Actualitate

Actualul PUG al Bistriței, care a permis ridicarea de blocuri între case, va deveni istorie

La Primăria Bistrița s-a semnat contractul pentru realizarea noului Plan Urbanistic General (PUG) prin care ”vor fi clarificate o serie de elemente de natură generală, dar și de detaliu, cu privire la modul în care se va dezvolta orașul în următorii mulți ani de zile”, a spus primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.

“Semnăm joi contractul pentru noul PUG și transpunerea lui în GIS. Este un moment foarte important pentru oraș, pentru că prin noul Plan Urbanistic General vor fi clarificate o serie de elemente de natură generală, dar și de detaliu, cu privire la modul în care se va dezvolta orașul în următorii mulți ani de zile. Se știe foarte bine că există multe controverse, există aspecte neclare în actualul PUG, toată lumea are o sensibilitate atunci când se discută despre construirea de clădiri multifamiliale, de blocuri de locuințe între case. Toate aceste aspecte vor fi clarificate. Zona industrială trebuie să fie clar perimetrată, zonele de servicii clar perimetrate, zonele în care se pot construi clădiri și de ce nu P + 10, de ce nu P+20, de ce nu P+ 30 dacă permite terenul, dacă permite contextul urbanistic. Dar, în același timp, trebuie să protejăm zonele de locuințe unifamiliale. Atunci când cineva își cumpără o casă într-o zonă în care conform PUG se precizează că pot fi construite doar case unifamiliale, trebuie să aibă acea liniște că acolo niciodată nu se va construi un bloc în spatele clădirii lui. E un lucru de bun simț”, a spus Ioan Turc.

El a postat apoi pe Facebook> ~Am semnat contractul pentru realizarea noului Plan Urbanistic General, ce include servicii de elaborare și transpunere în format GIS! Noul Plan Urbanistic General va reprezenta documentul cadru care reglementează modul în care se va dezvolta municipiul Bistrița în următorii mulți ani de zile. Este important să delimităm clar zonele industriale, cele de servicii, cele rezidențiale și cele pentru activități de recreere și divertisment. De asemenea, este important și modul în care se va extinde municipiul Bistrița, ținând cont de nevoia de sistematizare a terenurilor, care să aibă drumuri, dar și acces la utilități (apă, canalizare, electricitate și gaz). Valoarea totală a contractului, cu finanțare prin PNRR, este de 3.330.215 lei cu TVA, iar termenul de execuție este de maxim 24 de luni.

Primăria Bistrița a organizat în ianuarie 2024, licitație deschisă pentru atribuirea contractului de achiziție publică de servicii având ca obiect ”Elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița”, valoarea estimată fiind de 3.184.986,9 lei fără TVA, din PNRR.

Elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) presupune revizuirea reglementărilor urbanistice, a indicatorilor urbanistici propuşi şi a prevederilor planului iniţial, prin aducerea acestora în acord cu legislaţia în vigoare, tendinţele de dezvoltare şi cerinţele de dezvoltare durabilă socio-economice şi de mediu actuale, precum şi actualizarea listei de proiecte de investiţii necesare pentru implementarea viziunii de dezvoltare, în baza unor studii de specialitate şi a analizei gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare şi a impactului acestora la nivelul localităţii.

Obiectivele urmărite prin elaborarea PUG sunt: optimizarea relaţiilor localităţii cu teritoriul administrativ şi judeţean; stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan; stabilirea şi delimitarea zonelor construibile; stabilirea şi delimitarea zonelor funcţionale; stabilirea şi delimitarea zonelor cu interdicţie temporară sau definitivă de construire; stabilirea şi delimitarea zonelor protejate şi a zonelor de protecţie a acestora; stabilirea cadrului de modernizare şi dezvoltare a echipării edilitare; evidenţierea deţinătorilor terenurilor din intravilan; stabilirea obiectivelor de utilitate publică; stabilirea modului de utilizare a terenurilor şi a condiţiilor de conformare şi realizare a construcţiilor.

GIS (Geographic Information Systems) este un standard de codificare a informațiilor geografice într-un fișier digital.

Vechiul Plan Urbanistic General (PUG), aprobat în 2013 și avizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a fost prelungit cu 5 ani prin votul Consiliul Local Bistrița în luna noiembrie 2023.

Etichete

18 comentarii

  • Ce sa zic, dar până acuma cine va oprit să nu distrugeți oameni și sa i lăsați cu casele sub blocuri , a se vedea Valea Rusului, cel mai mare haos urbanistic.
    Nu voi ați semnat autorizațiile?
    Se vede că lipsește un arhitect adevărat, nu arhitecții fara studii de specialitate sau unii avizi de bani.
    Nu știu ce va mai putea repara pugul care este în chinurile facerii și va mai dura vreo 3,4 ani până la finalizare ,până atunci dezlegare la haos și dacă consultant este tot șefa urbanistică vor apărea vreo trei variante la alegere.Cine da mai mult 🤣
    Acuma primarul e fata mare dar că a semnat zeci de autorizații cu blocuri pe toate dealurile fara utilități și spații verzi împreună cu cea care se crede mare arhitecta.
    Știu că mesajul nu se va publica dar să știți că bistrițenii care suferă din aceste cauze fara sa le fie băgate în seamă plângerile de către conducătorii primăriei și de consilierii locali care au ajuns bătaia de joc a unora din primărie și a unor așa ziși dezvoltatori care n au pic de respect ci doar îmbogățirea cu orice preț.

    53
    15
    • Cel mai bine este ca blocurile şi locuințele colective să se facă în mijlocul Pădurii Codrişor în poienița de pe strada Tabără că acolo nu deranjează pe nimeni până şi Bălan care se autointitulează ecologist este de acord cu asta nici nu mai contează că terenul nu este în intravilan.

      4
      13
    • Locul blocurilor noi este în Centru oraşului lângă celelate blocuri deja existente asta este clar .

      26
      8
    • La câtă populație avem și ce dezvoltare economică se preconizează, Bistrița nu mai are nevoie de blocuri! Iar dacă va exista vreodată un bum economic se pot face cartiere noi în zone libere cum e, de ex., pășunea din Unirea.

      13
      6
  • D-le Primar, cum ati protejat zonele cu case unifamiliale? D-voastra personal ati semnat documentele pt blocuri pe Granicerilor in zona L2, zona de case. D-voastra ati insistat pe PUZ-ul de la Dacia Service, blocuri de 10 etaje langa case in zona de max 4 etaje. Petre Ispirescu, Zavoaie si multe altele.
    E un lucru de bun simț ceea ce ati facut?
    Nu. E tupeu maxim si bataie de joc la adresa cetatenilor Bistritei. Macar de ati tacea.

    53
    20
    • In zonele la care va referiti problema poate fi vazuta si invers, s-au construit casele in zona de blocuri, in oras terenuri pentru construire de blocuri sunt foarte putine, daca se construiesc unde e spatiu ( pe dealuri nu e bine ca sa se faca in oras, daca se fac in oras iar nu e bine sunt prea inghesuite s.a.m.d.) ,orice oras are nevoie de dezvoltare, e nevoie de locuinte, nu toti care au nevoie de locuinte isi permit sa isi faca case, vile, asa ca e nevoie si de apartamente, Bistrita oricum seamana mai mult cu un sat cu atatea case decat cu un Municipiu resedinta de judet

      6
      51
    • Zona Dacia Service e o zona ideala pentru constructia de locuinte colective. E in acord cu conceptul orasului de 15 minute, adica intr-o raza de 15 minute de mers pe jos ai spital, scoala, supermarket adica toate utilitatile unui trai modern. De o astel de zona ar trebui sa beneficieze 100 de familii cel putin si nu sa fie blocata de cele 4-5 familii care prin diferite imprejurari au reusit sa-si construiasca vile intr-un moment de harababura in urbanism.

      10
      9
  • Bistrița are numai două cartiere compacte de locuințe individuale adică de case şi anume Copozitorilor UTR19 şi Goldiş UTR27. În aceste cartiere trebuie interzise cu desăvârşire construirea de blocuri sau alt fel de locuințe colective sau alt fel de construcți dacă acestea nu sunt case.

    51
  • Primarul Turc uită să spună poate că intențonat nu ştiu cu ce firmă semnează dacă tot cu o firmă de partid incompetentă ca şi celelalte mermeli pe care le-a făcut în Bistrița atunci chiar că ne ducem de râpă.

    32
    • @Cine te-a învățat graiul românesc?
      omule ..nu se înțelege nimic din ce ai scris mai sus.
      nu sta-n soare!!!

      3
      24
  • Poluare maximă !
    Zona Industrială nu are ce căuta în mijlocul oraşului aceasta trebuie relocată undeva între Sărata şi Sărățel .

    46
    33
    • Bistrița are probleme enorme de trafic auto pe care prin actualele proiecte proştii din primăriei lau sufocat şi mai mult . Bistrița are nevoie urgentă de noi culoate auto pe direcția Est – Vest.

      32
    • Ai tu date concrete s-au te-ai trezit vorbind?
      Cred ca sunt mai multe noxe in oras de la masinile de pe centru, B. Republicii, Independentei, etc. decat „poluarea in zona industriala”.
      Au fost de multe ori in presa zonele cu poluare mare din oras si niciodata zona industriala nu a fost enumerata.
      Poti „sa vezi online” cum arata poluarea din oras pe zone, live:
      https://www.uradmonitor.com/tools/users/bistrita/
      Firmele din zona industriala (si nu numai), sunt supuse unor reglamentari destul de stricte in ceea ce priveste poluarea, sunt verificate periodic de catre cei cu atributiuni pe partea de mediu si iti spun sigur ca atunci cand a fost cazul au fost amendate.
      Asa ca o sa ai surpriza si ca e mai curat aerul in zona industriala decat de exemplu pe Bulevardul Republicii la orele 13 -14.00 cand ies copii de la scoala sau 16.00 cand iese lumea de la munca.

      15
      17
    • Bistrița este într-o căldare între dealuri asta face ca poluarea grea din zona industrială să se scurgă pe fundul căldări adică chiar în Centru.

      16
      7
  • Ce n ați înțeles domnule Radu din ce a zis doamna Visuian?
    Zona conform PUG pe str Granicerilor este de case L2, asa ca s au autorizat case cu mulți ani înaintea blocurilor.
    După care au venit nesimțiții cu ștaif și trecere la factorii de decizie din primărie și uite asa se construiesc blocuri.
    Unii s au chinuit sa și facă o căsuța, alții se îmbogățesc cu orice preț făcând blocuri și făcând orașul praf din punct de vedere urbanistic, fără nicio gândire, fără nicio judecata, ca n-o șefa este o structurista care habar n are de arhitectura.

    10
    2
  • Dar ce spuneti domnule Radu/Gicu de utilități, dacă canalizarea va face fata,? Știi faptul ca, de câte ori ploua torențial beciurile sunt pline de apa
    Ce spuneti de traficul din zona?
    Oare n ar trebuii sa se analizeze cu simt de răspundere aceste situații?
    De găsit soluții viabile nu numai de pupat în kur dezvoltatorii?

    9
    2
  • Este o minciunică asta că se va construi altfel , cel puțin încă 5 ani va fi în vigoare actualul PUG ( nu se ştie care că sunt mai multe ) deoarece în ultimul moment pe madatul lui Turc PUG – ul vechi a fost prelungit şi astfel Centura Ocolitoare de pe malul Bistriței a fost revalidată.
    Nici măcar Lazany ca primar nu va prinde noul PUG.
    https://timponline.ro/la-bistrita-se-va-construi-si-in-urmatorii-5-ani-dupa-aceleasi-reguli-pug-a-fost-prelungit/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.