Actualitate

Două săptămâni critice. ”Este foarte important să înțeleagă lumea”. Când ar putea fi relaxate restricțiile

În România nu a trecut perioada cea mai dificilă în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei de coronavirus (Covid-19). ”Greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război pentru că va creşte încă numărul cazurilor înainte să scadă. Suntem în situația în care noi am recomandat de ceva timp ca oamenii să stea foarte mult acasă și să iasă numai pentru anumite activități”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

El a precizat că perioada grea despre care susţine că urmează depinde foarte mult de comportamentul populaţiei. ”Insistăm în acest moment ca populația să respecte aceste reguli. De Florii, de Paști este foarte important să înțeleagă lumea că trebuie să evite vizitele, să evite deplasările nejustificate, să nu ducă copiii să viziteze bunicii, să nu meargă tinerii să viziteze persoanele în vârstă și să fie un Paște altfel anul acesta, pentru binele tuturor. Dacă nu se vor respecta aceste măsuri, riscul este să avem o creștere abruptă a numărului cazurilor și să fie infectate mult mai multe persoane. Un bătrân care are susținători trebuie să primească sprijin. Dar când mă duc la el trebuie să am mască, trebuie să fiu la distanță, nu trebuie să intru în contact foarte apropiat, asta ca să-l protejez. Dacă merg doar să ducă mâncare – o dau la ușa casei și pleacă – înseamnă că vor respecta pentru ce au mers. Dacă ei vor merge acolo ca să intre și să viziteze și să socializeze și să ducă cu ei copiii și tot ca să viziteze bunicii înseamnă că au încălcat recomandările și înseamnă că au pus în risc viața celor care sunt în vârstă”, a mai spus la Digi 24 șeful DSU.

”Ce mă îngrijorează mai mult este faptul că lumea s-a relaxat un pic și nu respectă regulile generale, de distanțare socială, regulile de strictă izolare acasă, decât pentru activități foarte bine stabilite și care se fac foarte scurt și te întorci acasă, aceste lucruri se pare că totuși, în ultima perioadă, unii s-au relaxat și au crezut că minunea ține trei zile, după care ne facem treaba noastră. E simplu să faci o declarație pe proprie răspundere și să spui la polițist uite, e declarația mea, eu mă duc pentru cutare treabă și tu de fapt de duci pentru total altceva, dar responsabilitatea ta trebuie să fie mai mare decât atât, ca om al societății. Din 15 mai, vom vedea cum evoluează toată situația, dar dacă respectăm toate regulile se poate să vedem că suntem în scădere și poate să se anuleze atunci starea de urgență și să ne oprim. Dacă vedem că lucrurile se agravează, atunci vom decide la momentul respectiv”, a afirmat Arafat.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus: ”Anul acesta este unul special, în care trebuie să înțelegem că vom sărbători altfel, spre binele nostru și al apropiaților. Viața noastră s-a schimbat, trăim vremuri de nesiguranță, cu restricții pe care nu le credeam posibile. Este necesar ca în aceste două săptămâni critice să menținem, mai mult că niciodată, restricțiile și regulile de distanțare socială, chiar dacă este şi mai greu în acest momente. În acest fel vom salva viețile noastre și ale apropiaților și ne vom reuni curând sănătoşi. Numai împreună vom putea să trecem de această perioadă și vom putea face ca, anul viitor, să ne strângem în brațe cu ocazia sărbătorilor pascale”.

”Nu putem vorbi de o relaxare decât peste o lună jumătate sau două. Fiecare relaxare va avea și măsuri restrictive. Ele se vor lua în funcție de oraș și de focar”, a mai spus Tătaru.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a transmis: ”Cu toții ne-am dori să putem spune un termen la care ne vom relua activitățile în voie, însă clipa prezentă ne scoate în cale imprevizibilul și ne pune la încercare capacitatea de a ne adapta constant și neobosit. De această dată ne unim cu toții forțele pentru a păstra în familiile noastre sănătatea. Astăzi poate vedem toate aceste reguli impuse asemenea unor inamici care ne țin departe de cei dragi sau de activitățile care ne aduceau împlinirea în fiecare zi. Fără respectarea acestora, eforturile noastre de a oferi siguranță își pierd orice putere. Prezentul aparține luptei cu acest inamic și sacrificiului pe care îl facem pentru a-l ține cât mai departe de noi, de familii și de semenii noștri, însă cu aportul fiecăruia viitorul poate fi din nou al normalității”.

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, se aşteaptă ca pandemia generată de coronavirus să dureze doi ani, cu o scădere a ratei de transmitere în anul viitor. Rafila spune că rămân importante măsurile de distanţare socială şi de respectare a igienei.

Rafila nu exclude posibilitatea de a fi recomandată purtarea măştii de protecţie şi la vară, dar crede că mai important ar fi să nu ne mai înghesuim, să păstrăm distanţarea socială şi să încercăm să generalizăm „exerciţiul” pe care îl desfăşurăm în această perioadă. De asemenea, el consideră că nu există nicio îndoială că în sezonul rece ne vom confrunta din nou cu coronavirusul, pentru că iarna virozele respiratorii cresc oricum în intensitate: ”Eu sper însă că până în toamnă să avem acces la un medicament antiviral care să fie eficient în tratament şi să prevină cazurile acestea complicate şi decesele numeroase”.

VEZI ȘI:

2 comentarii

  • Las ca stim noi cum trebuie sa ne protejam draga Statule ! Trimiteti numa ARMATA si JANDARMERIA in paduri si pe ape ca si acolo e jalea si mai mare. Ingrijeste-te Statule si de bunurile care ti le-a dat DUMNEZEU, ca si asa esti sarac si prost.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.