(INTERVIU) Călin Onofrei, un tânăr bistrițean care de curând a devenit inginer și care în ciuda unor dizabilități fizice a realizat un proiect inedit împlinindu-i nu doar un vis dar și propulsându-l printre tinerele modele pentru generațiile tinere și nu numai, a primit de curând Premiul din partea mediului economic pe anul 2020 pentru proiectul de licență „Rubik Cube Solver”.
Dar cine este Călin Onofrei? Haideți să-l cunoaștem mai bine din următorul interviu realizat exclusiv pentru cotidianul Timp Online.
Virgil Rus (V.R.):Tu cum te-ai descrie?
Călin Onofrei (C.O.): De-a lungul timpului, mi-am pus și eu această întrebare de multe ori. Până acum, am descoperit despre mine că sunt un om cu poftă de viață și care vrea să-și depășească condiția încercând să mă integrez cât mai bine în societate. În ciuda neșansei de a avea o dizabilitate motrică, mă văd ca pe un om obișnuit cu dorințe, idealuri și visuri ca ale tuturor oamenilor. Am încercat toată viața să-mi găsesc scopul căutând ceea ce mi s-ar potrivi, până când am descoperit programarea calculatoarelor.
V.R.: Ce înseamnă pentru tine disfuncția motorie… pe care nu ai ales să o ai, dar cu care te-ai născut? A stat în calea visurilor tale sau din contră, te-a motivat?
C.O.: Disfuncția motorie este doar o limitare fizică, ce nu mi-a pus piedici în a-mi împlini visurile. Având această incapacitate, m-am simțit motivat chiar să evoluez (în ritmul meu) pentru a face tot ceea ce îmi doresc.
V.R.: Ce hobby-uri ai?
C.O.: Copil fiind, la începutul anilor ’90, eram teribil de atras de desenele animate cu roboți. Văzând foarte multe manete și butoane în interiorul roboților, mi s-a întipărit în minte ideea de interfețe grafice cu utilizatorul, și având acces la calculator, mai târziu, am început să studiez posibilitatea de a programa calculatoarele. Pornind de la aceste hobby-uri, am ajuns la ceea ce sunt azi.
V.R.: Știm că îți place muzica și că tatăl tău cânta la chitară în timpul liber. Dacă ai fi putut, la ce instrument ți-ar fi plăcut să cânți? Ce ai făcut pentru a compensa această incapacitate motrică?
C.O.: Având în vedere că tatăl meu cânta la chitară, mi-ar fi plăcut să-i calc pe urme, chiar să cânt la o chitară electrică. Neavând posibilitatea fizică și pornind de la hobby-uri, am descoperit un program de compus muzică, ceea ce m-a ajutat să îmi dezvolt capacitatea de a fi constructiv și creativ, fiind un iubitor de muzică electronică. Acolo am învățat despre ritm, instrumente, efecte speciale și sintetizatoare care se bazează foarte mult pe teoria undelor din fizică.
V.R.: Privind proiectul tău de licență, acesta este un vis împlinit? Ți-ai fi dorit să poți mânui la propriu Cubul Rubick, iar acest lucru te-a făcut să creezi acest robot care îl rezolvă în locul tău sau pur și simplu a fost o temă de licență atractivă pentru tine?
C.O.: Și una, și alta. Fiind un împătimit al rezolvării cubului și programării, am dorit foarte mult să îmi depășesc propriul record de rezolvare a cubului într-o manieră automatizată, aplicând ceea ce am învățat în facultate.
V.R.: Ce facultate ai absolvit și cine ți-a fost alături pe tot acest traseu?
C.O.: Am absolvit Facultatea de Construcții de Mașini din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, extensia Bistrița, secția de Robotică. Pe tot parcursul celor 4 ani de studiu, am avut-o alături pe mama mea, care m-a ajutat și m-a sprijinit oferindu-mi suport moral și fizic, ori de câte ori am avut nevoie.
V.R.: Dacă ar fi să schimbi ceva în viața ta, ce ai vrea să schimbi?
C.O.: Absolut nimic, deoarece viața merge înainte și trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă așa cum e. Eu mă bucur de viața pe care o am, fiindcă ea e frumoasă și merită trăită din plin.
V.R.: Ce proiecte de viitor ți-ai propus să pregătești pentru tine, pentru bistrițeni?
C.O.: Ca proiecte personale urmează să continui cu masteratul în domeniul roboticii și, ulterior, voi încerca și un doctorat. Pentru bistrițeni, m-am gândit că ar fi foarte util să existe un centru unde tinerii doritori să se poată întâlni pentru a-și dezvolta anumite hobby-uri în domenii cât mai diverse: proiectare și printare 3D, robotică, web design, artă, sport, programarea creativă a calculatoarelor… etc.
V.R.: Ai un mesaj pentru persoanele fără dizabilități? Dar pentru oamenii cu dizabilități motorii?
C.O.: Pentru oamenii cu dizabilități motorii, mesajul meu este să nu se lase descurajați și să-și caute cât mai multe activități creative și să nu își lase creierul „să doarmă”. Pentru cei fără dizabilități mesajul meu este să-i privească și pe ceilalți ca pe niște oameni obișnuiți. Nu sunt monștri.
V.R.: Ce părere ai despre situația aceasta cu pandemia?
C.O.: Restricții… restricții… cu rost și fără rost.
V.R.: Ai vrea să mulțumești în mod deosebit vreunei persoane pentru sprijinul și îndrumarea în proiectele tale?
C.O.: Aș vrea să-i mulțumesc în primul rând mamei mele pentru tot sprijinul și „picioarele în fund” pe care le-am primit, atunci când a fost necesar și când eram pe punctul de a ceda, și domnilor profesori, care mi-au dat aripi la început de drum. Mulțumesc!
V.R.: Vrei să adresezi câteva cuvinte pentru cititorii acestui interviu?
C.O.: Da, am un sfat: Credeți în visele voastre și urmăriți-le cu încredere. Viața e frumoasă și merită trăită la maxim!
Ing. Călin Onofrei este un tânăr care și-a cunoscut limitele, le-a acceptat, și-a gândit și construit propriile mijloace pentru a le depăși și… Da, a reușit! A compus muzică electronică, a construit un robot care rezolvă singur cubul Rubick și acum pregătește un alt proiect care cu siguranță ne va uimi la momentul potrivit. Felicitări, Călin!
Felicitări si succes in continuare.
felicitari
Felicitări !
…interfete grafice in anii 90?
chiar esti precoce…bravoooo
Bravo Calin! O scurta perioada am fost colegi si m-a uimit. Era pozitiv, muncitor, extrem de atent si săritor.
Felicitări și mult succes!
Am crescut cu Calin si e un om deosebit, de la el am invatat de mic cum sa-mi schimb anumite piese de hardware din PC. Am petrecut zile intregi descoperind jocuri cand eram mici. Mama lui e o adevarata luptatoare. Sunt sigur ca vom mai auzi de el, e muncitor si creativ! Felicitari Cali! Daca erai in alta tara aveai un job si un salar pe masura