Actualitate

Adormirea Maicii Domnului, hotarul dintre vară și toamnă. Hram la Dobric. Pelerinaj la Nicula

(FOTO-VIDEO) Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, prăznuită în 15 august, marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Gradul înalt de cinstire acordată Maicii Domnului în cultul ortodox se vede şi din numărul mare al sărbătorilor închinate prăznuirii ei. Pe când sfinţii ceilalţi sunt, de regulă, pomeniţi o singură dată pe an, şi anume în ziua adormirii lor, Sfânta Fecioară Maria este prăznuită, în chip special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care cinstesc nu numai adormirea sau trecerea ei la cele veşnice, ci şi naşterea, dar şi unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea Sfintei Marii este un hotar între vară și toamnă.

Între cele două Marii (15 august – 8 septembrie) este timpul prielnic semănării grâului. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o sămânţă, aparent moartă, se va naşte un nou spic de grâu plin cu boabe, pentru a adeveri că din moarte va fi înviere.

Biserica Ortodoxă cinsteşte această sărbătoare printr-un post de două săptămîni care, după cel al Paştilor şi al Crăciunului, este al treilea ca însemnătate.

Hram la Mănăstirea Dobric

Cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Dobric și-a serbat hramul, în prezența PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

La slujbe au asistat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, și deputatul Bogdan Ivan.

Duminică au avut loc slujbele de prohod.

Mănăstirea Dobric este supranumită şi ”Nicula Ţibleşului”, datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari.

Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean. În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă. În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social de persoane vârstnice, cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Construcția ei a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe. De asemenea, a fost amenajată o sală de evenimente/conferințe, precum și o bibliotecă a mănăstirii, care va adăposti peste 20.000 de volume din colecția mănăstirii.

În prezent, la mănăstire vieţuiesc 5 maici, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.

”La Nicula colo-n deal”

Mănăstirea ”Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, important centru de pelerinaj din Ardeal, își serbează hramul. Aici se adună an de an zeci de mii de credincioşi, inclusiv din Bistrița-Năsăud. Pelerinii vin să participe la sfintele slujbe, dar şi să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului a fost precedat de tradiționalul pelerinaj ”La Nicula colo-n deal”, amintind de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea a început duminică de la Biserica ”Sfântul Nicolae” din parcul central al orașului Gherla și a continuat pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea a fost condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și de PS Macarie, Episcop-vicar de Ruse. Seara, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserică și a fost săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere au culminat cu procesiunea icoanei.

La pelerinaj, dar și la slujbe, a participat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

În ziua praznicului, luni 15 august, tot pe altarul de vară, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie.

Etichete

2 comentarii

  • Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, prăznuită in fiecare an pe 15 august, pe langă semnificaţii cu puternic caracter religios , este și Ziua Marinei Române, marcată de autoritățile publice prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale. Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în anul 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Din 1950 până în 1990, pe timpul regimului comunist semnificația creștină a sărbătorii a fost substituită cu una mitologică prin invocarea zeului Neptun în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești. Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria Mare – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august. Ulterior, prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004, Ziua Marinei Române a fost instituită sărbătoare civilă și militară, iar incepând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională, prilej cu care sunt organizate ceremonii militare și religioase la malul mării, în Portul Militar Constanta.
    Conform protocolului oficial de Ziua Marinei Române, după ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz urmează oficierea serviciului religios şi cuvântul de bun venit al şefului Statului Major al Forţelor Navale.
    Doar că anul acesta, s-a petrecut un incident absolut inexplicabil prin faptul că slujba oficiată de ÎPS Teodosie a fost oprită brusc înainte de a se termina . Organizatorii au tăiat microfonul arhiepiscopului şi au dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale Române. Reacţia ÎPS Teodosie nu s-a lăsat aşteptată: a plecat din Portul Militar Constanţa, deşi urma discursul preşedintelui României. Întrebat de jurnalişti dacă s-a supărat pentru că a fost oprit din slujbă, arhiepiscopul a spus: „cei care au făcut asta vor răspunde în faţa lui Dumnezeu.”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.