Actualitate

A decedat un fost director al Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița

Profesorul Tiberiu Toma, care a condus Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița în perioada 1990-2001, a trecut la cele veșnice, anunță școala.

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu sunt așteptați la slujba de priveghi în data de 11 septembrie a.c., ora 19.00 la capela municipală de pe strada Tărpiului.

Înmormântarea va fi în data de 12 septembrie la ora 14.30.

Să-i fie țărâna ușoară!

”Pe axul longitudinal al curții erau niște castani și pini… La prima oră ne așezam toți înspre icoana de pe perete și spuneam «Tatăl nostru». Asta a fost în clasa I… ”Așa își începea povestea despre anii de școală din „Andrei Mureșanu” TIBERIU TOMA, PROFESORUL prezent în memoria foștilor elevi și colegi ca un maestru discret care crea punți între fizică și metafizică. Septembrie 1964: Tiberiu Toma venea ca profesor la liceul unde avea să predea fizica până în anul 2002, rămânând în filele amintirii ca „un cercetător al muzicii undelor magnetice”. Iar ca director al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” (1990 – 2001)… încă se vorbește de rafinamentul forței decizionale: „Domnul Tiberiu Toma îmi fusese profesor – cum să vii la școală, sub mâna lui de director, oricât ar fi fost de fin în a te aborda, cum să vii cu lucruri făcute pe jumătate sau amânate?…”Septembrie 2021… vineri… „Sub stele de ieri,/ sub trecutele, caut/ lumina stinsă pe care-o tot laud”, ar mai fi spus – asemeni lui Blaga – profesorul Tibi Toma, dacă nu ar fi înfăptuit „marea trecere”. Sâmbătă, 11 septembrie, ora 19.00: priveghiul. Duminică, 12 septembrie, ora 14.30: înmormântarea. Capela și cimitirul de pe strada Tărpiului, Bistrița. Per aspera ad astra, Domnule Profesor Toma!”, este mesajul CNAM.

https://www.facebook.com/cnam.bn/posts/928429771199014
Etichete

13 comentarii

 • Un OM excepțional!
  Îți mulțumim pentru lecțiile de viața oferite, dragul nostru Diriginte 1969-1972.
  Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

  • Dumnezeu sa va odihneasca in pace, d-le profesor! Ati fost director, dar in primul rand PROFESOR! Multumesc pentru orele de fizica.

 • Dumnezeu sa l odihneasca in pace,Profesor si un OM DEOSEBIT,avem vii in amintire chipul sau mereu zambitor si bland…..Dormi in pace……….

  • Drum lin spre stele , domnule profesor, un om exceptional, rafinat si fascinant, multumita caruia am adorat fizica si am participat la olimpiade si cercuri stiintifice in perioada liceului 1974-1979.Odihna vesnica

 • A fost un coleg deosebit de generos și discret. A fost un fizician delicat și profund. Era cel mai potrivit pentru aceasta perioada deoarece contextualiza toate fenomenele predate. Câta pasiune punea in profunzimea celor discutate!.
  Ai fost un coleg fizician care mi-ai marcat frumos, discret dar profund tinerețea profesională ! Mulțumim Tibi, dragul nostru pentru tot! Drum lin către îngeri si D.zeu sa te odihneasca in pace!

 • Odihna vesnica d-lui profesor, a fost un OM modest,discret,cu mult bun simt si intelepciune . Un profesor de valoare, demn de urmat.

 • Fac parte din generația care la intrarea în liceu spunea cu glas tare: dacă ai norocul să-ți fie profesori Toma, Cutova și Sima (iertată-mi fie exprimarea prea familiară) poți să te consideri un elev fericit. Am lucrat cu toți cei pomeniți. Am devenit profesor de fizică. Fac o ultimă plecăciune în fața celui care a ridicat o treaptă în fața mea și care m-a ajutat să o urc. Dumnezeu să aibă grijă de tine, dragă dom’ profesor. Mircea Călin Panait, fost elev.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.