Viziunea lui Alin Seserman despre problema locativă ne-a fost transmisă printr-un comunicat pe care îl redăm integral:
„Una din problemele cu care se confruntă municipalitatea este rezolvarea situaţiei locative a mai multor cetaţeni ai oraşului care au nevoie de sprijin şi au făcut o cerere în acest sens.
Guvernul României şi Primăria Bistriţa au iniţiat şi au reuşit construcţia a mai multor locuinţe în municipiu însă, deşi, au fost date în folosinţă câteva mii locuinţe în ultimii zece ani, iar 200 vor fi date anul acesta ca locuinţe sociale, constatăm că problema există în continuare.
În momentul de faţă conform recensământului în municipiu există un număr de aproximativ 33.000 de unităţi locative, număr care creşte de la un an la altul, la o populaţie de 77.000 de locuitori aflată în scădere. La o simplă analiză constatăm că există o unitate locativă la aproape două persoane. Este dificil ca fără un calcul profesionist să spunem de câte locuinţe are nevoie municipalitatea pentru a rezolva această problemă. Se pune întrebarea dacă mai este necesar ca Primăria să construiască noi locuinţe sau achiziţia de pe piaţa privată ar fi mai firească. Este nevoie de mai multe locuinţe în Bistriţa sau există suficiente locuinţe, însă piaţa imobiliară este dezorganizată şi blocată din diverse motive?
În ultimii ani Primăria a avut obligaţia ca celor care şi-au pierdut calitatea de chiriaş în urma retrocedărilor către vechii proprietari să le asigure o altă locuinţă. Astfel în 2007 a fost achiziţionată o suprafaţă de teren pe care au fost edificate câteva blocuri de locuinţe care acum se află în diferite stadii de construcţie. Urmează ca familii care au venituri foarte modeste şi care au un număr între 3 şi 12 copii să se mute în aceste blocuri. Costurile vieţii la bloc nu sunt chiar mici, iar cum se vor descurca rămâne de văzut. Nu este cazul să analizăm dacă a fost singura soluţie sau cea mai bună soluţie. Important este ce decizie luăm acum.
Consider că acum achiziţia de locuinţe de pe piaţa privată şi în special achiziţia de case din localităţile componente (Unirea, Ghinda, Sigmir, Slătiniţa, Viişoara, Sărata) ar fi o soluţie şi ar fi una mai logică. Avantajele acestei decizii ar fi: costurile mai mici de achiziţie care sunt la nivelul anilor 2002 – 2003, costurile foarte mici de întreţinere, posibilitatea ca pe sezonul de iarnă încălzirea să se facă cu costuri reduse (intervine şi sprijinul primăriei prin ocolul silvic), majoritatea caselor din zonele respective au şi teren aferent ceea ce presupune că persoanele în cauză îşi pot procura mai uşor alimentele de bază; posibilitatea practicării unor munci sezoniere sau ca zilieri; responsabilizarea persoanelor prin faptul că nu locuiesc în comun iar integrarea şi adaptarea depinde doar de ei. Nu în ultimul rând această măsură de achiziţie de pe piaţa privată este rapidă şi ar putea duce la deblocarea şi relansarea sectorului imobiliar care ar avea efecte benefice pentru toată lumea.
În momentul de faţă piaţa imobiliară din Bistriţa, şi nu numai din Bistriţa, este într-un blocaj. Avem blocuri abandonate, blocuri şi multe case aflate în diferite stadii de execuţie de ani de zile nelocuite, foarte multe apartamente şi case de vânzare, zeci de parcele de teren aflate în paragină şi sute de anunţuri cu terenuri de vânzare; avem chiar locuinţe aflate în administrarea primăriei care nu sunt locuite (lucru destul de grav). Autorităţile pot interveni cu succes în astfel de situaţii ca un agent activ, nu pentru foloase financiare, ci pentru a fi eficiente şi folositoare într-o astfel de conjunctură, iar beneficiile le vom culege cu toţii.
Construcţia de noi locuinţe, indiferent că sunt publice sau private, poate avea şi efecte nedorite. Dacă sunt prea multe poate duce la o ieftinire nefirească a lor, iar în timp, oraşul nostru ar fi atractiv doar pentru categoriile sărace şi nu cred că Primăria e bine să-şi amenajeze cu bună ştiinţă zone întregi cu populaţie săracă. De asemenea concentrarea unei populaţii de un anumit tip cu tentă considerată discriminatorie, în locuri ”special amenajate”, este în totală contradicţie cu viziunea europeană faţă de semenii săi.
Având în vedere cele prezentate mai sus propun adoptarea proiectului de hotărâre ce prevede achiziţionarea a unui număr de 40 de locuinţe de pe piaţa privată pentru persoane aflate în dificultate cu destinaţia de locuinţe de necesitate şi cazare temporară”
Alin Seserman
Interesata