Timp de gândire

Analiză multă, fapte zero

În timp ce administrațiile liberale care s-au instalat la cârma unor orașe conduse ani la rândul de social-democrați s-au apucat de treabă în adevăratul sens al cuvântului, la Bistrița nu simțim nici măcar mirosul schimbării mult așteptate de toți cei care au dat un vot de încredere partidelor de dreapta.

Ce se întâmplă acum în oraș se încadrează perfect în versurile imnului național: un soi de ”somnul cel de moarte”. În loc de acțiune, vedem simple declarații, povești despre convorbiri telefonice și aceleași promisiuni în care deja lumea începe să nu mai creadă.

Întâmplător cunosc o ziaristă din Prahova pe care o urmăresc în mediul online. Zilnic postează fotografii cu ce se schimbă prin orașul la cârma căruia a venit un primar liberal. Nici nu s-a instalat bine, că la ora 4.30 era prin oraș. Până s-a făcut ziuă, omul a văzut tot: de la lipsa iluminatului public pe zona de centru a orașului, până la gunoiul neridicat sau grupul de polițiști locali fără măști. Le-a dat tuturor un avertisment, primul și ultimul, promițând că urmează sancțiuni drastice.

Nu-l cunosc personal, nu știu ce fel de om e, dar îmi place cum acționează. Pe pagina lui de Facebook sunt postate zilnic dovezi a ceea ce face în oraș, nu conferințe de presă de la Guvern. Pe el nu a trebuit să-l sune premierul ca să țină piețele din oraș deschise. Și-a asumat pur și simplu decizia: ”Voi face tot ce se poate să nu blocăm activitatea în piețele din municipiul Ploiești. Opțiunea mea este foarte clară, în primul rând aceea de protejare a cetăţenilor, dar şi de găsire a unor soluţii de continuare a acestei activităţi comerciale, care este importantă în structura economică a oraşului nostru”. Asta înseamnă să înțelegi că ești alesul oamenilor și că trebuie să-ți asumi deciziile chiar cu riscul de a intra în conflict cu guvernul tău.

Și tot în județul Prahova văd că se pot face restructurări fără atâtea analize și sinteze, numai la noi nu se poate chiar nu înțeleg de ce. Nu știau cei care au vrut să conducă orașul cum arată organigrama Primăriei Bistrița? Este un document public, îl puteau consulta. Au așteptat să ajungă în jilțuri, să-și ia salariile de peste 10.000 de lei și să stea zilnic la taclale cu cei care spun că nu se poate face nimic? Așa procedează un chirurg în sala de operație, se duce și stă cu pacientul anesteziat ore în șir la taclale cu alți medici despre ce s-ar putea întâmpla dacă ar tăia acolo și nu dincolo? Eu cred că nu. Se duce și taie partea bolnavă, apoi stabilește tratamentul de recuperare.

Oamenii din Sărata cer, pe bună dreptate, să fie desemnat delegatul sătesc. Au trecut 11 zile lucrătoare de la constituirea Consiliului Local Bistrița și administrația locală nu le dă nicio informație concretă legată de cum va fi ales. Mai sunt 9 zile în care legea spune că poate fi desemnat, cu condiția convocării, cu 15 zile înainte, a unei ”adunări publice”. E drept că suntem în pandemie, dar se pot face voturi online sau consularea publică printr-o aplicație. Sau ultima a fost vrăjeală de campanie?

Nu știu ce se întâmplă în Primăria Bistrița. Eu am impresia că nimic. Înțeleg că e campanie electorală – poate nu ar fi rău ca, în viitor, primarii să nu mai fie președinți de partide după ce au fost aleși în funcții publice ca să se poată ocupa de gospodărirea localităților și să lase strategiile în seama altora – dar cu cât trece mai mult timp, cu atât nu se va face nimic. Prin biroul primarului vor trece tot mai mulți care vor schimba macazul, se vor linguși, vor explica de ce nu se poate. Cam același lucru s-a întâmplat și în mandatele lui Ovidiu Crețu. Nu a reformat deloc administrația. Dimpotrivă, a umflat-o de la un an la altul, a făcut-o tot mai ineficientă și mai indolentă. Analizatul ăsta la infinit este din categoria ”boală lungă, moarte sigură”.

Aud că, printre consilierii noului primar, va fi și un fost primar. Eu zic să-l luați și pe Ovidiu Crețu că e mai în temă și mai tânăr. Și să nu-l uitați nici pe George Avram pentru postul de administrator public pentru care încă mai faceți analize și sinteze. E cel mai bun în plimbat prin oraș cu Dusterul de acasă și până la birou de 10 ori pe zi.

A, și dacă tot lucrăm cu foștimea, nu uitați să-i ziceți codul de intrare la etajul întâi și lui Dănuț ca să aibă cei 11.949 sentimentul că mai bine stăteau acasă în 27 septembrie decât să bată degeaba drumul până la secția de votare.

33 comentarii

 • O analiza corecta. Totusi a facut ceva…..a angajat patru consilieri personali…trei copii si pe Vasile Moldovan :). Sper sa-i faca biroul la parter ca doar nu o sa monteze si lift…

 • Rolul d-lui Moldovan este de a mentine tanar spiritul PNL…Mai glumind putin , as spune ca d-nii liberali masoara de trei ori inainte sa taie.Altfel , circula o vorba de pe vremea raposatului , nea Nicu, care suna cam asa:”Cine stie face , cine nu stie , invata pe altii sa faca!”.Este deasemeni o vorba din batrani care zice:”De unde nu-i , nici Dumnezeu nu poate lua”.Eu nu am avut prea mari asteptari , asa ca nu sunt dezamagit.Unul care face declaratii dupa ce viseaza noaptea spunand si dand de inteles ca ce spune se va realiza imediat , ca apoi sa-si dea seama ca nu se poate face de pe o zi pe alta asa ceva , nu trebuie considerat un om rau intentionat. Poate fi considerat insa un visator , un om care nu traieste in realitatea cotidiana unde e nevoie de oameni de actiune gen „silvicultor” , chiar daca nu au IQ-ul foarte mare.Personal nu cred ca activitatea de coordonare a partidului il impiedica sa faca ceva.In final vreau sa va mai spun o vorba din batrani:Ziua se cunoaste dupa lumina , privighetoarea dupa cantec si omul dupa fapte.” La urma , nu se contabilizeaza vorbele frumoase si declaratiile de intentii ci lucrurile bune ce raman dupa tine.O parere…Mi-a placut enorm cuvantul „fostimea”!

 • Oare nu vor sa faca nimic,sau nu vor sa deranjeze pe oamenii bine infipti in posturi.DEZAMAGITOR draga PNL.Ne gandim serios daca va mai votam in decembrie.

  • Se asteapta auditul ca lucrurile sa fie reorganizate, ma gandesc! Abea astept sa vad rezultatele

 • Sper să nu fim dezamăgiți de alegerea făcută. Dacă și administratorul va fi ca și consilierii, slabe șanse să se schimbe ceva în primărie. Chiar nu înțeleg ce cauta Moldovan acolo, nu a fost el cel care a stat sub umbrela lui Crețu? A schimbat doar „umbrela” și va încasa niște bani în continuare. La fel vor face toți cei care acum o luna îl plângeau pe Crețu, vor schimba „umbrela”, deja cred că au pupat clanta din biroul primarului. Atenție d-le Turc, sunteți într-un cuib de șerpi!

  • A fost umbra lui Cretu si omul lui Tintean, iar ca primar a fost catastrofa, a se vedea cum arata pietonalul din Bistrita, fata de cele din Sibiu, Brasov, Oradea, Sighisoara, etc, realizat sub directa supraveghere a edilului sef si la indicatiile pretioase ale aceluias edil. Eu cred ca si-a dovedit capacitatea si chiar nu vad de ce noul primar nu vine cu un suflu nou, tineresc, chiar nu realizeaza ca Moldovan e depasit, nu a fost el bun niciodata, de evenimente si de varsta.

  • Astazi am fost in parc si toate aleele erau acoperite de un covor de frunze.Bucuria copiilor ,bineinteles.Stiu doar ca in administratia trecuta era o masina care in fiecare zi aduna frunzele si facea curațenie.Acuma ori este stricata ori nu mai este interes doar la televizor.

 • Am ramas profund impresionat sa vad pe str. Roman Vivu si pe b-dul Republicii ca s-au scos cioatele de la copacii taiati in cele trei mandate de Cretu si s-au replantat TEI frumosi , grosuti si inalti . Bravo si felicitari Primariei. Daca o tineti tot asa si invatam impreuna lectia VERDE nu prea mai am ce critica in aceasta directie. Tineti-o tot asa si cu Cadastrul Verde si avem de discutat si despre noul PUG si readucerea padurii CODRISOR in intravilanul orasului si declararea ei in PADURE PARC. Mai aveti si de identificat si refacut inca vreo 300 de locasuri pt. arborii de aliniament pe care imbecilii care au instalat DALE le-au acoperit cu complicitatea Primariei din vremea lui OLD CRETU .Hai ca se poate !

 • Dacă Turc va uita de promisiunile făcute, noi cetățenii vom uita de el peste patru ani. „fapte nu vorbe”. Deci la treabă!!!

 • Asta cu bagea Vasăle consilier la Turc, sper că este o glumă proastă pentru ceaiul de la ora 5.
  Păi băgiucul, a fost o CATASTROFĂ ca Primar, a fost primul primar care a mers în delegație prin vest în pantaloni de TRELING!
  Nelule, Ioane, Domnu Primar Turc, este adevărată știrea?
  Moldovan și Crețu sunt cele mai mari CATASROFE administrative de care a putut avea parte Municipiul Bistrița.
  Prin aceste acțiuni vă tăiați singuri craca politică pe care stați în momentul de față, după care vă mirați de ce oamenii votează cu PSD.
  Păi uite de asta, pentru că-ți iei consilier personal pe Bagea Vasăle Moldovan, următoarea CATASOROFĂ după Toe Crețu.
  Cumpără-i un TRELING nou și trimite-l în negura uitării!

 • Mda…. deja m-am lamurit si cu astia.
  Nu ca as fi avut mari sperante, dar macar sunt împacat la gândul ca am votat o femeie care poate ca facea treaba mai buna decât fatalaii astia care doar dau din gura si raspund la telefoanele de la centru.
  PS: Când am vazut cum cârpeau C.R. Vivu pe ploaie, parca mi-era dor de asfaltarea aia „din bordura în bordura”.

 • Motto:
  „Aveţi puţintică răbdare…stimabililor!”
  (I.L. Caragiale- O scrisoare pierdută, Actul III, Scena I)
  Cu răbdarea treci şi marea, dar cu răul nici pârăul, spune un vechi și actual proverb românesc, sugerând că drumul cel mai scurt pentru atingerea unui scop pe care ți-l propui este răbdarea. Este adevărat că bistritenii au ales schimbarea cu o uriasă sperantă iar asteptările oamenilor sunt extrem de mari. Cu toate astea, nu s-a scurs nici o lună din 22 octombrie când noul primar al Bistritei a depus jurământul si a preluat oficial functia de edil al orasului. Orice început are nevoie si de o perioadă de gratie, de minimum trei luni iar actionarea în pripă nu duce la nimic bun.
  De aceea, răbdarea este cel mai bun tovarăş de drum în viaţă, asa cum rezultă si dintr-un vechi proverb persan: ” răbdarea este amară, dar fructele ei sunt dulci”.

  • Avem răbdare, cum să nu? Să le dăm timp să se schimbe poz(n)așii unii cu alții, să vadă de prin ce partide mai au de recuperat cadre, să umfle puțin organigrama, să-și împartă birourile și mașinile. Lăsați că noi, restul, plătim taxe la stat și așteptăm ca teleportații de pe lună să își dea seama unde se află. Ce-au păzit în ultimii 4 ani? Pe vremea când PNL era un partid serios, iar domnul Andrei Rusu făcea parte din el, ne prezenta planuri de eficientizarea activității administrației. Puteau măcar să-l sune și să i le ceară dacă nu au fost capabili să facă altfel.

  • de ce sa avem rabdare? nu s-a zis ca de a doua zis incepe schimbarea???? se poate intra in primarie? sau doar tot pana in hol? avem acces la serviciile din primaria mare fara sa asteptam jos la usa??? au inceput plantarea gradinilor verzi pe acoperisuri(si caii verzi pe pereti) va aduceti aminte plansele cpoiate dupa modelul Oradea pe care le prezenta Turc? a inceput ceva??? inceput??? sa iasa si sa zica uite din 4 consilieri cat au avut aia rai, eu am lasat doar 2, din 10 angajati din aia rai am pastrat doar 6? nuuuu. s-au inmultit!!!! cat de prosti putem fi!!! e plin de copii cersetroi in oras, e plin da catei abandonati si pisicute, administratia nu misca un deget pentru dezvoltarea unui adapost civilizat, european, nu vedem nici o actiune de verificare a proprietarilor de animale daca se respecta obligatiile de detinere a acestora…..cate minciuni!!! si ce sa asteptam??? la ora asta ar fi trebuit sa zbarnaie daca tot stia cum merge treaba ca doar a fost vice nu???

