Actualitate

IPS Andrei, preoți, oficialități și credincioși, la pelerinajul de Florii din Bistrița (FOTO-VIDEO)

Pentru al treilea an consecutiv, la Bistrița a avut loc o procesiune de Florii, organizată de Protopopiatul Ortodox, care reface în mod simbolic intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a binecuvântat la Biserica ”Sfinții Trei Ierarhi” de pe strada Al. Odobescu, punctul de plecare al pelerinajului, ramurile de salcie oferite apoi credincioșilor.

”Am făcut această procesiune amintindu-ne că atunci, în anul 33, mulţimi imense l-au însoţit pe domnul Iisus Hristos, din Betania până în Ierusalim, şi strigau «Osana! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului!». Şi mai abitir decât toţi strigau copii nevinovaţi. Întrebarea care ne-o punem este de ce erau atât de entuziaşti şi Îl recunoşteau ca Împărat al Cerului şi al pământului. Pentru că Domnul Iisus Hristos în Betania îl înviase pe Lazăr din morţi. Nici oamenii de pe vremea Mântuitorului, nici cei de atunci încoace, dar nici noi nu iubim moartea. Oamenii în general iubesc viața. Atunci când oamenii l-au văzut pe Iisus Hristos că a înfrânt moartea, că l-a înviat pe Lazăr, s-au entuziasmat și l-au urmat pe drumul din Bethania până în Ierusalim. Dumnezeu nu a făcut moartea, El a făcut viața! Moartea vine din altă parte ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, capitolul 5, versetul 12: „printr-un om a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea”. Dar cine a sugerat păcatul? Deavolul – iată sursa morții. Ori acum la Florii îl vedem pe Domnul Iisus Hristos biruindul pe cel mai mare vrăjmaș al său. Iar biruința definitivă i-o va da în ziua Paștilor când vom cânta de nenumărate ori: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”, a spus IPS Andrei.

Procesiunea religioasă din Sâmbăta lui Lazăr s-a desfășurat pe traseul str. Al. Odobescu – bd. Republicii – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Protopopiatul Ortodox, unde la biserica de la Coroana a fost oficiată slujba Vecerniei.

La pelerinaj au luat parte IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, protopopii județului, numeroși preoți, diaconi, călugări și credincioși cu ramuri de salcie în mâini. Nu au lipsit președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, viceprimarul Cristian Niculae, vicepreședintele CJ Vasile Puica, managerul Spitalului Județean de Urgență, Mircea Gelu Buta, directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, senatorul Ioan Simionca.

”Această manifestare duhovnicească ne aduce aminte de drumul pe care L-a parcurs Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Patimile și Învierea Sa din morți”, a precizat Protopopiatul Ortodox Bistrița.

”Am avut bucuria să particip împreună cu aproximativ 2.000 de credincioși la marșul de Florii”, aflat deja la cea de-a treia ediție. Am parcurs alături de preoți și oameni distanța dintre Biserica Sfinții Trei Ierarhi și Biserica Protopopiatului din Bistrița, pentru a reproduce în mod simbolic intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Au fost momente înălțătoare care ne aduc tot mai aproape de spiritul marii sărbători a Învierii Domnului. Vă doresc dragi prieteni, o sărbătoare a Floriilor plină de bucurii alături de cei dragi!”, a postat pe Facebook Radu Moldovan.

Pelerinajul de Florii îşi are originea încă din perioada secolului al IV-lea, când creştinii celebrau Floriile într-un mod cu totul special. Unele menţiuni fac referire la felul prăznuirii Intrării Mântuitorului în Ierusalim. Pelerina apuseană Egeria (alias Silvia sau Etheria), în jurnalul său de călătorie la Locurile Sfinte, ne vorbeşte despre procesiunea ce se organiza în această zi după săvârşirea Sfintei Liturghii. Toţi creştinii se strângeau pe la ora 13.00 şi mergeau împreună cu slujitorii şi episcopul cetăţii pe Muntele Măslinilor, până la locul de unde Domnul S-a Înălţat la cer. De aici, pe la ora 17.00, coborau către Sfânta Cetate, iar creştinii de toate vârstele şi copiii, mergând înaintea episcopului cu ramuri de finic şi de măslin, strigau: „Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului.” Ajungând în cetate, mergeau la Biserica Sfintei Învieri unde săvârşeau slujba Vecerniei.

Floriile sau Duminica Stâlparilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori. Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.

Anul acesta, Paștele va fi celebrat în 16 aprilie.

AICI PUTEȚI VEDEA UN ALBUM FOTO!

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.