”Despre 2014 s-a scris deja mult, s-a analizat pe final de an cam tot ce a fost important în plan politic. Dincolo de evenimente, de decizii, cel mai important aspect al vieţii publice mi se pare schimbarea de atitudine majoră în societate. Dacă în urmă cu doi ani românii au girat o alianţă în proporţie de peste 60%, în 2014 am asistat la cu totul altceva. În urmă cu doi ani, au fost aleşi parlamentari care în ziua votului erau în închisoare, iar scorul obţinut în alegeri de aceştia a fost de peste 66%. Nu cred că astăzi experienţa asta s-ar putea repeta. Oamenii, persoanele, contează mult mai mult în ecuaţia alegerilor. Partidele au ajuns la un nivel de încredere de sub zece procente, timp în care personalităţile care şi-au gestionat eficient parcursul sau imaginea, sau ambele, au dat peste cap toate calculele. Alegerea lui Mircea Diaconu la europarlamentare a fost primul semnal. Al doilea a fost dat în primul tur la prezidenţiale. Dacă PDL a obţinut 680.000 de voturi în luna mai, candidatul independent Monica Macovei, câteva luni mai târziu, a obţinut aproape 500.000 de voturi, iar partidele mari au în jur de 200.000 de militanţi. Totodată se exclude ideea că cei neinstruiţi ar fi fost alegătorii lor. Dimpotrivă, ambii candidaţi au obţinut scoruri foarte mari în cele mai mari oraşe. Monica Macovei s-a situat în multe secţii de votare din municipiul Cluj-Napoca în faţa lui V.V. Ponta, lucru inimaginabil pentru oricine până acum. Al treilea şi cel mai consistent semnal a fost alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. A fost lecţia din care toţi avem de învăţat. Nu o să insist pe interpretarea acestui vot, acestei stări de fapt, fiindcă s-a scris şi s-a spus suficient”, scrie consilierul local PNL Alin Seserman pe blogul său.
El a menţionat că ”important e să vedem cine are de gând să facă paşi concreţi pentru această schimbare dorită de toată societatea şi să vedem cine pune frână acestei schimbări”: ”Şi în scurt timp vom vedea. Atât la nivel central, cât mai ales la nivel local. În momentul în care se va putea vota poate chiar de pe telefonul mobil stând la o cafea în oraş, politicienii inventaţi de baroni sau cei făcuţi la apelul de seară vor avea, oricum, mari frisoane. Politica e mult mai mult decât să mergi pe sate să arunci cutii de chibrituri peste gard sau să spui în fiecare vineri dimineaţa că celălalt partid nu guvernează bine, cu aceleaşi 30 de cuvinte. Ca să nu mai discutăm ce ar trebui să fie, să ştie şi să facă un senator. Dar, din nefericire, ne-am obişnuit cu orice”.
Consilierul municipal PNL a adăugat că fiecare partid trebuie să funcţioneze după reguli clare. ”Nu trebuie ca cineva să-şi dorească dispariţia partidelor. Dar ca orice fel de organizaţie din lume, fie ea politică, economică sau de orice altă natură, şi partidele trebuie să funcţioneze după câteva reguli clare şi ştiute de orice manager sau lider. Recrutare, selectare, training, promovare, evaluare. Adică în cazul nostru, pe realităţi, merit, interes public şi eficienţă. Altădată o să discutăm şi despre etică, management politic şi altele. Ştiu că cei care duc oamenii la vot în căruţe mă contrazic imediat. Le spun că atunci când nu vom avea primării la fiecare 500 de familii, ci o primărie la 5.000 de familii, lucrurile vor sta cu totul altfel şi pentru ei. Risipa anuală de peste 300 de milioane de euro va trebui să înceteze, în România fiind peste două treimi din comune şi oraşe care nu se susţin financiar. Nu te poţi numi comunitate dacă din banii încasaţi nu poţi plăti salariile angajaţilor şi iluminatul public. Ca să nu mai vorbim de celelalte. E un lucru care trebuia schimbat de multă vreme”, a comentat Seserman.
Alin Seserman mai spune că ”sunt create premisele unor schimbări majore în societate pentru 2015 şi 2016”: ”Preşedintele va trebui să dea tonul acestor schimbări. El, în mod legitim, va trebui să ceară ca anumite lucruri să se întâmple, iar cei care au responsabilităţi directe în sensul respectiv au de dat un răspuns. Preşedintele are legitimitatea necesară. Chestiunea cu amestecul în treburile altora nu merge, fiindcă noi nu am votat o persoană să semneze decrete sau să decoreze merituoşii naţiunii. Odată ce alegătorii aşteaptă în cea mai mare proporţie de la noul preşedinte locuri de muncă, constatăm că Parlamentul şi Guvernul nu răspunde nevoilor pe care societatea le reclamă. Vocea milioanelor de români este purtată acum de noul preşedinte. Nu-i cerem să fie despot, nici să încalce Constituţia, nu vrem să se substituie altor instituţii, dar el poate să spună adevărul, să ceară dreptate, să nu tolereze populismul şi demagogia politicienilor care ţin România pe loc de multă vreme. Românii au votat 300 de parlamentari, vor depolitizarea funcţiei publice, regionalizarea, educaţie de calitate, concurenţă netrucată şi politizată la maxim, vot electronic, presă liberă şi taxe mici. Mai sunt şi altele. Le vom lua pe toate pe rând, le vom explica şi vom cere ca ele să devină realitate. Vom vedea ce răspuns primim. Altminteri…”.
Seserman copiaza pasaje din presa si din analisti politici si le pune pe blog . Asta da om politic , are un talent iesit din comun sa scrie o pagina intreaga fara sa spuna nimic concret . Daca cineva ii citeste ” opera „si maine isi mai aminteste ceva din ea , inseamna ca-i campion mondial la tinere de minte .
Sergiu esti nedrept si cred ca problema ta vine probabil dintr- o treaba personala cu el. Alin a atins cateva puncte sensibile si a sintetizat cate ceva din marile intrebari ale inceputului de an. Daca se suprapun peste analize nationale, cam putine anul acesta, inseamna, cred ca e vorba de niste teme de interes general.Hai mai incet cu ranchiuna, baieti.
Sa vedem ce semne noi vor aparea in cadrul sedintelor de CONS. LOCAL. Daca edilii o tin asa tot intr-un dispret fata de cetatenii prezenti care vin cu cereri si demersuri concrete , daca opiniile lor la dezbaterile publice sunt doar un exercitiu DEMOCRATIC ( asa cum zice d-nul-Primar)….dar nesocotit de nimeni, atunci nu vad nici un semn bun nici macar la orizont. Pana ne vom revedea, caci nu scapati de ecologisti nici anul asta, va doresc la toti UN AN BUN si LA MULTI ANI.!!!
sa vedeti prin februarie ce semne bune va avea/ acum e doar antrenamentul.
Presedintele KLAUS IOHANNIS o mare speranta pt. Romanii care l-au votat , ca sa reuseasca ( UN LUCRU BINE FACUT) va trebui sustinut de cati mai Multi cetateni, dornici sa Puna si ei osul si mintea la aceste schimbari. Anul 2015 trebuie sa devina anul cetateanului care urmareste, sesizeaza si cere imperativ ca institutiile statului sa se corecteze si sa lucreze in spiritul si litera legii. Pana acuma nu au facut-o datorita politizarii excesive din sanul lor. Dupa modelul GERMANO- AUSTRIAC cetateanul Roman ar trebui sa reactioneze si sa anunte organele de cercetare penala privind orice suspiciune de coruptie din jurul sau .Numai asa ne va fi bine la toti.
Domnule Balan, daca ma uit pe politica germana si protestele de dreapta in Germania nu prea mai cred ca ar trebuie se ne luam exemplu asa fara critica. Mai degraba ma intreb daca imi trebuie se fie rusine de origine.
Johannis este doar un fel de simptom, un semn de alarma, o idee care daca nu duce la schimbari si la solutii autohton, nu se va schimba mai nimic. Dnl. Johannis ar fi fost votat si in Germania dealtfel, pentru ca dupa imagina lui reprezinta un stil de politica aparte, in felul lui pragmatic si capabil de a imbina fortele contrare.
Dnl Seserman a formulat destul de bine ca si dvs. ca idea votului din 16 trebuie acum pus in practica nu doar de un singur om ci macar de clasa politica si administrativa. In singura sedinta politica la care am fost eu, nu am vazut eu mare dorinta din partea guvernarii de a urmari acest drum. Daca nu se trezeste un mic Johannis, macar unul in fiecare for democratic, nu cred in schimbari nici raüide si nici de durata.
Buna analiza a inceputului de an. Cu suficient realism, cu necesare retineri. Daca intreaga clasa politica ar avea o astfel de gandire progresista – si nu inchistata in proiecte mici, proprii si de putina anvergura – Romania ar arata altfel acum, in bine ma refer. Si imi place si acel Altminteri… de la sfarsitul articolului. D-l consilier Seserman a perceput si domnia sa marile asteptari pe care le are poporul de la Presedintele nou ales. O noua dezamagire ar fi catastrofala, dar eu cred ca presedintele Iohannis intelege perfect orizontul de asteptare si va actiona in consecinta. Si are acum creditul moral si juridic pentru a interveni de asa maniera incat institutiile care se opun reformelor pe care le cere prezentul sa fie reformate la randul lor astfel incat sa nu se mai constituie in frane ale dezvoltarii. D-l Seserman, in toate interventiile sale, se arata a fi un tanar veritabil reformator si-i doresc sa acceada intr-o functie de decizie astfel incat sa-si puna in practica ideile.
D-le WALTER BORN…LA MULTI ANI !!! Vreau sa subliniez un lucru F. clar. Un fapt extraordinar s -a intamplat in Romania, odata cu alegerea unui Presedinte care face parte dintr-o minoritate nationala. Cartea de vizita a Romaniei a fost jucata cu mare inteligenta de poporul ROMAN, care a mai demonstrat odata ca este un popor bland, si nu are treaba cu xenofobia si rasismul. In anul 1866 tot Romanii au adus conducator cu sange GERMAN, si pana in 1947 ROMANIA a evoluat in toate privintele. Sa nu mai spuneti niciodata ca va e rusine ca sunteti GERMAN. Ce ar zice KLAUS IOHANNIS daca v-ar auzi ? Aceste randuri si ganduri vi le transmit chiar acuma din LEVERKUSEN( GERMANIA) fiind aici de sarbatori alaturi de familia intregita .Revin acasa cu imaginea colosal de buna pe care o am eu fata de aceasta tara, care stie sa aplice legea si ordinea cat poate de mult. Am in schimb un mare regret : ma asteptam ca dupa revolutia din 1989 sa fi re venit inapoi in Romania cati mai multi SASI sa isi ia inapoi cu adevarat proprietatile pe care le-au avut, si altfel ar fi aratat tara noastra. Va astept la mine la un ceai sau la un vin sa stam la o poveste interesanta, pentruca va simpatizez mult.
prima stire importanta este ca :….. Rusia si parlamentul Rus a aprobat zilele astea posibilitatea ca Rusia sa angajeze si sa inroleze in randurile ei si soldati de alte nationalitati deci cea Rusa !!
Stiti ce inseamna asta …. ??,, Nimic desebit” cel mai probabil insa si posibilitatea Legala de a inarma si crea mici armate pe unde au nevoie in lume !!
al doilea semn care arata ca va fi /sau este un an ,,bun.,, este acela ca : BCE ar fi găsit ” PORTIȚA ” prin care se poate face ” LEGAL ” un QE în UE contrar informațiilor cum că ar fi neconstituțional !
Fiți atenți …………..
Cică ” portița ” este ca acele cumpărări de bonduri guvernamentale să se facă cu bani de la BCE dar pe care să îi împrumute Băncile Centrale ale țărilor iar pe urmă aceste bănci să cumpere cu ei bonduri guvernamentale ………….
Tradus ar însemna ca Strugurel alias Mugurel să se împrumute de la BCE și să cumpere de la Ponta bonduri guvernamentale !
Ce va face Ponta cu acei bani ?
Îi va împărți clicii PSD ? ? ? poate da….poate nu. eu cred ca da.
pentru ca ( nu a mers tasta din cauza vitezei)…scuze.
Un al treilea semn ,,bun,, este ,, ca :
Dacă Syriza, extrema stângă elenă, va câștiga alegerile legislative de la 25 ianuarie și va adopta măsurile populiste pe care liderul său, Alexis Tsipras, le-a propus, atunci nu există alternativă la ieșirea Greciei din zona euro. atunci sa vezi ,,veselie si paranghelie,, in Europa. Tartorul si cel ce va pune cireasa pe tortul UE va vi Germania. sa vedeti atunci………..
Raule …de trei ori te-ai bagat ca musca in curu calului fara sa spui nimic esential. Noapte buna.
Noapte buna si tie.
Administrațiile locale rurale fără o susținere centrală nu vor putea ieși din subdezvoltate. Comasarea comunelor anulează șansa de dezvoltare acolo unde există, fără să garanteze dezvoltarea acolo unde nu există. Vă dau un exemplu după cifrele alese de dumneavoastră. două comune cu 500 de familii au buget excedentar ce le permit dezvoltarea, opt comune riverane sunt nevoite să cerșească fonduri de la județ. După restructurarea propusă de dumneavoastră uniunea celor zece comune vor avea 5000 de familii, iar cele două comune ce până acum aveau șanse, vor muri împreună cu celelalte opt.
Eliminați o eventuală analiză obiectivă catalogând drepte căruțași pe cei cu opinii separate și asigurând deplasarea oamenilor la vot, probabil, doar cu autocare.
Par total nefericite exemplele cu Diaconescu și Macovei. Dacă Iohannis nu ar fi indus unirea celor două partide, atomizarea clasei politice după modelul Diaconescu, Macovei ar fi dus sigur la același dezastru ca și până acum, modelul este preluat de pe Ghiță TV, de Udrea Elena, ce sar fi întâmplat să facă și Crin același joc.
Eu văd un exercițiu democratic deosebit de util experiența PDL de alegere a prezidențiabilului de fiecare membru de partid, chiar dacă acum nu a fost decât o încercare nematerializată.
1. Domnule Safriuc localitățile Viisoara și Unirea din Bistrița sunt mai mari decât multe comune. Au nevoie de un primar și de 20 de angajați fiecare? Discuția e mult mai lungă.
2. Eu am spus de Diaconu nu de Diaconescu. Ideea e că oamenii au tot mai mare încredere în personalități. Diaconu nu a călcat prin Bistrița și a obținut voturi cât un partid, în fiecare secție de vot. Macovei la fel.
Da aveți dreptate, Diaconu, dar după ce a părăsit partidul pentru mine a devenit un fel de DD în direct la A3. Macovei a experimentat un sistem de propagandă și penetrare în rândul tinerilor, demn de urmat de orice alt partid de acum înainte.
Tocmai de aceia eu cred că selecția personalităților trebuie făcută în interiorul partidelor pe cu totul altfel de criterii ca până acum, iar singurul viabil este cel democratic prin alegeri directe în interiorul partidului.
Tocmai că discuția cu primari comunelor este lungă, trebuie foarte atent analizată ca dintr-o situație grea să nu se intre în alta și mai grea.
Trebuie de apreciat prezența dumneavoastră în discuțiile din subsolul articolelor unde aveți o contribuție, fapt total inexistent la alte persoane publice.
Vă doresc un an la fel de bun, cum îl doriți și dumneavoastră cetățenilor orașului nostru.
Un an plin de bucurii va doresc și eu.