Sistemul de iluminat festiv va fi pornit sâmbătă 5 decembrie, în ajun de Sfântul Nicolae, în cadrul unui eveniment tradițional organizate de Primăria Bistrița în Piața Centrală. Odată cu aprinderea luminilor feerice se deschide oficial și Târgul de Crăciun.
”Am onoarea să invit cetățenii municipiului Bistrița, sâmbătă 5 decembrie 2015, la manifestările organizate cu prilejul deschiderii Târgului de Crăciun. Manifestările vor avea loc în Piața Centrală și vor debuta la ora 17.00 cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători și un program artistic, iar comercianții vor oferi spre vânzare produse tradiționale” – primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.
Căsuțele pentru târg, 30 la număr, au fost amplasate lângă Biserica Evanghelică, iar pe spațiul verde din zona Teatrului de vară a fost amplasat și împodobit bradul de mari dimensiuni.
Pe pietonalul Liviu Rebreanu au fost ridicați 16 stâlpi înalți, care susțin instalații de iluminat festiv: o stea mare în vârf, de unde pornesc șiruri de beculețe până la stâlpii de iluminat nocturn, pentru a forma o arcadă luminoasă.
Lângă brad a fost montată o scenă unde va avea loc festivitatea de aprindere a luminilor și pe care vor urca zilnic grupuri de colindători, dar și figurine iluminate: un Moș Crăciun gigant, un pinguin, sania cu reni a lui Moș Crăciun, statuete, etc.
Nu lipsesc nici zona cu mașinuțe și trenulețul, căsuța lui Moș Crăciun, ieslea.
”Sunt foarte mulțumit de modul cum se prezintă auspiciile pentru Târgul de Crăciun din acest an. Am reușit de patru ani, aceasta este a patra ediție, să stabilizăm un Târg de Crăciun în Bistrița care ține de la Moș Nicolae până la Revelion nu este puțin, și este un târg și de anvergură. 3-4 căsuțe vor fi cu alimentație publică, dar va fi și o terasă de alimentație publică. Pentru cele 30 de căsuțe e concurență. Asta înseamnă că într-un viitor apropiat vom avea suficiente solicitări astfel încât să stabilim o taxă corectă pentru cei care vin să închirieze căsuțe. La ora actuală, închirirerea se face ca să acoperim costurile de transport și de mutare, nici măcar să acoperim costurile de execuție a căsuțelor. Am spus acum patru ani că acest târg trebuie să prindă viață, că trebuie să-i obișnuim pe oameni să vină să cumpere de la târg și speranța mea este una întemeiată. Putem să ajungem să avem și la Bistrița un târg precum cel din Nurnberg, e cel mai mare din Europa, sigur când vom avea vârsta târgului din Nurnberg. Zilnic de la ora 17.00, pe scena din fața bradului vom avea concerte de colinde în cadrul programului ”Rădăcinile eternității”, a spus primarul Ovidiu Crețu într-o conferință de presă.
Primăria Bistriţa, prin Direcţia de Administrare a Pieţelor, a oferit spre închiriere 30 de chioşcuri (căsuţe din lemn), comercianţilor de produse tradiţionale pentru Crăciun. O căsuţă în suprafaţă de 7 mp se închiriază la preţul de 140 lei pentru comercializarea produselor artizanale şi 280 lei pentru comercializarea produselor de alimentaţie publică. Consumul de energie electrică se plăteşte separat, în funcţie de consumul înregistrat de contor.
Toate bune si frumoase, mai putin amplasarea chioscurilor pe spatiul verde din jurul Bisericii evanghelice. Pe langa aspectul inestetic de bazar oriental, parculetul este amenintat cu distrugerea gazonului, iar oamenii trebuie sa intre in noroi, asa cum s-a intamplat de 1 Decembrie cand aici s-au impartit portiile de fasole cu carnati. De aceea, organizarea „Targului de Craciun” putea fi facuta in Piata Mica, prin amplasarea chioscurilor pe laturile pietei unde sa ramana in permanenta pentru targuri de produse traditionale. In felul acesta Centrul orasului Bistrita care in prezent este sufocat de prea multe activitati pe care primarul Cretu le inghesuie aici fara nici un discernamant, ar putea deveni mai aerisit. In plus, strada Albert Berger, ar putea beneficia de iluminatul feeric cel putin pana la Piata Mica, astfel incat sa marcheze prezenta Targului de Craciun organizat aici.
la intrare pe strada Lupeni cum vii din parcul Mihai Eminescu paralel cu restaurantul se afla de un an de zile o gramada de o tona de deseuri de materiale de constructii care blocheaza trotuarul…poate se indura primaria Dumitra sa trimita un utilaj cu o remorca sa elibereze zona….domnul primar Cretu e cam prins cu festivalurile si nu are timp pentru nimicuri de astea….
Domnule IOSIF. Aveti perfecta dreptate. Va amintesc ca la dezbaterea publica pt. BUGETUL mun pe 2015 am venit cu o propunere personala de infiintare a unei piete volante in PIATA MICA (PIETISOR) asa cum o stiu bistritenii. In acest sens cei doi consilieri PER au depus si un proiect de hotarare in CL. Surpriza neplacuta a venit de la primar si unii consilieri care nu ne-au bagat in seama. Nu pe noi ; ci pe cetatenii acestui oras, care stiu mai bine decat vremelnicii de edili, de ce au nevoie. Am mai cerut si infiintarea unui OBOR de animale si cereale la SIGMIR sau SARATA. Tot de geaba. Asa se lucreaza in CL; in dispret total fata de oameni si fata de initiatorii unui proiect. Daca am fi fost de la Pesedeu, eram felicitati si ar fi trecut asemenea idei.
Auzi acolo ,,lumini feerice,, ! De cind un bec vopsit …..! Dar asta e : este feeric !!
G R E T O S!
S-ar putea sa fie ultimul an in care bistritenii mai pot admira beculetele si ornamentele din coroana copacilor din PIATA CENTRALA. Primarul si consilierii psd=pnl au dat unda verde distrugerilor din aceasta piata. In numele modernizarii prost inteleasa de ei, vor fi scoase florile, iarba si se vor taia 104 copaci. Astfel piata se va mineraliza(SIC) cu dale si betoane, pt. ca in viziunea edililor numai asa vom putea opri schimbarile climatice si bistritenii vor avea un aer mai proaspat de la dalele infierbantate. De la PNL numai DOMNUL .MOLDOVAN si cei doi cons. PER nu au votat aceasta ineptie.