Gara Teaca, în care Mocănița Transilvaniei așteaptă să fie reabilitată linia de cale ferată îngustă pe care va porni trasă de locomotiva cu aburi, este zilele acestea un loc special de întâlnire pentru cei care iubesc trenurile de epocă, muzica bună, mâncarea tradițională și vinurile din podgoria Lechința. Festivalul ”Arta-n tren” a început joi și ține până duminică.
Asociația ”Mocănița Transilvaniei”, condusă de Cristian Modovan, în parteneriat cu alte organizații, a reușit să obțină o finanțare prin PNRR de Administrația Fondului Cultural Național prin care se încurajează accesul la cultură în mediile rurale.
Prin proiectul ”Mocănița culturală”, timp de un an, localnicii din Teaca și în special copiii, vor avea acces la cultură prin spectacole în mocăniță.
”Prin Festivalul Artă-n tren, deschidem proiectul Mocănița culturală. Am transformat fiecare vagon într-un spațiu tematic: avem vagonul cu rime în care participanții compun și recită poezii, apoi avem vagonul multimedia în care au parte de vizionare de filme, însă fiecare are casca lui, și vagonul cu spectacole.În fiecare zi avem două spectacole de teatru și unul de muzică. În prima zi a fost foartă multă lume care s-a bucurat de ce a găsit aici. Surpriza pentru ei a fost vagonul mișcător pentru care am lucrat în ultimele zile pentru a repara limia pe câteva sute de metri și am reușit să facem câteva plimbări. Reamintesc faptul că traversele sunt din 1965 , iar 90% dintre ele sunt deteriorate și singura variantă este să le înlocuim. Anul trecut am inițiat campania Adoptă o traversă prin care cei interesați donează 100 de lei, iar noi le oferim numele lor pe traversa pe care o înlocuim. Până acum, am dat drumul la lucrări, am adus traverse în gară și am început să schimbăm. Va dura mult până când va merge trenul, dar este un început și mergem înainte”, a spus Cristian Moldovan.
La Festivalul ”Artă-n tren” puteți face donații, dar puteți vizita și un mic muzeu feroviar, puteți gusta din bunătățile pregătite de voluntari și de Elena din Deal – Punct gastronomic local, vinuri din Podgoria Lechința și multe alte bunătăți.
Iată programul:
VINERI, 2 IUNIE
Azi umblăm pe tărâmuri japoneze și mergem la teatru în gară. Nu uităm de planetarium și de muzeu și mai ales de spectacolele de seară, toate așezate ca cei mici și cei mari să se poată bucura de călătoria noastră artistică. https://at.mocanitatransilvaniei.ro/program-festival/#vineri
SÂMBĂTĂ, 3 IUNIE
Poveștile zilelor trecute se spun deja acasă, dar noi avem poveste nouă și întâlnire cu Bhrams, muzică în mișcare, euritmie. Unde, dacă nu în gara din Teaca? Seara cere cântec și un vin bun, iar orice drum, oricât ar fi de lung, când mergi cu frumos și voie bună, te îmbogățește. https://at.mocanitatransilvaniei.ro/program-festival/…
DUMINICĂ, 3 IUNIE
Toate lucrurile bune încep și se termină, cântec și poezie, pian și veselie, pasiunea împărtășită a artelor care inspiră, schimbă. transformă. Duminca noastră e ca momentul când, mergând cu trenul, ajungi în gara ta, dar ai vrea să iei toți călătorii cu tine, să continui magia trăită în tren. https://at.mocanitatransilvaniei.ro/program-festival/…
Biletele sunt limitate și pot fi achiziționate pe https://at.mocanitatransilvaniei.ro/
Bine ca in sfarsit s au lamurit activistii culturali ca la publicul mioritic ,arta merge doar cu haleala si trozneala.La toamna bagati zakusca ,daca va da voie autoritatili ,ca zakusca e de origine rusa si mai incolo taiatu si cina porkului in tren ,ca sa se ajunga prin umplerea foalelor pe culmile simtirilor artistice deasupra coloanei infinitului.
Da’ , zî matali, cari din manifestatiunile culturale , de oriunde si oricand, nu s-o lasat ,la sfârșât , cu burdihanurile pline cu de toate șî cu multe “grohaieli” ba despre artă, ba despre potol si licori! Ca amandoua categoriile se împaca bine si se completeaza de minune!
Lumea sa dus acolo la mocăniță mai mult pentru tehnică-inginerie decât pentru artă.
Fain !
Foarte frumos arată mocănița Bravo !
Mocănița arată frumos . Ştie cineva cât de veche este ( anul de fabricație ) şi în ce fabrică a fost construită ?
@Tibi, locomotiva 764.053 este de fabricatie poloneza, construita in anul 1949.
Mulțumesc Cristi de informați , este frumoasă şi este bine păstrată.
Fain atunci se făceau lucruri trainice nu mizerile de acum.
Multă lume s-ar bucura dacã s-ar putea reface traseul mocăniței.
Fain 👍
Superb !
Mocănița nu are o viteză prea mare aici este tot farmecul ei că ai tot timpul să admiri peisajul şi să porți conversați agreabile cu toți participanții la călătorie.
Frumos ! Care este traseul pe care ar urma să circule mocănița ?
După câte știu eu ar merge la Lechința.
Eu am fost cu o mocățiă la Sovata a fost foarte pitoresc.
Baftă în refacerea traseului Mocăniței !
Mai sunt mocănițe la Alba Iulia și-n Maramureș.
În Maramureș pe Valea Vaserului.
A fost plăcut și relaxant la acest festival.
Sper la anul viitor să iasă și mai bine acest festival.
Și eu sper că la anul traseul Mocăniței să fie mai lung !
Autoritățile ar trebui să se implice în acest frumos proiect să mai lase conacele grofilor unde nu merge nimeni.
Elegant Bravo lor !
F frumos sa fie pusa în circulație sa călătorim unde pot sa donez
o traversa … o ez
Unde sa donez .donez 100 lei și pe viitor sa 9 repunem în circulație este o bijuterie a munților priveliștei serpentinei .brazilor .in vederea naturii .