Cultură

A trecut la cele veșnice un tezaur uman viu

Un apreciat tezaur uman viu al județului Bistrița-Năsăud, recunoscut păstrător și transmițător al elementelor de patrimoniu cultural tradițional, s-a stins din viață.

Ionică Moldovan, violonist-instrumentist tradițional și conducător muzical al Tarafului ”Păunița” din Sângeorz-Băi, oraș al cărui cetățean de onoare era, a trecut poarta veșniciei la vârsta de 78 de ani.

”Tezaurul viu al României și al Văii Someșului, Ionică Moldovan, a plecat în veșnicie. Județul Bistrița Năsăud, străvechi ținut de spiritualitate românească, este mult mai sărac fără Ionică Moldovan, ceterașul nepereche al nostru. Taraful pe care l-a format și l-a condus, Păunița din Sângeorz Băi, și-a câștigat un binemeritat prestigiu de-a lungul anilor, fiind nelipsit de la marile evenimente culturale de profil din județul nostru și din România. (…) Acum s-a dus în „lumea cea fără de dor”, pe drumul veșniciei, pentru a întregi corul „Tezaurului Folcloric” Românesc, ce cântă veșnicia și trăinicia valorilor spirituale, izvorâte din sufletul Neamului Românesc! Drum lin „Nea Ioane”! Bunul Dumnezeu să-ți așeze sufletul în Lumina Veșniciei!”, a transmis directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna.

”Ionică Moldovan a fost un tezaur uman viu! Din păcate, vom vorbi despre el la trecut dar moștenirea talentului său unic va rămâne mereu prezentă. Dumnezeu să-l odihnească în pace și familiei multă mângâiere!”, a postat vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Ionică Moldovan, declarat tezaur uman viu, a făcut parte din cei mai de seamă și reprezentanţi instrumentiști ai muzicii tradiționale din Bistriţa-Năsăud. Cu o vechime de peste 50 de ani de activitate artistică, a fost nelipsit de la nunțile, șezătorile și jocurile satelor de odinioară din Țara Năsăudului. Împreună cu Taraful Tradițional ”Păunița” al orașului Sângeorz-Băi, a participat de-a lungul timpului la numeroase festivaluri folclorice. Unic prin calităţile sale muzicale, măiestria interpretativă, autenticitatea, frumuseţea și valoarea repertoriului de cântece populare pe care întotdeauna le-a pus în lumină păstrându-le specificul local și modul de interpretare învățat de la înaintașii săi, Ionică Moldovan a fost o icoană artistică vie a Țării Năsăudului.

Tainele viorii le-a deprins din copilărie de la vestiții ceterași ai zonei sale natale, precum: Ion Ciubotar, Maxim Gabor, Ion Gabor, Maxim Gabor. Tot de la acești talentați muzicanți a învățat jocurile și cântecele vechi, moștenite din strămoși. El a reuşit să lase moştenire tainele viorii nepotului său, Ionuț Gabor, dar și altor zeci de tineri violoniști care au îmbrățișat această profesie de suflet: Dănuț Gabor, Antonel Urs, Leon Strugar, Solomon Gabor etc.

Tezaurul numan viu a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.

2 comentarii

  • A fost într-adevăr un tezaur al folcorului din Sangeorz-Bai,un violonist de excepție,care a cantat cu formația sa chiar si la nunta mea în urma cu 47 de ani.A participat cu ansamblul Paulică la festivale fin tara și din străinătate,din Franța,Italia,Emiratele Arabe etc,și a incantat multi iubitori de folclor.Un violonist de excepție,un om admirabil,cu o bunătate și o modestie ieșită din comun.El lasa un mare gol în folclorul romanesc,în folclorul Bistrițean,și al folclorului de excepție din Ardeal.Condoleante familiei,prietenilor și tuturor celor care l-au iubit și l-au admirat.Dumnezeu sa-l odihneasca în pace pe drumul catr cele veșnice.

    7
    1
  • ERATA.Din cauza unei greșeli de redactare,va rog sa citiți ansamblul”PAUNITA” în loc de „Paulica”cum a apărut eronat în text.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS