Actualitate

Maghiarii din Braniştea dau bătăi de cap ISJ. Camelia Tabără: E foarte neplăcut!

Trei primării din judeţ nu au primit aviz din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru reţeaua şcolară, însă două nu vor avea probleme de finanţare, în timp ce una va ajunge pe fundul sacului cu bani când va trebui să plătească salariile profesorilor.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a cerut joi celor şase directori de şcoli din Feldru, Dumitriţa şi Braniştea o întâlnire separată pentru a discuta ce se poate face mai departe.

„Există trei primării care solicită două şcoli cu personalitate juridică la nivelul comunei. Este vorba de comuna Feldru pentru şcolile din Feldru şi Nepos, comuna Dumitriţa pentru şcolile din Budacu de Sus şi Dumitriţa, respectiv comuna Braniştea pentru şcolile din Braniştea şi Cireşoaia. Noi am făcut calculele cu finanţarea pe elev, iar singura comună care are probleme din acest punct de vedere este Braniştea. Din punctul meu de vedere, primarul trebuie să decidă o şcoală de secţie maghiară şi o şcoală de secţie română. Cireşoaia e numai secţie maghiară şi îi ajung banii, iar Braniştea are şi secţie română, şi secţie maghiară şi nu îi ajung banii. Pe noile reglementări, noi, ISJ, putem solicita redistribuire de fonduri după ce am verificat toate elementele de legalitate. Legea 1 spune că, într-o asemenea entitate, trebuie să existe două şcoli, cum e Matei cu Corvineşti”, a spus Camelia Tabără.

În comuna Braniştea, reţeaua şcolară a funcţionat şi anul trecut fără avizul ISJ. De data aceasta însă lucrurile stau diferit fiindcă noua metodologie responsabilizează direct instituţia condusă de Camelia Tabără care nu mai poate muta banii de la o şcoală la alta cu atât de multă uşurinţă.

„Noi, ca să facem aceste virări de bani de la unii la alţii trebuie mai întâi să îi audităm, iar auditul spune clar că a fost încălcată Legea 1 cu prevederile organizării. Am avut o întâlnire cu primarul din Braniştea care nu vrea pentru că invocă faptul că e vorba de maghiarii din Braniştea care nu vor să meragă nici la Cireşoaia, nici la Şcoala Grigore Silaşi în Beclean. Nu ştiu ce e de făcut. Celelalte două comune nu au probleme. Din punctul nostru de vedere, câtă vreme se susţin financiar, cumva rămân numai cu atenţionare că pot avea probleme şi că perspectiva e în sensul comasărilor. Probleme efectiv pe calculele făcute până acum sunt la Braniştea. Vom mai merge încă o dată până acolo să le spunem că au 70% din fondurile salarialea coperite. Asta înseamnă că, în septembrie, ei rămân fără bani de salarii şi noi nu putem cere fiindcă ştim că nu sunt în legalitate. E foarte neplăcut! Primarul intră în an electoral”, a spus şefa ISJ.

În şedinţa cu directorii de şcoli, Camelia Tabără le-a atras acestora atenţia să fie foarte atenţi la bugete şi să se încadreze în ele fiindcă, din acest an, nu mai primesc alţi bani de la şcolile care nu i-au cheltuit pe toţi.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.