Actualitate

Administrator de firmă din Bistrița, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. La cât se ridică prejudiciul

Managerul unei firme din Bistrița care are ca obiect fabricarea pâinii și desfacerea mărfurilor alimentare și nealimentare a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru evaziune fiscală.

Vasile M. este acuzat că în perioada august 2015-martie 2016, ”având calitatea de administrator al firmei, a omis înregistrarea în actele contabile a unor operațiuni comerciale efectuate și a venitrurilor realizate, cauzând bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 10.410 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA”.

Firma pe care o conduce are în total șase magazine și chioșcuri la Bistrița.

Pentru prejudiciile din evaziune de până la 10.000 de euro și acoperite integral cel târziu până la citirea actului de sesizare, în cursul judecății, evazionistul nu va mai risca închisoarea, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a înregistrat recent la Senat un proiect de lege ce cuprinde nu doar reincriminarea stopajului la sursă, dar și ceva modificări în zona sancțiunilor la evaziunea fiscală. Proiectul are șanse să treacă destul de repede prin Parlament, ministrul propunându-l în dezbatere în procedură de urgență.

Dacă prejudiciul din evaziune nu depășește 10.000 de euro și banii sunt plătiți în cursul urmăririi penale sau al judecății (până la citirea actului de sesizare), atunci evazionistul va scăpa de sancțiunea penală – este una dintre propunerile acestui proiect, care va trebui să treacă de Parlament și de președintele statului pentru a deveni lege, însă nu este exclus ca prevederile propuse să mai cunoască ceva schimbări la cele două Camere, până să treacă de votul final.

Iertarea de pedeapsă se va aplica atât în cazul faptelor de evaziune pe care le regăsim și acum în Legea nr. 241/2005, la articolul 9, cât și în cazul stabilirii cu rea-credință a unor impozite, taxe și contribuții pentru a obține niște bani de la stat, dar și în cazul faptelor de stopaj la sursă – așa cum spuneam mai sus, proiectul lui Teodorovici ar reintroduce în Legea nr. 241/2005 infracțiunea de reținere și neplată, încasare și neplată ori, după caz, nereținerea/neîncasarea impozitelor și contribuțiilor specificate în anexa legii. Și dosarelor în curs li se va aplica această iertare de pedeapsă, dacă proiectul ajunge lege.

Pentru cauzele în curs de judecată, unde primul termen de judecată este anterior momentului când aceste modificări intră în vigoare, iertarea de pedeapsă în condițiile de mai sus se va aplica la primul termen cu procedura completă imediat următor intrării în vigoare a legii.

9 comentarii

 • 2000 de euro? Costă mai mult de atât ancheta, investigația etc. Probabil a vândut leuștean fără bon fiscal. Ne ocupăm de rahaturi în loc să ne pară bine că amărâtul ăla de patron menține niște locuri de muncă, plătește impozite, rulează marfă, deci au de lucru și alte firme pe lângă el. V-ați gândit vreodată să-l ajutați cu ceva? Nu, mereu v-ați gândit doar cum să-l amendați maxim posibil, cum să-l hăituiți, cum să-i închideți afacerea la nemernic.

 • Si cu camatarii si valutistii din piata decebal cum ramane. Ii vad zilnic pe trotuar si prin masini schimband valuta. Eu in magazin iar ei pe trotuar si culmea ca nimeni nu-i ia la rost. Nu este lege in tara asta???

  • pai ultima data cand au facut o asazisa razie pe acolo… au gasit si ei 50 euro… si vreo 200 lei… in rest sunt curati ca lacrima, stau doar sa se bronzeze si sa se uite dupa gagici!!!

 • 10.000 de euro. si este corect! de ce sa il inchizi si sa-i platesc eu hrana si caldura si cazrea, si prejudiciul sa nu fie recuperat? ramane cu un cazier, plateste prejudiciul, i se interzic anumite drepturi si basta. Acest tip de abordare exista in foarte multe tari civilizate!!!!! evaziunea nu este o infractiune cu violenta1 mai bine bagam violatori si criminali acolo pe 30 de ani decat sa umplem puscariile cu evazionisti!

 • Nu ati inteles nimic. Ati stat sa va gânditi ca daca acest Vasile M a fost prins cu doar 10000 de lei de fapt el a facut cel putin 1 milion pana acum doar din evaziune? Si ca sunt multi ca el? Am mai ridicat problema aici pe timponline si legat de faptul ca painea s-a scumpit exagerat de mult in Bistrita si asta in conditiile in care TVA-aul a scazut de la 24% la 19% si acum este 9%! De pilda un producator din Gherla care si-a deschis mai multe magazine in oras aproape ca a dublat pretul painii in doi ani!!! Inteleg au crescut salariile, a crescut pretul la combustibil, la gaze, la curent dar totuși 100% este mult prea mult!

  • Aaa…! Presupui tu că a furat un milion si atunci trebuie pedepsit! O prostie!! Cu pretul pâinii, nu uita că funcționează legea cererii si ofertei. Păi dacă-i sanctioneaza așa ușor, vor fi mai puțini producători de pâine si ea se va mai scumpi!

  • Ioane, cum se face ca la Craiova painea costa 1.5 sau 2.5 lei iar la Bistrita painea costa 6 lei? Vreti salarii, vreti drumuri, vreti investiții vreti spitale si scoli dar daca se întâmplă sa fie unul sanctionat care de fapt prin evaziune nu face altceva decat sa ne fure de fapt pe noi sariti sa injurati statul roman! Stii Ioane cat pierde statul din cauza evaziunii fiscale si aici vorbim doar de acesti mici comercianti? Cateva zeci de miliarde anual! Du-te in Kaufland si o sa-i vezi cum cumpara marfa pe bonuri de masa marfa cu care nu se integistreaza in contabilitate! Stai doar de curiozitate la o casa si o sa vezi ce se intampla! Sau du-te in Cibela aia nenorocita sa vezi acolo ce comert se face!

 • Apoi draga Rabine îi pită mai bună ca cea din Dierla? la Diej probabil aceeasi pită-i mai eftină,du-te-n Diej ca o iei mai eftin,in opinia ta e de vină d-nul Bălan.Si sa mai sti un lucru cele mai mari tunuri se dau in panificatie si farmacii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.