Actualitate

Adrian Titieni despre cetatea Bistriţei, pietonal, Wonderland şi oamenii de caracter

(INTERVIU) Prof. univ. dr. Adrian Titieni, candidatul PNL la Primăria Bistriţa, a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate Timp Online despre lucrurile pe care ar dori să le schimbe din postura de edil, dar şi despre proiectele pe care le-ar putea continua întrucât le consideră bune.

Domnule profesor, v-aţi acomdat cu atmosfera preelectorală din Bistriţa?

Capacitatea de a te acomoda, de a te adapta fără îndoială că face parte din aresenalul capacităţilor care te duc înainte. Cât de cât m-am acomodat, dar, fiecare clipă vine cu noutatea ei, trebuie să îi facem faţă. E provocator, e interesant şi nu există niciun fel de situaţie de viaţă, cred, indiferent cât de plăcută ar fi ea, să nu aibă şi umbre. Cu alte cuvinte, m-am acomodat şi cu bunele, şi cu relele. Sper să fac faţă situaţiei şi nu oricum, ci cu brio.

Mă uitam în spatele dumneavoastră. E fotografia lui Ion I. C. Brătianu şi mă gândeam că semănaţi la fizionomie.

Mulţumesc, e onorant pentru mine. Acum, devoalând amănunte legate de fizionomia mea, contractele cu câteva proiecte de film mă pun în această condiţie estetică. Sper să arăt diferit în curând. Eu port barbă de o viaţă întreagă însă nu atât de mare. E un trend de look în rândurile tinerilor. Eu nu sunt chiar atât de tânăr biologic, ci psihologic şi spiritual, aşa încât sper să ajung în curând în ceea ce se numeşte normă comună de „om normal”. O să-mi dau barba jos, îmi voi tunde şi părul, cu alte cuvinte voi fi puţin mai plăcut la vedere.

Sunteţi la a patra vizită de când cochetaţi cu ideea de a deveni primar al Bistriţei. Priviţi acum oraşul cu alţi ochi, vă gândiţi la ce aţi putea face dacă veţi ajunge primar?

Fără îndoială. Dacă îţi cumperi Trabant, observi tot ce înseamnă maşină Trabant în trafic, lucru pe care, până atunci, Adrian Titieni 2l-ai trecut cu vederea. Când îmi făceam casă, mă uitam la toate depozitele de materiale de construcţii la cât e sacul de ciment. Acum mă uit cu ochiul critic, cel care poate îmbunătăţi sau ridica la maximum de potenţial acest oraş minunat cu o vechime despre care nu are rost să o amintim pentru că toată lumea o cunoaşte. Da, aveţi dreptate, în cele patru vizite pe care le-am făcut de când mi s-a făcut onoranta propunere, mă uit la Bistriţa, o văd, dar, în acelaşi timp, mintea, în permanenţă, generează imaginea a cum ar putea arăta.

Ce nu vă place la prima vedere, urbanistic vorbind? Mă refer la lucruri care ţin de buna gospodărire a oraşului.

Nu o să pot în câteva cuvinte să acopăr tot ceea nu nu îmi place acordat cu ceea ce îmi place, dar câteva lucruri o să le exprim. Fiecare localitate are câteva zone interfaţă, adică primul contact cu localitatea respectivă. Intri în localitatea respectivă, ajungi la gară, la aeroport dacă e cazul, te plimbi pe străzile din centrul oraşului, sunt toate lucruri grăitoare, spaţii publice de întâlnire, de interfaţă, atât pentru cei care locuiesc în respectiva urbe, cât şi pentru cei care vin să o viziteze. De multe ori, o întâlnire fericită îţi poate redimensiona conţinutul. Cu alte cuvinte, am intrat într-o gară frumoasă, parcă şi oraşul şi oamenii arată altfel, am intrat într-o zonă ostilă care anunţă că puţin ne pasă de cei care traversează acest spaţiu, poate că şi percepţia e deformată. După părerea mea, lucrurile sunt simple nu în sensul superficial sau naiv. Suntem într-o cetate atestată cu numele de Bistriţa de acum 500 de ani.

