Social

A înflorit laleaua pestriță în Șesul Orheiului. Ce minunății găsiți în pădurile din jurul Bistriței (FOTO)

În Pădurea din Șesul Orheiului a înflorit laleaua pestriță, ne dă de veste Albert Gavrilă. Este una dintre cele mai rare şi solitare flori, care creşte sub coroanele stejarilor seculari. O puteți admira pentru o scurtă perioadă de timp, fiind înflorită între 7 și 10 zile.

Pentru ca să ajungeți în Pădurea din Șesul Orheiului, trebuie să vă îndreptați spre Budacu de Sus, iar de pe DJ 173, la ieşirea din Orheiu Bistriţei spre Dumitriţa, să o luați pe un drum de pământ la dreapta care duce direct spre pădure. Înainte să intrați pe el, veți vedea şi un panou cu informaţii despre aria naturală protejată, panou pe care se atrage atenția că puteți să admirați florile, dar să nu le rupeți fiindcă sunt ocrotite prin lege.

https://www.facebook.com/albert.gavrila/posts/3896764890406389

Potrivit unor iubitori ai naturii care au creat un site special pentru această floare, în România o găsim în foarte puţine locuri, iar în Europa este de asemenea rar întâlnită. Nu se cunosc nici măcar originile ei. Chiar dacă este clasificată în categoria lalelelor, există păreri care contestă acest lucru.

Laleaua pestriţă este o plantă perenă de 15- 20 cm înălţime, se înmulţeşte prin bulbi şi are nevoie de locuri necirculate cu multă apa pentru a creşte în linişte. Este o floare frumoasă şi firavă cu petale în formă de clopot şi frunzele lungi dispuse alternativ pe tulpină să fină. Lalelele pestriţe înfloresc pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar perioada de înflorire depinde mult şi de evoluţia vremii.

Dacă vreți să vă bucurați de spectacolul naturii mai aproape de casă, veți da de o explozie de culori, flori și leurdă în pădurea Tărpiului în care puteți ajunge dacă urcați pe Drumul Tărpiului.

https://www.facebook.com/albert.gavrila/posts/3892530697496475

5 comentarii

  • Discreta si delicata , ca tot ce-i frumos in lumea asta , din pacate tine prea putin . Sper sa pot vedea (si in acest an) floarea rara ramasa din timpuri imemoriale . Multumim d-le Albert Gavrila pentru vestea minunata.

  • Ce minune!!! Mă bucur de fiecare dată ca un copil!!! Mi-aș dori să îl cunosc personal pe acest OM care are grijă să ne încânte ochii cu atâtea priveliști minunate! Vă respect! Cu admirație , Vlad

  • Specia este descrisă, inclusiv 3 varietăți în Flora R.S.R., vol. 11, București, 1966, pag. 287-291 și prezentată pe planșa nr. 46. Aflăm aici că sașii o numesc Schachblume, ungurii Tarka kockasliliom și rușii Riabcic șahmatîi. Răspândirea în țară, printre altele, este semnalată la Cheile Turzii, Zau de Câmpie, Iernut, Reghin. Orheiul-Bistriței nu apare într-o carte care se vroia, la acea vreme, completă.

    • Stațiunea: Prin locuri umede, mlăștinoase sau turboase din regiunea montană și pădurici de stejar, pe sol umed, din regiunile de câmpie (ibidem, Flora R.S.R., vol. XI, Fam. Liliaceae parredactată de C. Zahariadi)

  • Minunat. Bat clopotele perimaverii, frumoase si gingase, sa ne incante privirea , sa ne bucure sufletul.
    Doresc tuturor, o primavara minunata!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.