Social

Anul școlar s-ar putea prelungi dacă greva din educație continuă

Dacă greva din educație se prelungește, Ministerul Educației va prelungi anul școlar și perioada în care se vor da examene, însă în acest moment, calendarul pentru Bacalaureat rămâne neschimbat, potrivit ministrului Ligia Deca.

Termenul pentru încheierea mediilor este 2 iunie la clasele terminale.

”Dacă conflictul se va prelungi, vom avea posibilitatea de prelungire a cursurilor și reprogramare a calendarului de examene. Toții elevii se vor înscrie și data va fi stabilită astfel încât să poată susține acest examen”, a mai declarat Ligia Deca.


Ministrul Educaţiei a fost întrebat care este cel mai sumbru scenariu în cazul grevei din educaţie.

”În cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”, a arătat ea.

Ministrul a mai arătat că mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni.

”Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închiderea mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”, a mai arătat Deca.

Despre acei elevi care vor să dea examene la universităţi din străinătate şi depind de acest calendar strict, ministrul a spus: ”Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Sigur, există situaţii speciale, punctuale. Vom lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situaţia de fapt şi eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel că încheiem anul cu bine, în cazul în care această perioadă se prelungeşte”, a mai spus ministrul.

Ea s-a referit şi la efectele OUG, care schimbă regula suspendarea contractului de muncă. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a explicat că odată cu intrarea în grevă, contractul de muncă nu se mai suspendă de drept.

”Conform ordonanţei, se trece pe opţiunea angajatului, angajatul informează dacă doreşte să i se suspende contractul de muncă. Dacă nu îşi exprimă această opţiune, atunci vorbim doar despre opţiunea de a fi în grevă, sigur cu consecinţele asupra semnării condicii în ziua respectivă şi cu afectarea zilelor lucrate efectiv”, a arătat ea.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

”În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”, a transmis Guvernul.

Sindicaliștii au anunțat că greva continuă.

18 comentarii

  • Școala noastră-i căruță stricată.
    Școala noastră-i căzută pe șanț.
    Veniți prieteni, împingeți la roată
    S-o tragem afară cu troliu și lanț.

    Aduceți cu voi moderne mijloace,
    Vreun tanc ori tractorul funicular,
    Să vină popii cu verzi busuioace,
    Să ne salveze transportul școlar.

    Oameni politici, maeștrii gâlcevii,
    Cu condescendență vă anunțăm,
    Ne fug din școală la baruri, elevii
    Și nimeni nu vine – când învățăm.

    Căruța școlii-i blocată-n mocirlă!
    Oameni politici – delegați oficiali –
    Trageți voi șandramaua din gârlă
    Cu trăgători de sfori mai speciali.

    8
    14
  • Din nefericire, problema mult”‘rostogolita „‘si amanata „”sine die'” ,a salarizarii unor sectoare bugetare ‘”recte'” Educatia,’treneaza si asta nu face decat sa inflameze spiritele….Ma asteptam ca, Presedintele -profesor, sa medieze din timp acest aspect neplacut si toata lumea sa aiba de castigat…..Sa speram ca, se va rezolva favorabil spre binele tuturor! „”S Haret e o dovada de ce poate sa faca un om cand se acorda cu vremea sa,cand stie totusi sa se distanteze de ea prin ideal si cand are institutia si instinctul metodei adevarate”‘. Respect si…pana la capat,dragi dascali! dr.MNPop

    11
    20
  • mi se pare cea mai mizerabila forma de santaj, in care sunt tarati elevi nevinovati!!!!!!!!!!!!!!!!!de ce nu au facut azi iarna protestele? aaaa, le era frig??? sa le fie rusine celor care ii ameninta pe elevi cu neancheierea mediilor si prelungirea anului scolar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! de 10 ani au sustinut Romania educata, au tacut si s-au complacut si acum ii strang cu usa pe elevi????????????????????????
    au dreptul sa cera, fara doar si poate….dar asa??????????????

