Actualitate

Apelul făcut de Sabin Ilieşi, condamnat la închisoare cu executare, respins

Apelul făcut la Curtea de Apel Cluj de fostul şef al Finanţelor şi lider judeţean al PNL Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi, condamnat în luna aprilie de Tribunalul Bistriţa-Năsăud la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul de corupţie instrumentat de DNA Cluj, în care este acuzat de trafic de influenţă, de fals şi uz de fals, a fost respins ca nefondat.

Procurorii l-au acuzat pe Sabin Ilieşi de două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi infracţiunea folosirea influenţei în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. Corina Moga şi Alina Moga au fost acuzate de complicitate la trafic de influenţă, iar Ioan Bătrâncea, Florin Dumescu, Dorel Vit şi Marin Burtică de fals material în înscrisuri oficiale.

Inculpaţii au făcut apeluri la Curtea de Apel Cluj, care însă le-a declarat ”nefondate” şi i-a obligat pe fiecare să achite către stat câte 300 de lei cheltuieli judiciare, informează Curtea de Apel Cluj pe Info Centrul online. Ei au dreptul la recurs, în termen de zece zile.

Soluţia Tribunalului Bistriţa-Năsăud, pronunţată în aprilie 2013

”Condamnă pe inculpatul I.S. la: -4 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. “a”, teza a II-a, “b” şi “c” Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de infuenţă prev. de art. 257 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000: -2 ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. “a” teza a II-a, “b” şi “c” Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 257 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000; -1 an şi 3 luni luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale prev. de art. 26 Cod penal, rap. la art. 288 alin.1 Cod penal; – 1 an şi 6 luni închiosare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals prev. de art. 291 Cod penal; – 2 ani şi 10 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. 2a” teza a II-a “b” şi “c” Cod penal, pentru comiterea infracţiunii asimilate informaţiilor de corupţie prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 41 alin.2 Cod penal; Constată că infracţiunile au fost săvârşite în concurs real şi ideal prev. de art. 33 lit. “a” şi “b” Cod penal. Conform art. 34 lit. “b”, 35 alin.3 Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare sporită cu 6 luni închisoare, la care se adaugă pedeapsa complementară cea mai grea, în total acesta urmând să execute 4 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. “a” teza a II-a “b” şi “c” Cod penal, pe durata a 2 ani. face aplic. art. 71 rap. la art. 64 lit. “a” teza a II-a, “b” şi “c” Cod penal”.

Pedepsele pentru ceilalţi inculpaţi: Corina Moga, Alina Moga – câte doi ani cu suspendare, Ioan Bătrâncea – un an cu suspendare, Florin Dumescu – un an şi trei luni cu suspendare, Dorel Vit – zece luni cu suspendare, Marin Burtică – 1.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cu suspendare.

”Conform art. 14, 170, 348 Cod procedură penală, desfiinţează înscrisurile false, respectiv Procesul-verbal de validare a concursului de granturi nr. 2220/03.05.2007 şi Sinteza rezultatului concursului de granturi multianuale desfăşurat în perioada 1-30.04.2007, nr. 2261/07.05.2007, ridicate în orginal de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, precum şi a exemplarelor afalte în dosarul de concurs al inculpatului I.S, pentru ocuparea titlului de conferenţiar, respectiv Sinteza rezultatului concursului de granturi multianuale desfăşurat în perioada 1-30.04.2007, nr. 475/07.05.2007 şi procesul-verbal de validare a concursului de granturi nr. 421/03.05.2007. Constată restituirea de către inculpatul I.S, a sumei de 5.200 euro către martora-denunţătoare P.E, şi a sumei de 1.500 euro către martora-denunţătoare D.L.V. În baza art. 6/1 alin.4 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 19 din legea nr. 78/2000 obligă inculpatul I.S, să restituie diferenţa de 800 euro sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii către martora-denunţătoare P.E. Obligă inculpatul I.S, să plătească în favoarea statului 5.300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă inculpatele M.C şi M.A, să plătească în favoarea statului câte 550 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă inculpaţii B.I, B.M, D.F, şi V.D, să plătescă fiecare, câte 550 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 09.04.2013”, se mai arată în soluţia Tribunalului Bistriţa-Năsăud.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus, în 28 decembrie 2009, trimiterea în judecată a lui Sabin Ilieşi, fost lider PNL, apoi PLD Bistriţa-Năsăud, consilier judeţean, şef al Finanţelor Bistriţa-Năsăud şi prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

În acelaşi dosar au mai fost cercetate şi alte persoane, Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud şi Alina Moga, cumnata acesteia, precum şi universitarii Ioan Bătrâncea, Dorel Vit, Marin Burtică şi Florin Dumescu, ultimul fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, ceilalţi profesori.

Care sunt acuzaţiile

Procurorii l-au acuzat pe Sabin Ilieşi de două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi infracţiunea folosirea influenţei în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. Corina Moga şi Alina Moga au fost acuzate de complicitate la trafic de influenţă, iar Ioan Bătrâncea, Florin Dumescu, Dorel Vit şi Marin Burtică de fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că în perioada octombrie – noiembrie 2005, când Sabin Ilieşi era consilier judeţean PNL, a pretins în faţa unui administrator de firmă că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare – Secţia Bistriţa-Năsăud şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi că, în schimbul sumei de 6.000 euro, pe care a primit-o în două tranşe, poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor menţionate să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. Înţelegerea ar fi fost intermediată de inculpatele Corina şi Alina Moga.

De asemenea, procurorii l-au mai acuzat pe Sabin Ilieşi că în cursul lunii iunie 2006 a pretins faţă de o altă persoană denunţătoare că are influenţă pe lângă şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud şi, în schimbul sumei de 1.500 euro, va interveni pe lângă acesta pentru a o ajuta pe fiica persoanei respective să câştige concursul pentru ocuparea unui post de consilier juridic în cadrul acelei instituţii publice.

Totodată, în rechizitoriu s-a mai arătat că în cursul lunii iunie 2007, Sabin Ilieşi l-a ajutat pe Ioan Bătrâncea să redacteze în fals două înscrisuri înregistrate la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad comunicându-i numele cadrelor didactice universitare ce urmau să fie menţionate în aceste înscrisuri. Înscrisurile, tehnoredactate în fals de Ioan Bătrâncea erau necesare pentru a se face dovada îndeplinirii de către Sabin Ilieşi a unuia dintre criteriile de evaluare impuse de legislaţia în vigoare la acea dată, pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar. Cunoscând că înscrisurile sunt falsificate, Florin Dumescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad le-a semnat în calitate de preşedinte al comisiei de selecţie a granturilor dându-le o aparenţă de legalitate. Unul dintre înscrisurile falsificate a fost semnat şi de inculpaţii Dorel Vit şi Marin Burtică, în cunoştinţă de cauză, dându-i o aparenţă de legalitate.

În cursul lunii iunie 2007, Sabin Ilieşi a depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar cele două înscrisuri falsificate.

De asemenea, în perioada octombrie 2005 – iulie 2007, Sabin Ilieşi Sabin şi-ar mai fi folosit influenţa şi autoritatea în relaţia cu instituţii publice de nivel judeţean (Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, Primăria Municipiului Bistriţa), influenţă ce decurgea din calitatea de preşedinte, deţinută consecutiv la nivelul organizaţiilor judeţene Bistriţa-Năsăud a două partide politice (PNL şi PLD). Astfel, el ar fi intervenit de mai multe ori pentru stoparea unor controale sau inspecţii fiscale ori pentru diminuarea prejudiciilor constatate (privind obligaţii fiscale neevidenţiate sau neachitate) la societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru angajarea unor cunoştinţe în cadrul unei instituţii publice prin „aranjarea” unui concurs, precum şi pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie.

Totodată, în calitate de prodecan la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi-a folosit influenţa şi autoritatea în raporturile cu subordonaţii săi (cadre didactice, secretarele filialei Bistriţa a Facultăţii) intervenind de nenumărate ori pentru promovarea examenelor, mărirea ori acordarea notelor indicate şi pentru înscrierea la cursurile de masterat sau facultate a unor cursanţi, după începerea anului universitar, toate acestea în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii (obţinerea unor sume de bani, neplata obligaţiilor fiscale către stat, obţinerea unei autorizaţii de construire pe o suprafaţă mare de teren, obţinerea unui post de consilier juridic în mod nelegal, promovarea examenelor şi absolvirea în final a facultăţii cu obţinerea diplomei de licenţă ori obţinerea diplomei de masterat).

5 comentarii

 • Da, dar nu e condamnat pt faptul de a fi fost pdlist, din pacate. Cei care au guvernat din 2010-2012 au pacate mai mari, ar trebuii zugravite toat einchisoriile in portocaliu

 • Mai Sabinucule, Ai vazut tu vreo data iarba deasa cu brazde groase cand o cosesti pe sub coroana vreo unor nuci??? Ai vazut tu vreun pui -(pomisor) tanar de nuc rasarit si crescut sub coroana nucului batran?? Si mai sunt si alte pilde de prin Biblie pe care eu le-am auzit la noi la adunare si pe care ti le-as putea spune. No cand ai fost de-acord sa treci cu aripioara liberala cu care te-ai rupt din PNL, la banda lui „el lider maximo”, si sa te-mbraci in portocaliu ar fi trebuit sa te gandesti la treburile estea. Asa ,i-ai facut gazde prin politica pe Rapan, pe Geea , pe altii si te-ai f…… pe tine. Ori poate te-a……… lucrat Nelutzu portocaliul -( ca si pe Chereji candva)- pentru ca s-o temut de voi ca fiind mai localnici, mai cu priza la electorat si mai „din vaiugul de Panura”, nu „din cupoane” cum zicea badea Mihaila Sbarciu, sa nu cumva sa-i luati locu. Nici tu n-ai fost „Ingeras”, dar au mai fost alte mii de „dracusori” ca Sabin prin Bistrita,care au scapat . Numai ca aceia nu l-au deranjat pe Nelutu.

  • Bogăţia este un dar pe care Dumnezeu ni-l dăruieşte pentru a ne mântui sufletele.Trebuie să folosim acest dar cu înţelepciune şi cu cumpătare,ca nu cumva el să se transforme în lăcomie,acea patimă urâtă care înnebuneşte sufletul omului şi îl îndepărtează de Dumnezeu.Omul devine atunci un lacom ,iar apostolul Pavel spune în epistola către Corinteni:’’lăcomia de avere este închinare la idoli’’.Sfântul Vasile cel Mare spune în omiliile sale:’’lăcomia umple casa de hoţi,pieţele de fraude,tribunalele de jurăminte false,ochii săracilor de lacrimi,închisorile de corupti şi infernul de osândiţi’’.Ce va folosi omului să câştige lumea întreagă dar îşi va pierde sufletul său?Sau oare ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul Său?Lăsaţi-i lui Dumnezeu toată grija voastră,că ştie Tatăl vostru cel Ceresc de cele ce aveţi nevoie.

   Port o raniţă în spate
   Plină Doamne de păcate
   Drumu-i lung,povara-i grea
   Nu m-ajută nimenea

   Am gonit după plăcere
   După ranguri şi avere
   Şi-am adaos suferinţă
   Tuturor fără căinţă

 • Desi nu e crestineste, iti urez cetatene Iliesi, o sedere cat mai utila, si sa ai timp (desi nu cred ca ti-ar ajunge), sa meditezi asupra lucrurilor necurate pe care le-ai facut chiar daca am vorbi doar de perioadfa cat ai fost secretar general al Prefecturii BN. Din studentie ai fost un tip fara caracter (adu-ti aminte doar de bisnitariile josnice pe care le faceai la Cluj in timpul studiilor), si asa ai ramas, ba chiar ti-ai ,,perfectionat” stilul, sub obladuirea formatiunilor politice, care ti-au servit drept paravan post-revolutionar. Chiar si pe acestea le-ai ,,tras pe sfoara” in cel mai grosolan mod.Dumnezeu sa te ajute sa te indrepti, desi…am mari indoieli ca o vei face vreodata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.