Nu trebuie să căutăm departe ci la Sighişoara, Sibiu, Braşov, Alba ca să găsim exemple de oameni care s-au preocupat să pună în drepturile fireşti o bijuterie care e o cetate. E paradoxal că, la Bistriţa, avem un pietonală, o zonă în care maşinile nu circulă, un lucru bun din punct de vedere administrativ şi o măsură coerentă din toate perspectivele, numai că e o pietonală nepopulată, pustie. Ea se va popula în momentul în care cei care se îngrijesc de bunul mers al vieţii cetăţii se vor ocupa cu adevărat de infrastructură, structură, până la evenimentul dătător de viaţă, ceea ce va face din Bistriţa un oraş de vizitat.

Să înţeleg din ce spuneţi dumneavoastră că veţi folosi experienţa profesională şi legăturile pe care vi le-aţi creat ca să umpleţi spaţiile acestea cu evenimente de calitate care să atragă turişti, investitori, oameni cu bani?

Aş putea să spun că da, fiindcă prin relaţii şi cunoştinţe aş putea să fac asta, dar, în acelaşi timp, realist vorbind, toate aceste lucruri pot fi făcute foarte simplu fiindcă există bune practici, în dreapta sau stânga. Şi atunci primarul poate a avea un rol activ, în sensul de a atrage, şi la fel de activ poate prin a nu se opune, adică să fie un facilitator care înţelege nevoile stringente ale populaţiei, indiferent că vorbim de spectrul puber, adolescentin, matur, vârsta primă, a doua, a treia. Înţelegând toate aceste lucruri poate să faciliteze întâmplarea lor pentru că, cei care în mod activ au rol, sunt pretutindeni. Sunt oameni activi, tineri dedicaţi care vor să facă. Se întâmplă festivaluri peste noapte, se întâmplă proiecte peste noapte din entuziasm, din viziune altfel , din determinare, din nevoia de a-şi exprima într-un fel sau altul gândirea nouă, neviciată, neacorată în trecuturi tenebroase suprapunând pe o tradiţie existentă.

Proiectul dumneavoastră pentru Bistriţa va fi unul cultural, încercaţi să îi daţi o identitate oraşului pe acest culoar?

Oraşul are identitate. Noi trebuie să îi legitimăm identitatea prin GRIJĂ pentru tot ceea ce e valoros. Acest oraş trebuie repopulat în conotaţia repopulării, să asigurăm o viaţă culturală ca să nu fugă lumea pe de-o parte şi să vină lumea pe de altă parte. De ce nu ne-am propune lucruri ieşite din comun aşa cum fac alţii sau poate nu ieşite din comun, dar care să atragă lumea care ştie că asta găseşte numai acolo, că o anumită ofertă e strict legată de ce înseamnă oraşul Bistriţa?

Credeţi că pătura largă va înţelege mesajul dumneavoastră, cum credeţi că îi veţi convinge pe aceşti oameni?

Eu nu am pentru ce să conving oamenii fiindcă deja sunt convinşi de necesităţile lor imperioase, de nevoia de a trăi o viaţă la standard înalt în oraşul în care s-au născut. Cu alte cuvinte, dacă eu pot regăsi o ofertă într-un spectru foarte larg acoprind nevoile fiecăruia –ale celui care îşi doreşte să petreacă într-un fel sau în alt fel – dacă această ofertă există, toată lumea înţelege. Bistriţa e un oraş cu un potenţial absolut extraordinar. A ieşit din zona oraşelor mici care trebuie să se mulţumească, într-un fel sau altul, cu puţin. Există o mobilitate a valorilor, a tehnologiei, o mobilitate a tot ceea ce poate să însemne lucru valoros. Nici banii nu mai sunt o problemă. Acum putem face un concert pe care acum 5-7-9 ani nu ni l-am putut permite, dar nu e vorba de concerte aici. El poate să se înscrie în zona petrecerii timpului liber fiindcă e o componentă vitală. Dincolo de apă, drumuri, energie necesară pentru nevoile primare, avem nevoie de a ne întreba cu voce tare cum petrecum noi timpul liber.

Aceasta a fost oferta cheie a actualului primar care, în 2008, a venit cu ideea construirii Wonderland, proiect care nu s-a înfăptuit nici după opt ani şi pentru care Primăria Bistriţa s-a îndatorat. Ce se va întâmpla cu el dacă veţi ajunge primar în luna iunie, Wonderland va merge înainte?

Wonderland este o platformă gândită corect pentru petrecerea timpului liber. Acum se pun nişte întrebări: e oportună, e calibrată la nevoile Bistriţei, e calibrată la nevoia de a dezvolta turismul? Dacă nu e aşa înseamnă că ideea a căpătat altă configurare pusă în realitate şi asta înseamnă că nu e un proiect pe care trebuie să-l ducem din obligaţii procedurale până la capăt decât recalibrându-l. Mă întorc la povestea legată de petrecerea timpului liber. Ştiţi că sunt drame majore apropo de relaţia părinte-copil? Ce face copilul meu când iese de la şcoală? A doua întrebare este ce fac eu ca om matur în relaţie cu locul unde trăiesc şi oferta pe care locul mi-o propune? O să vedem că, odată oferta nu e foarte largă şi facem lucruri puţine. De multe ori, ne izolăm în casă având senzaţia că relaţia cu tipul acesta de virtualitate – că e media, că e internet – ne pune în confort. Nu e adevărat! Omul e o fiinţă socială, el trebuie să se întâlnească, inclusiv pentru a se certa, pentru a-şi dispua problematici, idei şi opţiuni. Ar trebui să creăm cadrul ca oamenii să fie împreună, lucru care pe vremuri exista şi lucru care există în ofertă în alte părţi. Proiectele, chiar dacă vorbim de Wonderland sau de altceva, dacă sunt corecte, oportune şi aduc plus valoare oraşului, fără îndoială că vor fi continuate pentru că aici nu vorbim despre politică, vorbim despre administraţie care trebuie să pună omul în condiţia cea mai bună de vieţuire, iar omul acesta nu are culoare politică. Străzile şi asfaltul sunt pentru toată lumea. Clădirile sunt recondiţionate pentru buna privire a celorlalţi şi buna locuire a celor care stau acolo. Toate acestea însumate, de la structură, infrastructură, viaţă culturală, educaţie, sănătate, sunt făcute pentru bunul public. Nici măcar nu avem orgoliul să spunem că este pentru bunul bistriţenilor, ci este pentru bunul celor care la un moment dat tranzitează oraşul sau decid să rămână aici.

Aţi început să vă conturaţi o ofertă pentru bistriţeni?

Campania va fi sub semnul lui împreună. E vorba de o echipă, nu e sumă, e altceva. Cred că expertiza, competenţele şi specificitatea domeniilor trebuie puse în complementaritate. Cu alte cuvinte, pregătim oferta cu sprijinul tuturor celor care au, în acest moment, prerogative şi funcţii în administraţia locală sau în alte structuri unde expertiza le e la îndemână. Proiectul acesta se revendică din nevoile noastre imperioase plus ceva ce reprezintă noutate sub semnul inspiraţiei, creativităţii şi împrumutând bune practici. Dacă ieşim puţin din arealul nostru intim, vom vedea că se întîmplă lucruri minunate şi, din păcate, ele nu au componenta contaminării. Mai propriu oraş ca Bistriţa pentru Aventura Parc (Braşov) eu nu am văzut. Aventura Parc e invadată de oameni la sfârşit de săptămână. Copii, părinţi, bunici se duc acolo pentru că îmbină utilul cu plăcutul, ieşitul în natură. Copilul se bucură, se distrează, e capacitat, îşi dezvoltă simţul de orientare, inteligenţa, forţa, are şi bucuria unei experienţe noi. E simplu, nu e investiţie mare. Ce mă determin să mă ridic dimineaţa din pat? O nevoie imperioasă! Ce mă determină să plec din oraş? O nevoie imperioasă! Se poate întâmpla ca acel oraş să acopere nevoile mele, nu să mă izolez în turnul meu de fildeş, să nu plec din Bistriţa, ci să capăt mai multă experienţă de viaţă ducându-mă şi la Dublin, şi în Bucureşti, şi la Ploieşti, poate că afacerile mă împing acolo, dar revenind la un acasă confortabil, nu pentru a-mi împlini nevoile să trebuiască să ajung la Cluj, Suceava. Ce facem? Mergem la mall la Suceava! Mi se pare nefiresc, dar în acelaşi timp se practică.

Aveţi vreo temere legată de bătălia politică, electorală care adesea coboară tonul discursului şi duce lucrurile într-o zonă inconfortabilă?

