Social

Ce amenzi pot lua cei care nu dau prioritate la coadă femeilor gravide și cu copii

Legea potrivit căreia femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghişeele şi casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, a intrat în vigoare și este aplicată inclusiv în unele magazine de la noi cel puțin cu un anunț.

În magazinele Profi din Bistrița, la fiecare casă, apare anunțul: ”Acordăm prioritate la casa de marcat femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Mulțumim pentru înțelegere!”

Potrivit legii, ”femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate.

Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”.

Conform actului normativ, entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii, ghişee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorităţii pentru femeile gravide şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

18 comentarii

 • Asta înseamnă că părinții trebuie să aibă în permanență asupra lor, certificatul de naștere al copilului(sau copiilor…) ori de câte ori merg însoțiți la magazine sau celelalte instituții menționate în lege…
  Altfel cum pot dovedi că vârsta copilului (care poate are o constituție fizică mai firavă…) este de până la 5 ani?
  Sau poate un tatuaj într-un loc vizibil (pe frunte??!!) cu data nașterii copilului…
  In țara asta trebuie lege și amenzi inclusiv pentru lipsa bunului simț..

  24
  15
  • pe bune Vasi ?????????????????????? poate si ptr prostie ar trebui un certificat, ca sa ai voie sa scri comentarii…zau asa…de unde atata inapoiere ???sti ce inseamna sa fi insarcinata, sa ai copii mici de mana prin magazin sa cumperi bere multor vasi ??Ca barbat mi-e rusine de ce ai scris….

   12
   20
 • Și femeile gravide trebuie să prezinte o adeverință de la medic sau se merge pe încredere??
  Să știe toată lumea că urmează să fie mămici…

  21
  11
  • Intrebarea e…daca vine un tatic cu burta si se identifica ca fiind femeie, ii acordam prioritate?:))

   16
   10
  • Pentru bun simț ar trebui sa iei si tu niste lectii si la absolvire sa iți dea un certificat care să ateste ca nu mai esti meltean si ciurda pe care ai lăsat-o in urmă pe cociocul natal e doar o amintire.

   3
   7
 • Asta tine de bun simt. Sí pe vremea lui Ceausescu era ceva firesc , fara lege, fara anunt, femeile gravide, s-au orice persoana insotit de un copil mic se punea la rand dupa 5 persoane. Sí atunci randul Era rand nu gluma! Dar acuma civilizatia lipseste. Pe autobuze, locurile marcate pt batrini este ocupat de elevi! Degeaba locul e rezervat batranilor,ei stau tolaniti, sí bietul batrin ín baston sta langa ín picioare!

  16
  17
 • Miscarea feminina din zilele noastre vrea egalitate cu barbatii. Pai atunci sa stea la coada ca oricare alta pesoana, sa stea in picioare in autobuz ca oricare alta persoana, etc etc …… sau ele vor egalitate numai cand le convine ?

  32
  21
  • Miscarea feminista a ajuns un ESEC. Tot barbatii sunt cei mai puternici. Ajung in alte state in competitii sportive sa castige barbatii pana si la categoriile feminine. Legea asta vine in apararea femeii care trebuie ingrijita, protejata. Chestie pe care nu o sa o vezi in agenda feministelor, ca ele umbla dupa altceva:))

   4
   3
  • @paul:
   daca mai aveți o mama, sora, bunica dvs , verișoară , iubita , sau o sotie…atunci „mesajul ” dvs rece, este și pt ele ! Nu?
   F. Frumos va șade,ce sa zic …

   4
   6
 • @Cosmin(a)
  Din ce zici acolo s-ar putea deduce că ești unicul(deocamdată…) „bărbat” gravid de pe planetă sau poate din univers!
  Întrebarea era, de ce trebuie legiferat bunul simț și sancționată lipsa acestuia… Dar dacă atâta s-a (ai) putut, asta e!!!

  10
  4
 • Ia uite că s-au activat pensații și coafații…Sunteți invidiosi pe femei că vă mai incurcă pe la saloanele de manichiură si vreti să aveți exclusivitate la genutze?După ce că stați pasivi (stiți voi cum vine asta) și vă si place ,vreți să intrați inaintea femeilor reale in fața rândului? Vă credeți chiar femei ?Paula,Vasilica…dacă duceți in derizoriu faptul că o femeie naște ,voi credeți ca e la fel cu suferința care o aveți voi cand nu aveți bani de vaselină?

  6
  3
 • Într-adevăr legea este buna dar în alte tari se aplica altfel și anume, pe lângă numărul de case obișnuite mai este una în plus care este marcata corespunzător, pt gravide, mămici sau persoane cu handicap, asta ar însemna o vânzătoare în plus

  7
  1
 • Legiferarea excesivă la care sunt specialiști funcționarii români care tau frunza la câini , are ca rezultat blocarea instituțională.
  Se pot imagina zeci de scenarii în care acum legal nu mai este posibil, sub incidența unei infracțiuni dar moral era recomandat derogarea…
  Exemplu.
  De ce ar trebui o persoană cu o boală gravă, să zicem un cancer în fază terminală, sau în faza de tratament chimioterapie să cedeze locul în așteptare, pentru a favoriza o mamă cu un copil. A avea copii sau a fi gravidă nu este o boală în sine, desigur aduce o anumită sensibilitate fizică…
  De ce un bătrân care are dificultatea de a merge, cu o cârjă pus în situația de a aștepta pentru că la ora la care mămicile care și-au luat copiii de la grădiniță și trag o fugă la Profi în drum către casă..își fac cumpărăturile…
  Etc.
  E o lege care pune bariere de discriminare după anumite criterii .
  Nu am auzit nicăieri în lumea asta o asemenea lege scrisă cu sancțiuni.
  Ah, ok pentru bunele practici, oamenii se comportă civilizat, nu e nevoie de legi.
  Cedează locul fără să fie obligați legal..
  Clienții care vor în față cer dreptul oamenilor de la coadă,explicând urgența etc.
  E ciudată în România tendința de a legifera comportamente ce se doresc, în loc să se meargă pe educație, modele se merge pe pedepse și reguli destul de conservatoare.
  Legea e valabilă, până ce o situație excepțională se petrece, să spunem un bătrân care-și pierde cunoștința așteptând la vreo coadă din cauza priorității artificiale stabilite prin lege iar apoi Statul va fi implicat într-un proces cu daune, pe care din păcate tot cei care sunt obligați să respecte legea vor trebui să despăgubească și nu legislatorii care din plictiseală mai trag un număr de lege, cu un text greu aplicabil și rezultate greu previzibile.
  Dovada mii de legi sunt în vigoare, dar comportamentele pe care le vizează a fi sancționate sunt și mai frecvente, după ani și ani de așa zisă aplicare.

  8
  1
 • Și da, trăiesc într-o țară civilizată, primul sosit primul servit.
  Regulă mai egalitară și mai echitabilă nu există.
  Fiecăruia timpul e la fel de prețios.
  Vrei să ajungi mai devreme, te planifici în funcție de rezultatul dorit.
  Copilul strigă, se lasă pe jos, face scenetă? Rolul ca părinte e să-l încadrezi. Discutând(acordând timpul).
  Și ironic legea ar putea chiar încuraja formele de autoritate patriarhală, propagarea stereotipurilor, exploatarea femeilor de către soții, partenerii lor actuali.hai du-te tu..că treci mai repede pe la casă..pentru a se sustrage unei participări egale în cuplu.
  Mă miră legislatorii români.
  A mai ieșit o lege cu drapelul, de parcă în drapel, ar sta bunăstarea , justiția și propășirea nației. E un simbol, ca și altele care cu timpul istoric va fi înlocuit cu altul
  De asta afirm, e o producție de legislație pubelă- gunoi, atât timp nu are ca și documentare un efect benefic, științific validat prin date, un efect care nu atinge libertățile individuale…nu se naște dintr-o problemă socială de rezolvat în prezent. Legifărăm ca să spunem că au activitate parlamentarii, dar legile reale -reorganizarea administrativă de exemplu, sunt tărăgănate ani de zile.
  Dar asta este.

  8
  3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS