Actualitate

Cum a ajuns o adolescentă din Bistriţa să bată la uşile încuiate ale părinţilor

Adolescenta din Bistriţa, care a ajuns să se plimbe noaptea pe străzi între casa tatălui şi cea a mamei, a căzut la mijloc într-un război între doi adulţi care au început să se certe din cauza banilor, transformând copilul într-o armă. În funcţie de interesul de moment, l-au luat şi l-au aruncat de la unul la altul cu complicitatea instituţiilor statului care nu au intervenit ferm să aplice legea. Şapte plângeri penale zac nesoluţionate la Poliţia Bistriţa, în timp ce la Direcţia de Protecţie a Copilului sunt bifate „consilieri”.

Urmarte a articolului  Ce face familia tradiţională când are de „împărţit” un copil? Îl dă afară din casă. Caz revoltător la Bistriţa am stat de vorbă cu mama fetei de 16 ani, căreia îi vom păstra identitatea ascunsă, dar care a dorit să ne spună versiunea ei asupra poveştii.

Femeia ne-a relatat că l-a cunoscut pe tatăl fetei în urmă cu 20 de ani. Era divorţat şi avea o fiică din căsătoria anterioară care îl presa tot timpul să o ajute, iar el ceda presiunilor şi îi făcea toate voile. Femeia spune că acesta este motivul pentru care nu a dorit să se căsătorească cu el, convinsă că orice ar construi ei doi ar trebui să împartă şi cu cealaltă fiică a bărbatului.

Potrivit spuselor ei, bărbatul, deşi muncea în străinătate şi câştiga bani frumoşi, niciodată nu îi aducea acasă, deşi cei doi locuiau împreună în garsoniera cumpărată de părinţii femeii într-un spaţiu mic. După patru ani de relaţie a apărut şi fetiţa disputată azi de cei doi foşti concubini, moment în care a femeia i-ar fi spus că îşi doreşte să se mute într-un apartament încăpător pentru toţi trei.

Partenerul a tot dus-o cu vorba că strânge bani în conturi şi că va cumpăra la un moment dat apartamentul dorit, însă, între timp, el se ocupa mai mult de fiica din prima căsătorie, căreia i-a făcut nuntă din banii lui şi i-ar fi construit şi o casă pe Valea Bârgăului.

Tensiunile legate de bani au tot crescut de-a lungul timpului. Întrucât şi-a dorit ca fiica ei să crească alături de ambii părinţi, mama spune că a trecut cu vederea ani la rândul atitudinea bărbatului. Însă atunci când copila a împlinit 13 ani şi le-a spus că îşi doreşte de ziua ei un telefon nou, s-a declanşat totul. Mama povesteşte că i-ar fi spus tatălului, aflat în Spania, despre dorinţa fetei şi i-ar fi cerut să-i cumpere telefonul dorit, dar că acesta, la întoarcerea în ţară, a refuzat pe motiv că este prea scump. Cei doi s-au certat, a apărut din nou în discuţie fosta lui familie şi felul în care îşi tratează cealaltă fiică.

Întâmplarea a revoltat-o atât de mult, încât femeia a decis să-l scoată afară din garsoniera în care locuiau. Nu a fost deloc simplu fiindcă acesta nu a vrut în ruptul capului să plece. În mod abuziv, şi-a păstrat o cheie cu care venea acasă când nu era nimeni. Când femeia şi-a dat seama, a schimbai yala, dar atât i-a trebuit. Bărbatul i-a blocat încuietorile de mai multe ori cu tot felul de substanţe de lipit. Mai mult decât atât, a început să o urmărească pe stradă ştiind orele la care merge la serviciu.

Potrivit femeii, închiria maşini şi o urmărea pe stradă. La un moment dat a filmat-o cu un telefon mobil după ce s-a oprit să discute cu cineva şi apoi a oprit să-i arate imaginile. Dar nu s-a mulţumit cu atât. I-a tras un pumn în maxilar de femeia a căzut jos. A fost transportată la Cluj, la spital. A depus plângere la Poliţie pentru lovire, dar degeaba. Poliţiştii nu i-au făcut nimic, la fel cum au procedat şi în cazul plângerilor legate de distrugerea uşii, dea meninţările pe care le-a primit de la el. Au ridicat din umeri şi au spus că sunt numeroase cazuri în care „din dragoste” oamenii se mai şicanează unii pe alţii, dar apoi se împacă şi că nu au suficiente probe să îl încrimineze.

Numai că, în acest caz, era mai mult de o simplă şicană între oameni care, vezi Doamne, se iubesc. Bărbatul a început să se deghizeze şi să o aştepte pe fosta lui parteneră pe stradă în locuri prin care ştia că aceasta trece. La un moment dat, i-a aruncat o găleată cu vopsea în cap, cu un gest de-a dreptul nebun, el prefăcându-se că e un om al străzii care scotoceşte prin gunoaie. Şi această nouă plângere, însoţită şi de mărturia fetei care văzuse toată scena de la balcon, a fost considerată probabil de poliţişti tot o dovadă de iubire fiindcă nu s-a dat nicio soluţie nici în acest dosar. Cu altă ocazie, bărbatul a sunat la locul de muncă al fostei sale partenere şi a reclamat că aceasta era bolnavă de SIDA. Patronii s-au alarmat şi au trimis-o să-şi facă testul fiindcă e vânzătoare.

După ce şi casa părinţilor ei de la ţară a fost spartă, femeia a mai depus o plângere la Poliţie pentru furt întrucât bănuieşte că hoţul este tot fostul ei partener care s-a dus exact unde părinţii ei îşi ţineau banii şi alte lucruri de valoare. Deşi întâmplarea e veche, nici până astăzi poliţiştii nu l-au dovedit, deşi au luat amprente de la locul faptei, iar acestea corespundeau cu cele ale fostului ei partener.

În tot acest timp, copila se afla în grija femeii. Bărbatul, ocupat cu şicanele, nu i-a dat un leu să o ajute în creşterea ei. Întrucât se confrunta cu greutăţi şi era singură, în 2016, femeia l-a dat în judecată pe fostul ei partener ca să-i plătească pensie alimentară fetei şi a câştigat procesul, dar avocata a uitat să treacă şi cheltuielile de judecată în sarcina lui. Când femeia a făcut apel, bărbatul a turbat şi a intentat la rândul lui proces pentru custodia copilului. A avut grijă, spune mama fetei, să o „mituiască” pe adolescenta naivă că îi va da bani şi o va trata regeşte dacă acceptă să fie crescută de el şi să renunţe la procesul pentru pensia alimentară. Păcălită, fata a spus în faţa instanţei că ea renunţă la proces fiindcă vrea să crească alături de tată. S-a mutat la tatăl ei în toamna lui 2017 când procesul de custodie încă era pe rol.

La un moment dat însă, bărbatul a apelat-o pe mama fetei telefonic să-i spună să ia fata la ea fiindcă nu are ce face cu ea şi vrea să plecedin nou în Spania. Supărată pe ce i s-a întâmplat, femeia a refuzat, aşa că el a dus-o pe fetiţă la Protecţia Copilului. Acolo a fost chemată şi mama de către funcţionari, iar după discuţii aprinse, cei din instituţie au bifat o „consiliere” şi au trimis fata la mama ei.

„M-au chemat la Protecţia Copilului şi eu m-am dus urgent. Ne-a dus faţă în faţă şi mi-a spus că el vrea să o lase la stat. Mi-a căzut faţa. Cum să duci copilul la stat dacă eu trăiesc? Ne-am certat acolo. Mă tot forţau să o iau eu că se grăbesc să plece acasă. Eu am vrut să ştiu cum rămâne situaţia, dar mi-au cerut să aştept până la pronunţare şi se va elucida cazul. Am făcut un act de mână unde au scris că ne-am prezentat la consiliere, dar nu au scris de ce am mers acolo. Nu au scris că tata vrea să renunţe la fată şi mama vine să o ia. Au tăinuit mizeria asta. Când am fost la judecată, i-am spus jucătoarei că vreau să fie audiată doamna Mirela Beudean de la Protecţia Copilului să spună ce a zis el şi ce a făcut acolo. Nu au citat-o şi am pierdut custodia. Am avut o grămadă de probe, dar nicio soluţie de la Poliţie, niciun act care să arate realitatea de la Protecţia Copilului, o grămadă de certificate medicale. Pentru că fetiţa a zis că vrea cu tata atunci, în 2017, nimic din ce am spus eu nu era valabil. Nu ştiu ce a declarat fata acolo fiindcă nu am fost de faţă nici eu, nici avocata mea”, a spus femeia.

După întâlnirea de la Direcţia de Protecţie a Copilului, din noiembrie 2017, femeia şi-a luat copilul la ea unde a stat până în 15 martie 2018: „Nu prea puteam discuta cu fata. După ce a ales să meargă la tată şi apoi a venit iar la mine, poate îi era jenă să discute cu mine. În martie 2018, el s-a întors din Spania şi iar a luat-o pe fetiţă că urmau procesele. Custodia i-a fost dată în august 2018. Dacă a fost cât de cât până atunci, a început în septembrie calvarul pentru fetiţă. Nu îi lăsa mâncare în frigider, nu i-a cumpărat nimic pentru şcoală, nu i-a dat niciun leu. Fata e elevă în clasa a X-a. Nimic nu i-a cumpărat. A venit la mine cu nişte tenişi rupţi. Ea venea la mine şi mânca. Noi nu am rupt niciodată legătura. De câte ori venea, pleca cu alte haine pe ea, cu încălţăminte. Nu îmi zicea că nu are mâncare, doar mă întreba ce am făcut eu de mâncare. Aşa a trecut luna septembrie în care chiar ea mi-a spus că a fost dusă până la doaman Beudean de la Protecţia Copilului şi i-a spus ce i se întâmplă. A dat din umeri că poate face ea? Aşa a trecut luna septembrie 2018”.

Tot în cursul lunii septembrie, a mai existat un incident. Tata a dus-o pe fată la cules de mere în Livezile şi ar fi obligat-o să intre în apa rece şi murdară să adune merele. Când aceasta a refuzat, a apucat-o de păr şi a lovit-o. Fata a relatat totul la Poliţie.

„Toată luna septembrie şi octombrie nu i-a dat niciun leu. Fata a făcut poze la frigiderul gol. În octombrie a venit zi de zi la mine, numai noaptea mergea să doarmă la el. În 5 octombrie aşa, el m-a sunat, a vorbit foarte liniştit, cu tonul jos, să mă întrebe dacă vreau să iau fata înapoi şi să fac apel că el nu o mai vrea. Eu nu i-am dat niciun răspuns, l-am ascultat şi cred că i-am zis: stai să mă gândesc! A tot insistat cu telefoanele, iar eu m-am enervat şi i-am zis: cum mi-ai făcut tu mie şi ai zis ia-o şi spală-te pe cap cu ea, uite nu am chef nicio eu să o iau şi spală-te pe cap cu ea. Nu am nicio obligaţie! Eşti tutore, fă ce vrei cu ea! La care el mi-a răspuns: O duc la Protecţia Copilului şi găsesc eu metode să mă scap de ea! Aşa mi-a zis la telefon, dar m-am gândit că nu poate altceva decât să meargă să o ducă la Protecţia Copilului. El m-a mai păcălit o dată. Şi nu mai voiam să fiu iar păcălită. Văzând că eu nu mai zic nimic legat de propunerea lui, i-a luat cheia la fată de la apartamentul lui. Fata s-a dus la şcoală, iar când s-a întors acasă el era. Luni s-a întâmplat aşa, apoi marţi el nu mai era acasă şi nu răspundea la telefon. A venit la mine că doar nu era să doarmă pe străzi. L-am sunat şi eu, nu mi-a răspuns. El trebuia să se prezinte la poliţistul Nichita pentru dosarele mele. Nu s-a prezentat, eu i-am spus poliţistului şi s-a dus şi l-a căutat la mama lui, la fiica lui mai mare. Nu l-a găsit nicăieri. El era plecat în Spania să-şi pună viză pentru şomaj”, a relatat femeia.

Între timp, fără să îl mai anunţe a făcut apel să obţină custodia fetei.

„Când i-a zis avocata lui, în 10 octombrie că am făcut apel, el i-a zis fetei să-şi strângă boarfele să vină la mine. Fata a zis că nu vine că acolo are domiciliul. A venit totuşi la mine după ce a început să vorbească urât şi să o jignească, a dormit aici. Era week-end şi a rămas aici, iar în 15 octombrie când s-a dus iar acasă la el nu a mai primit-o deloc. I-a luat înainte cheile, nu i-a mai răspuns nici la telefon şi atunci ea a sunat la 112. De la mine plecase, nu era vorba că nu vreau să o primesc, dar a sunat la Poliţie ca să iasă la iveală toată mizeria asta, să mă ajute să recâştig custodia că altfel nimeni nu ştie şi nu se mai termină războiul cu omul ăsta. Dacă nu suna la Poliţie, nu îi vedea nimeni faţa, nu ştia nimeni ce e între noi. Eu am zis că nu e corect ca el să ceară şi să primească custodia şi apoi iar să o trimită la mine”, a spus femeia.

În final, fata a rămas la mama ei şi a făcut plângere împotriva tatălui pentru violenţă şi abandon de familie. Bărbatul a fost plasat sub control judiciar, dar face şi acum presiuni împotriva ei să-şi retragă plângerea, promiţându-i că, dacă face acest lucru, îi va da bani. Fata are mai multe înregistrări telefonice cu bărbatul care o ameninţă să-şi retragă plângerea, dar e decisă să nu facă acest lucru.

Toată această întâmplare scoate la iveală indolenţa instituţiilor statului care au tratat ca pe un fapt obişnuit violenţa în familie şi nu au intervenit ferm să protejeze mama şi copilul de agresiunea unui tată manipulator. Toate acestea îşi pun grav amprenta asupra unui tânăr în formare, iar intervenţia tardivă a doi consilieri de la Direcţia de Servicii Sociale a Primăriei Bistriţa nu va reuşi să vindece decât parţial rănile  sufleteşti ale unui adult în formare care a avut ghinionul să cadă la mijloc într-o luptă pe viaţă şi pe moarte între doi adulţi care au adus-o pe lume, dar nu se pot intitula părinţi.

Foto cu caracter ilustrativ

9 comentarii

 • Concubinaj,curvariii,ura,bataie si un amarat de copil care le rabdă pe toate.In ritmul asta o sa își dea în cap și o sa sfârșească la pușcărie.Treziti-va si îndreptați ce mai puteți îndrepta.Cu duhul iubirii si al iertării.E al 12-lea ceas al urii voastre.

 • mda, din pacate asta se întâmpla când traditiile sunt mai puternice decât educatia si emanciparea societatii.
  iar o sa sara câtiva cu ochelari de cal care sa ne explice ca familia este celula de baza a societatii, ca bataia e rupta din rai, si ca doua femei singure nu se pot descurca în viata fara prezenta unui barbat violent si alcoolic, ca doar asa au învatat când erau soimi ai patriei.

 • Daca poliția ancheta de 3 ani dosarele și dacă protectia copilului făcea ce trebuia și când trebuia nu mai era acum cazul asta

 • Pana mai ieri spuneati ca fata doarme on strada ca nici unul din parinti nu vrea sa o primeasca la el acum de fapt lucrurile stau altfel:
  – sotul cel ticalos, betiv, mincinos si nemernic este personajul negativ;
  – mama cea harnica si cuminte este personajul pozitiv;
  – familia traditionala este cea vinovata de faptul ca fata doarme in strada.
  Concluzia:
  – tatal trebuie tras in teapa ca pe vremea lui Vlad dupa care sa fie ars pe rug;
  – mama ca sa ramana in continuare personajul pozitiv fie incepe o relatie cu o femeie fie o da spre infiere pe fata unui cuplu de homosexuali/lisbiene pentru ca sa aiba o viata normala;
  – familia traditionala trebuie desfintata (faceti propuneri deputatei Miss Piggy Snitel de la USR) pentru ca astfel de situatii sa nu mai apara pe plaiurle mioritice.

  • Sunt ortodocsi? De ce nu se implica celelalte culte?Dar voi cei care doar comentati de ce nu va implicati? Asteptati sa o faca tot timpul altii?

 • Citez din text ce a spus „mama” fetitei:
  „Nu am nicio obligaţie! Eşti tutore, fă ce vrei cu ea! La care el mi-a răspuns: O duc la Protecţia Copilului şi găsesc eu metode să mă scap de ea! Aşa mi-a zis la telefon, dar m-am gândit că nu poate altceva decât să meargă să o ducă la Protecţia Copilului.”

  Amandoi, mama si tata fetei prin aceste vorbe au dovedit inmaturitate si daca aveam un serviciu functional de protectia copilului, s-ar rezolva instantaneu prin plasarea fetitei intro familia functionala, macar temporar. Exista in Europa prin voluntariat familii care sar in ajutor si care in prealabil au fost verificat sa fie dispus, apt si potrivite pentru cazuri de genul asta.
  Aici numai poate fi vorba sa salvez relatia cu mama sau cu tata sau intre cei doi ci doar de a salva o viata tinera fata de agresiunea parintiilor.

 • Ce te face să crezi că Biserica Ortodoxă trebuie să se implice? Ea i-a cununat? Asta îmi amintește de un alt caz tragic: explozia de pe Arțarilor. Atunci s-a scris că cel în cauză căuta refugiu uneori într-o biserică. Au sărit mulți cu comentarii de genul „popii ăia lacomi l-au adăpostit și ajutat pe un criminal”, că de…când greșește biserica trebuie să fie Ortodoxă. Doar că după ce s-a menționat într-un articol ulterior că a fost o biserică neoprotestantă, nimeni nu a mai avut de comentat ceva.

 • Viata de maine a acestei femei tinere este in mare pericol! Cand va avea nevoie de cea mai mare sustinere morala si materiala intr-o perioada importanta a vietii sale, tanara NU o va mai gasi din partea parintilor ei biologici si nici a societatii in care vietuieste. Ea de fapt NU a facut parte dintr-o familie traditionala clasica din perioada interbelica, ci dintr-o familie contemporana a inceputului de secol XXI. Cunoscand parerile mamei ei in acest material jurnalistic, fara patima sau ura fata de personajele implicate, se pune intrebarea radicala: Sunt VINOVATI parintii ? DA! Iar la situatia dramatica, ajunsa acum in impas, au contribuit in mod clar si POLITIA si Protectia Copilului. Si totul a inceput cu o relatie… netraditionala… Dar sa fim obiectivi in a lansa public opinii PRO/CONTRA in acest caz familial dramatic. Sa asteptam opiniile tatalui si ale fiicei, pe de o parte si pe cele ale institutiilor de stat, partase in acest conflict fara sfarsit. Iar decizia finala, definitiva, o va da, bineintelesc JUSTITIA. Cazul tinerei de 16 ani trebuie cat mai repede rezolvat; ea are nevoie ACUM sa fie aparata, protejata, instruita, consiliata psihologic si sustinuta de toata lumea prin toate mijloacele legale pentru a intra in normalitatea vietii de azi. La fel ar trebui procedat si in alte cazuri din jurul nostru, care exista in umbra si in tacere… Si din alt punct de vedere, conexat la aceasta situatie, e necesara o noua abordare a conceptului de „educatie parentala” de catre societatea romaneasca.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.