Ştiţi ce se întâmplă? E un sport naţional să nu vorbim despre proiecte, ci despre oameni. Fără îndoială că un spirit critic, elevat şi inteligent poate desfiinţa sau înfiinţa orice persoană sau personalitate. Cel puţin din punctul meu de vedere acesta va fi comportamentul: asta e viziunea, proiectul, oferta. Toate lucrurile bune care s-au întâmplat e bine că s-au întâmplat fiindcă sunt pentru cetăţeni şi oraş. Dacă trebuie, vor fi continuate, dacă nu le punem stop, iar toate celelalte vin în împlinirea acestui deziderat care este o viaţă la 2016 în mileniul trei cu o cetate de o mie de ani cu o structură a resursei umane diversă, pe categorii de vârstă, profesii, etc.

Sigur că e dureros sau frustrant să vezi că se schimbă termenii competiţiei şi, în loc să vorbim despre proiecte şi ce avem de făcut, cineva pune un accenrt „da, dar dumneata… „. Toţi suntem oameni imperfecţi. Poate că există în istoria fiecăruia dintre noi lucruri cu caracter de vulnerabilitate, dar în acelaşi timp trebuie sondată onestitatea demersului. Dacă interesul anunţat şi enunţat este într-un fel sau altul respectat, dacă el întruneşte sufragiile oamenilor care sunt alături şi pentru care trebuie dus acel demers, orice fel de om responsabil îşi poate da seama de multe lucruri pentru că avem un simţ care certifică ce e adevăr şi ce e minciună.

Primarul lucrează cu o echipă în Consiliul Local. Veţi avea un cuvânt de spus în desemnarea candidaţilor pe lista de consilieri a PNL Bistriţa?

Fără îndoială că acei consilieri trebuie să reprezinte formaţiunea politică în care am intrat şi până la urmă partidul certifică dacă oamenii sunt de încredere, au expertiztă, sunt oameni care îşi pot impune punctul de vedere, sunt aşadar combativi. Am un cuvânt de spus. Am discutat despre lucrurile acestea. Dincolo de competenţă şi expertiză e interesantă însă o calitate pe care uşor o pierdem, şi anume caracterul. E atât de important încât nici nu ne putem imagina, respectiv caracterul manifestat în chestiuni simple de tipul asta spun, asta fac, nu trădez, ne propunem ceva şi lucrul acela îl facem, te susţin la greu ca şi la bine, sunt lucruri pe o listă pe care fiecare dintre noi trebuie să o aibă. Până la urmă, unul din motivele întoarcerii mele acasă este opinia că aici lucrurile acestea se întâmplă mai mult decât acolo, acolo fie el oriunde, dar când spun acolo ştiu la ce mă refer. E o altă abordare între oameni, însă fiind oameni cu toţii ţi aici se întâmplă tot fel de chestiuni.

Veţi veni mai des la Bistriţa sau proiectele profesionale vă împiedică deocamdată?

Nu, o să vin mai des. Fiecare zi liberă o să o fur din viaţa familiei. De altfel, o să vin şi cu soţia şi copiii până în campanie, în campanie cu obligativitate. Sper ca prezenţa mea să fie sub semnul eficienţei fiindcă, dacă suntem într-un acord derivat din declaraţii şi nu are consistenţă în relaţie, s-ar putea să vin degeaba.

Până la urmă, suntem în epoca în care ne putem conecta foarte uşor unii cu alţii indiferent unde ne aflăm. Vă vom regăsi în spaţiul virtual, adică veţi avea un cont de Facebook?

Fără îndoială că voi avea un cont de Facebook. Până acum nu am avut, dar mai am şi câteva idei legate de comunicarea cu oamenii. Aş vrea să am un număr de telefon unde am putea vorbi pe teme strict urbane sau de administraţie locală cu toţi cei care se declară a fi nemulţumiţi sau au idei – pentru că pot exista idei extraordinare şi oamenii să nu aibă cadrul să le exprime – aş vrea să existe acest număr de telefon gratuit, să conversez cu oamenii, să inventariez tot ce vine ca propunere pentru că eu cred că relaţia interumană, nemijlocită, chiar dacă e mijlocită de telefonie, are cu totul altă încărcătură şi valoare pentru că sunt energii vii care pun oamenii în legătură mai mult decât un schimb de mailuri. Faptul că interacţionezi cu individul direct este o chestiune insurmontabilă.

Ţinând cont de faptul că alegerile sunt stabilite într-un singur tur, iar primarul în funcţie are prima şansă, credeţi că îl puteţi învinge pe primarul în funcţie?

Sunt declaraţii delicate cele de tipul „da, sunt încrezător, o să-l înving…”. E foarte important ce îşi doresc cetăţenii. Eu nu văd această provocare ca pe o competiţie cu cineva. Toată viaţa m-am condus după acest principiu. Cel mai bun exemplu este că am dat examen la Teatru, venit de la Bistriţa, în condiţiile în care toţi îmi spuneau ce concurenţă mare e. Eu am zis că ştiu ce concurenţă e, dar, dacă e să fie locul meu acolo, dacă cineva înţelege că o componentă genetică, una formativă şi culturală se regăseşte în mine şi trebuie să fac profesia aceasta, din multitudinea oamenilor mă va lua. Aşa s-a şi întâmplat! Cu alte cuvinte, sunt şi nu sunt în competiţie. Nu mă gândesc că are startul bun, un procent covârşitor în alegeri. E foarte important ce îşi doresc oamenii. Dacă proiectul pe care, într-un fel sau altul, îl ofer este îmbrăţişat şi oamenii spun DA, pot fi încă şapte competitori, nu doar domnul Creţu. O să spună că acela e proiectul pe care mergem! Există un avantaj şi al formaţiunii, şi al candidatului la Primăria Bistriţa care vă vorbeşte acum: faptul că nu s-a erodat nimic în zona executivului şi în zona decizională. Nu am făcut nimic deocamdată, suntem la capitolul nu de promisiuni, ci de ofertă serioasă şi asumată. Domnul primar în funcţie are handicapul că, în opt ani de zile oamenii au înţeles ce a declarat că face şi ce a făcut, cât de funcţional este ceea ce s-a transformat în concret.

E vorba şi de un start sub semnul pozitivităţii în cazul nostru. Cu alte cuvinte, pornesc la o luptă pe care nu o consider luptă. Asta e! Dacă doriţi, agreaţi, îmbrăţişati, atunci împreună se măreşte – de la împreună facţiunea PNL, la împreună cu cetăţenii. Până la urmă, ce mai mare mulţumire să ai decât să auzi, spre exemplu, un bistriţean spunând: Domnule Titieni, actoraş venit de la Bucureşti, ce gazon aţi făcut la Bistriţa (râde, nu o luaţi ad-literam), ce lucruri minunate! E o mare mulţumire şi împlinire pentru fiecare dintre noi dacă ne raportăm la situaţii de viaţă în care cineva pune mâna pe tine şi spune: mulţumesc pentru….

65 comentarii

    • (un interviu timid prin care se vrea distant, fara sa loveasca in nimeni dar si FARA PERSPECTIVE CONCRETE!)

    • Corectă observația! Un interviu cu vorbe multe și goale si cu proiecte care nu există și nici nu vor exista dar cu un trist adevăr despre faptul ca PNL este departe de ralitate!

    • Trebuie sa lovească in cineva neaparat? Asta e politica care o vrem? Sa vorbim de alții si sa facem cat mai putin, sau proiecte aberante. Pana cand??? Eu am citit vorbele unui om echilibrat si împlinit, fara frustrări sau obiective personale.

    • Nu trebuie sa loveasca. (fara sa loveasca=interviu timid)
      Dar macar sa-si prezinte PROIECTELE pe care doreste sa le inceapa si…daca nu are ce macar sa-si prezinte INTERESELE!!!

    • Daca citeai interviul aflai ca look-ul cu barba e din pricina unui rol. Termina cu rolul si revine la fizionomia consacrata, asta spune. Priceput, nenicule?

    • I-aş ruga pe cei care se uită doar la poze să nu mai comenteze fiindcă devin ridicoli. Prof. Titieni explică în răspunsul la cea de-a doua întrebare de ce poartă păr lung şi barbă de dimensiuni mai mari.

    • Stimată doamnă Cristiana Sabău, dacă acceptati o propunere, pentru a elimina comentarii de genul celui a lui „hannibal” ( care este evident răuvoitor, pentru că dl.Titieni explică foarte clar cauza „imaginii” sale actuale) analizați cu administratorul site-ului dvs. dacă nu ar fi posibil din punct de vedere tehnic postarea comentariilor numai sub declinarea identității (de ex. prin contul de facebook).

    • Doamna Cristiana, pentru cei care degeaba citesc un text, fiindcă nu înțeleg nimic, uitatul la poze le este cel mai la îndemână. Se vede lipsa lecturii chiar din greşelile de scriere, gen ,,…spune-ți sa se…” Şi aşa merg şi la vot: cu poza în mână… ca să nu uite până acolo cu cine TREBUIE să voteze. Bine că pozele sunt color, că de-ar fi alb-negru ar crede că sunt cărți de colorat…

    • Sa inteleg ca tu esti singurul care ai inteles ce a vrut sa spuna titieni?
      Repet: NU TREBUIE SA AM DOCTORATUL PENTRU A PLATI IMPOZITE!
      (uita-tu la poze le este ……o noua propozite!!!)

    • După cum bine se vede nu doar eu sunt cel care a înțeles ceea ce a spus dl. Titieni, însă cu siguranță tu eşti singurul (-a) care nu a înțeles nimic… Plăteşte în continuare impozite, că oricum banii se duc pe apa sâmbetei…mare brânză nu se vede… Iar în ce priveşte gramatica, mai bine nu te amesteca…eşti pastă!

  • Altceva !
    În sfârșit Bistrița are o oferta de nerefuzat.
    Când la un om observi viziune ,simplitate ,calm ,spirit de echipa , puterea exemplului bun , mult bun simt ,experiența lucrului bine făcut atunci noi bistrițenii nu trebuie decât sa deschidem ochii sufletului și ai mintii și sa votam acest candidat .
    Inginerul primar Crețu are și el caliați dintre care as enumera doar : încăpățânat , lipsa de viziune , egoism , promovarea chiciului în urbanism (mere ,struți, oua de plastic ,culori stridente la blocuri și un mare amalgam de blocuri ,case și fabrici în tot orașul ).
    La intrare în oraș ne oferă mirosuri insuportabile de la stația de epurare și stația de gaze naturale , o piață sub orice critica ,zonele marginale ale orașului fără infrastructura de apa ,asfalt ,canalizare , zona caii ferate o adevărată bomba de infecție,stadionul Gloria și bazele sportive lăsate în paragina inclusiv standul municipal și lista poate continua .
    Felicitați dl Titieni și mult succes în aceasta provocare .
    Felicitări d-na Cristiana pentru calitatea interviului și a candidatului .
    Proiectul Titieni :Împreună cu bistrițenii pentru Bistrița și cei care ne vizitează
    Ce poate fi mai nobil și mai maret pentru fiecare dintre noi ….bistrițenii dacă intr-adevăr ne dorim altceva .

    • Am înţeles ideea. În opinia dvs., trebuia, la prima mea întâlnire cu domnul Titieni, să-l cert pentru orice. Mă scuzaţi, dar nu fac aşa ceva cu nimeni. Eu cred că e politicos ca, mai întâi, să ne cunoaştem şi să aflăm cum gândim fiecare. Folosind persoana întâi plural mă refer la toţi cei care citesc, nu doar la mine cea care întreb. Cred că acest aspect e esenţial pentru orice relaţie, mai scurtă sau mai lungă. Eu, una, am aflat care e viziunea domniei sale despre un oraş-cetate. Sunt convinsă că vom avea timp să vorbim şi despre detalii şi paşii care ne duc înspre concretizarea viziunii.
      Pe de altă parte, nu ştiu câţi dintre dvs. aţi avut ocazia să trăiţi într-un mediu academic. Sunt convinsă că toţi cei care nu au ratat acest prilej înţeleg că nu te poţi poziţiona oricum în faţa unui prof.univ. dr. adevărat fiindcă rişti să devii ridicol. Dacă nu te poţi înălţa la nivelul discursului său e mai bine să taci şi să îţi vezi de drum. Eu aşa văd lucrurile şi indiferent ce acuzaţii îmi veţi aduce, eu cred că, pentru prima întâlnire, s-au spus lucruri interesante şi s-a conturat o viziune.

    • Pentru mine ca si contribuabil al acestei urbe nu vreau sa platesc impozite …doar daca-mi dau doctoratul!

  • Parca e Ion Iliescu in ambiguitate. Dl. Titieni nu are nicio sana cu astfel de abordari. Saracul de el isi va lua tzeapa vietii condus de propriul orgoliu.

  • Felicitari domnule Titieni. Avem speranta unui candidat de valoare. Bistrita nu a avut aceasta sansa 26 de ani. Titieni primar !

    • Spune frate odata explicit: ești activ? în rezervă? sau în retragere? În caz contrar, o să te deconspir eu. Prea ne-am saturat de comentariile tale, ști tu cu ce iz….

    • ȚIN SĂ PRECIZEZ: MĂ REFEREAM LA ,,raul adrian” ÎN NICI UN CAZ LA DOMNUL TITIENI, PE CARE ÎL CUNOSC DE FOARTE MULȚI ANI ! Îmi cer scuze pentru eventala confuzie ce s-ar putea face.

    • Ce vreti ? Primar cu 8 ani de mandat sau un nou primar cu viziune si idei bune ?
      Hai sa ne hotaram. Nu avem nevoie de promisiuni ci de fapte . Dar daca vor ramane la stadiul de promisiuni am luat din nou „teapa „.

    • nu vrei promisiuni din partea unui primar?
      e ca si un om care traieste degeaba…. fara nici un ideal/vis!

  • În poza de pe perete, din spatele domnului Titieni este Ion I.C. Brătianu ori nu I.C. Brătianu. Deci vorbim de Ionel Brătianu (1864-1927) personaj cheie în perioada primului război mondial și personalitate marcantă a Marii Uniri înfăptuite la 1 Decembrie 1918. În schimb, Ion C. Brătianu (1821-1891) a fost luptător pașoptist și cel mai important în contextul nostru a fost întemeietorul Partidului Național Liberal, alături desigur și de alte mari personalități. Am făcut această precizare ca să fie totul foarte clar, suntem cumva obligați față de ei, le-o datorăm…

  • Citind interviul îmi dau seama ce am putea pierde daca nu-l tinem pe omul asta la Bistrita. Nu ne mai intalnim degraba cu o asemenea sansa!

  • Domnule „tot eu” domnul titieni are casa la bistrita pe str. Trandafirilor ramasa dupa moartea mamei sale si mosteneste un apartament tot in acesiasi casa de la matusa lui asa ca nu e cazulnsa faca naveta la bucuresti, asa ca ar fi bine sa lasati comentariile rautacioase si sa aveti putina rabdare asa cum ati avut 8 ani dar ati stst in umbra si acumn sunteti mari patrioti. O seara frumoasa.

  • vorbe goale…interviu mult prea lung si plictisitor. adormi la jumatate. titieni nu zice nimic concret si are un limbaj academic legat de lucruri pragmatice. esec garantat pentru pnl

    • Fără să vrei ai spus al doilea mare atu al unui politician și anume calitatea de a fi filosof, primul fiind patriotismul. În Grecia antică, ce reprezintă modelul de urmat al politicii, dar cred că și în Roma Antică, cel puțin la începuturi, dacă nu erai filosof nu puteai fi politician…

  • „Atestata de acum 500 de ani”? Parca manualul de istoria Bistritei pentru ciclul primar mentioneaza alte date. Si Bucurestiul nestiutorilor de carte, orasul balcanic al ciobanului Becali, pardon Bucur, e atestat de mai bine de 530 de ani 🙂

    • Daca i-mi aduc bine aminte prima atestare documentara a bistritei este la 1242 intr-o lista a cetatilor distruse de a doua navalire mongola.

      Insa s-ar putea sa ma insel asa ca daca nu este asa contraziceti-ma.

  • Domnilor oare cum nu observati ca prof.univ. dr. Titieni nu v-a raspuns niciodata la intrebari? Si ca, in general, domnia sa vorbeste la modul general, fara a spune nimic concret! Si se simte inconfortabil din moment ce cauta sa se legitimizeze ca si candidat apeland la istoria liberalilor. Continuati sa gonflati o imagine goala de continut politic. Este tipic caragialesc personajul, este in afara subiectelor, bate campii cu gratie actoriceasca. Nu mizati pe faptul ca bistritenii nu o sa observe astfel de lucruri.

  • Să fim serioşi, domnule profesor. E plină Bistriţa de catindaţi. Rectori la Academia de Teatru aţi ajuns Dvs. din burg şi va mai ajunge unul peste 200 de ani. Treaba devine interesană dacă vreţi să jucaţi un rol nou, care nu vi s-a oferit, dar urbea nu are de câştigat pentru că nu vă pricepeţi. Sincer. O să vă fure subordonaţii, cum se întâmplă…

  • Pietonalul e gol pentru ca e iarna. Daca ar fi venit prin Bistrita vara, in ultimii 7 ani, ar fi vazut ca e plin pietonalul, atunci cand afara e cald. Cat despre comparatia cu Adventura Park Brasov, nu cred ca pe zapada vin bunicii cu nepotii in adventure park. Cu alte cuvinte si acolo avem aceeasi problema: e plin cand e cald.

    • Mda… E plin pietonalul de Costani si jucători de cărţi in frunte cu şeful poliţiei locale… Asta a reuşit Creţu să facă in 8 ani.

  • Tu Katona, voteaza-ti tu hudemeristii tai. Pe domnul Titieni are cine.Te-ai trezit de dimineata sa faci analize aiurea ?

  • V-am spus eu ceva mai sus că pe unii lectura îi oboseşte?… ,,ionică” recunoaşte chiar el că pe la jumătatea textului a adormit. De-aia preferă pozele…

  • Profesorul Adrian Titieni afirma, pe buna dreptate, ca Bistrita „a ieşit din zona oraşelor mici care trebuie să se mulţumească, într-un fel sau altul, cu puţin”. Numai ca iesind din zona oraselor mici, administratiile din ultimele decenii nu au facut nimic pentru ca Bistrita sa-si contureze un statut de oras mare. Asa ca in prezent Bistrita este un oras prea mic ca sa fie mare si prea mare ca sa fie mic. Rolul viitorului primar este sa scoata orasul din acest punct mort, ceea ce nu e deloc simplu dar nici imposibil. Marile lanturi de magazine precum METRO sau McDONALDS, ocolesc orasele cu o populatie sub 150.000 de locuitori. Nici dorinta bistritenilor de a avea un MALL nu depinde de primar, aici fiind vorba de eficienta unei afaceri. Si totusi la Deva, un oras cu sub 80.000 de locuitori exista si METRO si Mc DONALDS. Poate totusi Bistrita are nevoie de o schimbare de mentalitate la nivelul administratiei. Sa fie intr-un ceas bun!

    • Hunedoara – 61000 locuitori la 17 km. Simeria -12.500 locuitori la 10 km, Orastie – 18.500 locuitori 25 km. Autostrada! Despre ce vorbim? Stie cineva cum il cheama pe primarul care-o pus Deva pe harta? Credeti ca ii intereseaza pe managerii de la METRO si McDonald’s candidatura lui Titieni?

  • Unii prefera un tatuc sa-l vada zilnic cu tricolorul pe burta. Eu prefer in acest caz un altfel de primar. El este A. Titieni .

  • Nu stiu daca voi vota cu Titieni dar stiu sigur de ce nu voi vota cu Cretu:
    1.pentru strada ciuruita de gropi pe care-mi hatai masina zi de zi si pentru restul strazilor „praf” din oras;
    2.pt ca nu am cresa unde sa-mi duc copilul;
    3.pt ca pietele agroalimentare arata cum arata iar adevaratii producatori nu au acces in ele;
    4.pt locurile de joaca cu aspect jenant
    5.pt felul lipsit de responsabilitate(lucrari de proasta calitate) in care se fac lucrarile Primariei
    5.pt ca a terminat anul 2015 cu excedent bugetar iar orasul are lipsuri;asta denota aroganta si lipsa de respect fata de cetateni

  • Cretu sa se duca acasa cu veverite cu tot. Poate-i da Balan si aricii, ca sa aiba mai multa ocupatie. Titieni la rand.

  • Cretu , primarul tepusa in sensul giratoriu si partie de schi fara zapada la 500 m altitudine trebuie sa se pensioneze . A promis acum 8 ani ca va izola toate blocurile din oras si asa a castigat alegerile . A izolat doar 5% dintre blocuri si alea la suprapret si cu lucrari facute de mantuiala . Un pasaj de 30 de metri l-a facut in 4 ani cu 5 miliarde de lei vechi . Va dati seama cum a administrat asta banii bistritenilor din taxe si impozite ? JALE !!!

  • Mi s-a parut un discurs destul de sters nereusind sa punteze cu ceva care sa atraga bistritenii.
    Am ceva experienta in lumea academica dar chiar si aici generalitatile se spun numai la decernarea de premi, cand faci o prezentare trebuie sa fi mult mai aplicat pe domeniu altfel risti sa nu receptionat.
    Astep un noua comunicare mult mai aplicata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.