 • Speram sa fie o glumă, ce sa caute Moldovan consilier la 70 de ani ,sa stea acasa să-și plimbe cățelul sau pisica daca are .Acest domn Moldovan a fost un Primar catastrofa la fel cum a fost Crețu, și-au făcut facutele ,sa le fie lor bine ,iar de restul ia durut in cot .Speram sindicatul Primăriei reprezentat de doamna Malaicu o femeie care sa zbătut pt asistenți personali ,si acuma este prin instanțe pt a le da cîtva bănuți la acești oameni ,dar sa rs de Crețu ca nu sunt bani ,bani erau cheltuiți pe plimbări cu suita lui din Primarie prin Strainatate ,sa cumpere struti ,tot felul de mere ,pere ,sa faca pirtie de schi pt prosti ,ca doar el schia în Austria .Eu cred ca este o glumă dl Primar Turc ,a promis în campanie ca va reduce ,atîta șefime, la fel cei cu pensie sa stea naibi acasă, sa merge un tînăr să-și cîștige o pîine.

 • nu fac politica nimanui dar FAPTUL face ca acum vreo 4 ani sa ajung la REGISTRUL COMERTULUI si sa fiu deranjat de o proasta administrare prin care am fost plasat de la un ghiseu la altul printre minciuni din partea angajatilor…si in trei secunde am fost la turc in birou si i le am expus…domnilor …am plecat ca corb la corb…. AM MAI ZIS SI O MAI ZIC …ASTA NU E IN STARE SA FACA NIMIC …DOAR SA SE PLIMBE FOARTE LIN..asta nu stie ce e aia administratie…ce e ala gospodar
  posibil ca primaria sa mearga din inertie cum MERGE SI tara asta!!!!
  noroc ca mai bate vantul!

 • Oare care dintre consilierii noi va lua locul lui tanko si va intermedia SPAGA la loc de cinste TRANFORMAND- O in VIRTUTE!
  Sper ca se va face la fel de LIN!

  • Am primit la fileu o minge si inteleg rolul fiecarui consilier!
   Stiu acum cat de LIN va merge si SCOPUL ACESTUI GRUP ORGANIZAT cocotat la primarie!

 • poate asa arata reducerea aparatului administartiv…..in capul penelistilor….nu va place? mergeti in zona zoster a lui Orban!

 • Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti. Aceasta zicala se verifica in acest caz. Cum mama lu proces verbal sa-i pui pe Tanu (Vasile Moldovan), pe Linu (Soferu) si pe Neamt (Fotografu) consilieri personali? E de noaptea mintii. Daca astia-s sfatuitorii lu Turc atunci este clar. Esec total!

 • Actualul primar, trebuie sa inteleaga ca ocupa acest post, nu pt calitatile dansului ,ci pentru ca populatia acestui oras s-a saturat de PSD.
  Poate demonstra ca poate fi primarul acestui oras, doar cu fapte , nu cu vorbe.
  Din pacate actiunile de pana acum , ne arata un altfel de personaj fata de cel de dinaintea alegerior.
  Domn primar fiti barbat, nu tufa de Venetia, este singura sansa pe care o aveti, nu o irositi.

 • Bravo Loro.
  Dar cred ca asculta doar de curatatorii de scame si de ce 4 magnifici care o sa încaseze un salariu doar pentru cat de mult si bine il lingusesc.
  Atentie domnule primar, sunteti in cădere libera.

 • Consider ca avem macar un drept minim …SA PUTEM RETURNA IN 30 DE ZILE PRIMARUL DACA NU NE CONVINE!!!
  Sa facem o petitie la Protectia Consumatorului!

 • Observ că ne tot plângem!!! Dar oare cine i-a votat?!!!
  Deci ar trebui sa nu comentam câtă vreme votăm incompetenti si profitori!
  Asta e Romania “normală”
  Doamne fereste-ne de asemenea specimene care sa ne conduca!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS