Social

APIA nu a verificat nici jumătate dintre fermierii din eşantionul de control. Ce s-a întâmplat

Bistriţa-Năsăud este pe locul patru în ţară ca număr de fermieri controlaţi dacă au declarat corect suprafeţele la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru a primi subvenţii pe teren. În faţa noastră mai sunt doar judeţele Caraş Severin, Hunedoara şi Alba. Din cauza numărului mare de fermieri, angajaţii APIA din judeţ au reuşit să verifice până acum mai puţin de jumătate din eşantion, ceea ce înseamnă că 700 de fermieri trebuie să îşi ia gândul de la plata în avans a subvenţiilor.

„Controlul e în desfăşurare. Avem în eşantion 1200 de fermieri pe clasic şi aproximativ 2000 pe teledetecţie. Când se va termina procesul de control vom şti şi dacă sunt probleme. Eşantionul pe clasic e mai mare ca altădată. Din acest motiv, avem aproximativ 500 de fermieri controlaţi şi încă vreo 700 la care nu am ajuns deocamdată. Sunt mulţi. Ni s-au promis ceva ajutoare din alte judeţe care au eşantioane mai mici. Oricum, cât se poate ieşi în teren, noi ieşim. Dacă nu va ninge şi vom putea intra în teren, vom merge în toată perioada aceasta şi vom face controale”, a explicat şeful APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu (foto), pentru Timp Online.

Verificările clasice presupun ca angajaţii APIA să meargă la fiecare parcelă sau măcar la 50% din ele, să le fotografieze şi să le măsoare. Celelalte controale, prin teledetecţie, se fac din zbor, iar interpretarea datelor se face de către o firmă specializată.

„Fermierii la care s-a finalizat controlul şi aveau sub 3% posibile sancţiuni au primit avansul. Cei care nu au fost controlaţi nu au primit nimic. 30 noiembrie e termenul limită de plată în avans, iar 1 decembrie este data de începere a plăţilor regulare pe 2016. Aceste plăţi se fac până în 30 iunie anul viitor. Cei care nu au intrat la plata în avans vor intra în plată totală după finalizarea controlului, iar cei care au luat avans vor lua diferenţa din bani”, a mai declarat directorul APIA Bistriţa-Năsăud.

Întrebat dacă au fost descoperite nereguli, Emil Scurtu a răspuns: „Mici. Ceva diferenţe de suprafaţă. E posibil să descoperim probleme la respectarea angajamentelor de agromediu, mişcare de parcele, însă deocamdată sunt mici. Din experienţa noastră, cu fiecare an se reduc aceste nereguli. În momentul în care ar fi cadastrul făcut, 100% nu vom mai avea probleme. Dacă fermierii şi-ar face identificarea cu un specialist, la fel nu ar mai fi probleme. Noi, pe baza coordonatelor unui expert, putem identifica terenul să-l punem exact unde este. Problemele apar acolo unde fermierul nu ştie exact unde este locul pe hartă. Colegii noştri care administrează cererea nu au nici ei de unde şti unde e proprietatea cuiva. În 2016, la preluarea cererilor nu au fost probleme la Rebra, Măgura Ilvei, Romuli, comune la care s-a făcut cadastrul, iar identificarea a fost 100% corectă. Autorităţile sau fermierii ar trebui să se grăbească şi să facă cadastrul. Sigur e greu să le spui fermierilor să-şi facă pe cheltuială proprie când toată lumea spune că se va face cadastru gratuit. A spus şi domnul ministru Achim Irimescu: vine 2019, vine 2020. Dacă nu va accepta Comisia Europeană o prelungire a plăţilor fără cadastru va fi o problemă”.

4 comentarii

    • Iar le arata pesedistii la fermierei ca tehnocratii nu se descurca si le baga bete in roate!!!!
      Bete le baga…dar unde ai vazut la tehnocrati roti…invartindu-se?

  • daca nu informeaza populatia ,cum trebuie cei de la consilile locale sau poate nici ei nu stiu ,hai sa nu dam vina pe cei ce verifica is fac si ei treba.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS