta, ci se afirma”.

  • Drumul către Colibita deși a fost cârpit pe alocuri, rămâne în continuare unul care lăsa de dorit….cel mai mult mă sperie ca drumul este îngust…de exemplu a trecut un tir pe lângă noi care eram intr-o mașină mică, norocul nostru a fost tracțiunea de pe spate a masinii dar și caii putere ..ca eram cu o roată în aer…mă întreb ce făceam dacă eram cu golful, 🙁 în anumite locuri mașinile mari nu cred ca pot să treacă una pe lângă alta….și nebunul ala se ducea cu tirul pe munte (a înnebunit lumea) Din punctul meu de vedere drumul trebuie semnalizat corespunzător și în acest sens sau restricționat accesul mașinilor cu tonaj mare în partea de sus unde încep serpentinele, drumul îngustat stâncile munții, văile și prăpastiile. Mă întreb cum vor trece unul pe lângă altul două tiruri.

  • Nu are cum să devină stațiune din moment ce singurul loc „turistic” la care au acces vizitatorii este… tersasa Ariniș. Lacul în sine este complet izolat, nu te poți apropia de el și chiar dacă ai putea nu ai avea ce face acolo căci pe malul apei găsești doar o combinație de iarbă, nămol și diferite animale marine decedate. Ba mai este un nesimțit care, după ce că a intrat cu gardul până în apă, și-a tras și pe lângă drum un gard înalt, complet închis, ca bietul turist nici măcar să nu vadă lacul! Îmi pare rău să spun asta, dar singura soluție de a atrage turiști este demolarea tuturor construcțiilor de prost gust (adică toate) de pe lângă apă și reconstrucția zonei după un PUZ bine gândit, cu terase, plaje amenajate, moteluri, terenuri de sport. Știu, este o utopie, la fel cum utopie este și declararea Colibiței stațiune turistică. Colibița va avea un sfârșit trist, se va îneca în propriile gunoaie…

  • intrati pe problema de fond . DNA ?auto sesizarea ,nu exista ?..Cum au ajuns proprietari aici toti maharii judetului ?Toti si-au tras o villa-lac. ”Regna” a avut ceva si nu mai are ? ghici ghicitoarea mea ! De unde au pamantul?pe cine au expopriat ?/Infractiuni la greu . Il cunoasteti pe ”Vasi-lichii-ea” -puscariasul impartea pamantul/padurea .E ”profesor-sef” ! .. in comisia de fond funciar B-ta Barg .ne mai intrebam de ce s-a conturat tot mai clar ideea ca partidul politic e structura mafiotica? Cum au ajuns politrucii cu proprietati in Golibita? E de la m-`sa?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.