    45
    21
    • Cosmin, esti pe langa subiect rau, se vede ca ai avut note mici(de aici supararea)
      PS: Cosmin se scrie cu C(mare)

      14
      14
    • Du.te și cântă la altă masă cosminuț ….din 2011 (anul în care a fost adoptată Legea învățământului care prevedea 6% din Pib)…am tot înghițit promisiuni…programe școlare impuse de ei…manuale impuse de ei….facem dosare de burse…de ces…acte peste acte…ajung 12 ani….salarii de mizerie….medicii de ce au făcut grevă în pandemie?….magistrații de ce își măresc salariile retroactiv pe ultimii 5 ani cu 25 %?…uită.te câte categorii au beneficiat de măriri doar în ultimele 6 luni și apoi vorbește….legat de perioadă, guvernanții au fost chemați la negocieri încă din februarie dar nu le.a păsat…..deci dacă nu cunoști problema…nu acuza…stai jos ….ai 4…ne vedem la corigență!

      16
      15
  • Domnule Cosmin, nu fi asa de revoltat….Zici ,santaj? Nu,nicidecum!! Vrei sa zici poate,viclenie,siretenie republicana…..Nu te supara, dupa ani de zile de promisiuni si angajamente,mandate dupa mandate, guvernamentale si prezidentiale neachitate ,te mai saturi…..sa fii socotit naiv, tolerant (lax),etc. Si toate acceptate,sa nu sufere odraslele…..Ei, gata….Dascali din toata tara, uniti-va! Cu respect,MNPop

    16
    29
    • Ar trebui ca părinți să ia poziție şi să meargă peste profesori că după ce profesorii sunt mediocri şi numai la meditați se gândescşi nu şi ca copiii să înțeleagă tot de la şcoală să nu mai fie nevoie de meditații acum vor să îşi bată joc de toți copii şi pãrinți să le distrugă vacanțele şi concedile RUŞINE !

      28
      22
  • Mulțumesc, stimați cititori pentru minusuri! Știu exact cine le-a dat, asa că-i inteleg! De ce revolta doar acum? Ipocrizia și individualismul sunt în floare, se pare….. Cred ca, bieții oameni au murit degeaba în decembrie’89!

    11
    27
    • Bizar, Cum ca profesorii prin prelungirea anului şcolar să renunțe ei la zecile de zile de concediu nemeritate ?! Ha, Ha, Hai că vreau să o văd şi pe asta !!!!!!!!!!!!!!!!
      Până acum nu am văzut niciun bugetat să renuțe nici măcar la o zi plătită moca de concediu ba din contră fac punți şi înainte de zilelele libere îşi iau zile scurte cu nesimțire.

      20
      8
    • Diferenta dintre un om liber si unul constipat e ca cel liber nu l inteteseaza cati sunt de acord sau nu cu el!

      2
      2
  • Ce se întâmplă cu un copil amărât cu mare potențial însă la care părinți nu îşi permit să-i plătească meditații ?
    Nu va fi acesta o pierdere pentru societate şi promovate în continuare toate vor fi toate non-valorile pe criterii de nepotism ?

    33
    4
  • Am doua fete, una pe clasa a VIII-a, iar cealalta pe clasa a XII-a. Ne-am ocupat de ele cat am putut de mult si avem speranta unor rezultate bune la examene. Starea de incertitudine care pluteste in aer le-a bulversat total, mai ales ca cea mare ar fi trebuit sa aiba festivitatea in aceasta saptamana. Nu inteleg de ce nu se da o ordonanta prin care sa incheie mediile cadrele didactice aflate in activitate? Mai ales ca toti copiii au note suficiente pana acum. Cine nu a invatat de trecere pana in 22 mai oricum nu mai ingrasa porcul in ajunul Rusaliilor. Si pana la examene poate se calmeaza situatia.

    12
    3
  • Fiica mea este eleva în clasa a VIII-a la Gen1. Din clasa de la ea un singur copil nu merge la meditatii la matematica. La romana merg toți. Asta spune totul despre nivelul la care se preda la clasa.
    Mai au și tupeul sa amenințe cu prelungirea anului școlar și cu neîncrederea mediilor.

    12
    1
    • Stimate părinte, îmi pare rău că în acest moment tensionat din societate, faci astfel de aprecieri negative referitor la dascăli! Pana acum, a fost bine? Nu te gândești ca, poate,exista o problema și la scumpii voștri copii? De ce sa iei meditatii la limba romana? Sa citeasca literatura altcineva în locul lor? Sa nu fie în stare sa facă analiza unui text citit? Sa nu știe gramatica limbii romane? Mi se
      pare foarte ciudat ceea ce afirmi, tata, fără nume! Îți dau un sfat prietenesc:Ocupa-te serios de fetita ta, de anturaj, de modul și felul în care invata, de lecturile ei, de preocupări…. etc.! Sc Gen nr1 este o școală foarte bună, cu profesori dedicați! Mai bine uită-te puțin la clasa politica și la societatea în mijlocul căreia trăiești! Cu respect, MNPop

      5
      9
    • @Dle Doctor:
      Am afirmat tot timpul ca nivelul învățământului romanesc e scăzut, nu doar acum în situații tensionate.
      Principial aveți dreptate în ceea ce afirmați. Aparent nu e nevoie de meditații la limba romana. Dar din păcate generaliza d la nivelul orașului sunt sigur ca peste 90% dintre elevii claselor a VIII-a merg la meditatii după masa.
      Multe dintre rezultatele fabuloase ale scolii generale Nr1 și nu numai se datorează și altor cauze în afara de calitatea dascălilor. Copii buni, părinți educați care transmit aceste calități copiilor lor, ore după masa, etc.
      Va mulțumesc de sfatul prietenesc pe care mi l-ati dat. Apreciez. Ma ocup cu seriozitate de educația fetitei mele și încerc sa o ghidez cât mai bine în viata.
      Cu stima și respect…un tata.
      PS. Dacă ma semnez anonim sa știți ca sunt om și eu ca și Dvs. Am motivele mele pentru care fac asta.

      4
      1
  • Părinții se ocupa cum pot și cum știu ei mai bine de educați copiilor, dar trebuie să recunoaștem că nici domnii profesori nu își fac meseria chiar așa cum trebuie.Exista,recunoaștem și profesori dedicați, însă sunt puțini. Când un profesor spune elevilor ” învățați, nu învățați eu salariul tot îl primesc”, ce să mai vorbim de calitate. Recunoaștem salariile sunt mici, totuși dacă am vedea mai mult interes din partea profesorilor la ore,cu siguranță TOȚi v-am susține necondiționat.

    6
    2
  • Sunt mamă de copil de clasa a XII-a. Sincer, susţin greva profesorilor până la un punct. Într-adevăr, au salarii mici, nu au materiale la şcoală, unele şcoli sunt un pericol pentru siguranţa tuturor, etc.
    Dar, atâta timp cât profesorii se gândesc doar la ei, nu şi la elevii lor, e o problemă.
    Mi se pare absurd să spui că această grevă e şi pentru elevi. Cu ce îl ajută pe elev faptul că îi creşte salariul profesorului? Să înţeleg că va preda mai bine? Dacă are mai mulţi bani, îşi va face meseria mai bine?
    Dacă da, atunci să se mărească şi salariul muncitorului care sapă o groapă, că poate o sapă mai frumos, să crească salariul şi pentru toţi care lucrează cinstit în ţara asta, că poate îşi vor face mai bine munca.
    De acord, trebuie să le crească salariul, dar nu veniţi cu scuze de genul „am rate, am copii…”, toţi avem rate, toţi avem copii, toţi avem nevoi.
    Copii care au fost admişi la facultăţile din afara ţării, ce vină au? Vin profesorii să le plătească daunele pe care le vor suferi?
    Copilul meu, de ce nu are dreptul să aibă o festivitate de terminare a liceului, aşa cum ar trebui să o aibă? De ce să nu se bucure de terminarea unei etape frumoase?
    În pandemie, copii au muncit mai mult singuri…, acum învaţă pentru examene singuri… pentru că suntem în grevă…
    Sunt profesori cu dedicaţie, cu chemare, cinste lor! Vă admir dorinţa de a face grevă, dar în acelaşi timp de a lucra cu copii noştri.
    Sincer? Să se mărească salariile, dar să se mărească şi dorinţa profesorilor (a unora dintre ei, cel puţin) să îşi facă treaba aşa cum trebuie. Oare se poate?

    5
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS