Sănătate

Epidemie de rujeolă. Număr record de cazuri în două județe învecinate. Măsuri la SCJU Bistrița

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. În două județe învecinate cu noi, Mureș și Cluj, se înregistrează un număr record de cazuri, peste 800.

”Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) precizează însă, în raportarea valabilă la 1 decembrie, că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate de la 1 ianuarie 2023 până la data de 30 noiembrie 2023 este 1.855, dintre care în ultima săptămână a lunii noiembrie s-au înregistrat 192 de cazuri.

În județul Mureș, învecinat cu noi, s-au înregistrat 628 de cazuri, circa o treime din numărul total, iar în Cluj -194.

Ministerul Sănătății precizează că va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola – pojarul, în limbaj popular – este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Îmbolnăvirea poate fi prevenită prin vaccinare.

Măsuri la spitalul din Bistrița

”În contextul declarării epidemiei de rujeolă la nivel național, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 4128 din 5 decembrie 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a stabilit măsurile care se impun în această situație de risc epidemiologic:

 • informarea tuturor secțiilor, de către Serviciul de Supraveghere, Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, despre instituirea epidemiei de rujeolă;
 • izolarea pacienților în saloane dedicate;
 • raportarea cazurilor la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

În acest moment, la Secția Pediatrie este internat un copil cu diagnostic confirmat de rujeolă, iar la Secția Boli infecțioase sunt internați un copil și un adult cu simptome clinice înalt sugestive și care provin din focar de rujeolă.

În cursul anului 2023, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița au fost internați alți 11 pacienți cu această infecție virală înalt contagioasă”, a transmis SCJU Bistrița.

Etichete

6 comentarii

 • Crescuti de noua generatie de parinti…..mai destepti, mai frumosi, mai mai…….nimeni nu le poate zice nimic…..ei cred ca totul e o conspiratie impotriva lor……

  38
  2
  • Din pacate ,s-a întâmplat ceea ce trebuia sa se întâmple!O epidemie! Când eram mic,am făcut și pojar(rujeola) și varicela,și tuse convulsiva(magareasca) și cei care am scăpat, ne-am imunizat!Mai grave, erau oreionul(parotidita),difteria….De un timp,exista un program de vaccinare gratuita ,care începe la copilașul cu vârsta de aproape un an și continua ….Nu înțeleg de ce părinți tineri de azi,refuza sa ofere protecție copiilor lor și risca boli cu evoluție grava!Ce sa mai vorbim de refuzul de vaccinare contra Papilloma virus! Sau poate înțeleg!Manipulare pe site-uri,ignoranta,indiferenta,etc.Exista vaccin și contra hepatiteiA,B!Dar probabil pe antivaccinisti nu-i interesează!Trist! Dr.MNPop

   7
   1
 • In primul rand parintii aia „destepti” nu mai apucau sa aiba copii si nici o viata lunga daca nu erau vaccinati impotriva poliomelitei, T.B.C.-ului, difteriei, varsatului de vant, pojarului, scarlatinei, etc. Acuma se dau mai destepti decat ar trebui si daca asta-i curentul zilelor noastre merg cu el fara sa priceapa prea mult de ce.

  30
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS