Politică

Aplicație pentru a interacționa cu primăriile, de la anul. Ce spune ministrul Bogdan Ivan

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat că anul viitor va fi implementată o aplicaţie care va permite interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală în baza unor formulare standardizate.

El a menționat că România se confruntă cu o provocare foarte mare, de a realiza în patru-cinci ani ceea ce alte state au făcut în 20 de ani. ”Ţara noastră este pregătită pentru aceşti paşi, datorită resurselor financiare de 6 miliarde de euro din PNRR. Avem deblocat cel mai important proiect de digitalizare a României şi anume cloud-ul guvernamental, pe care urmează să îl lansăm în achiziţie publică, sper eu, până la finalul anului. Şi anul viitor sper să avem, dacă nu vor fi contestaţii, această arhitectură de cloud deja funcţională, cel puţin parţial“’, a explicat ministrul, la Palatul Parlamentului”, a spus ministrul Digitalizării.

Pe lângă aplicaţia care va permite interacţiunea online cu administraţia, ministerul pregăteşte Planul Naţional de Digitalizare a Administraţiei Publice Locale, prin care se vor oferi vouchere digitale fiecărei Primării în vederea actualizării serviciilor publice destinate cetăţenilor, în format digital. Valoarea unui voucher digital va fi cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro.

”Ideea de bază este următoarea: ai un singur loc în care interacţionezi cu statul, ca şi cetăţean. Din punctul de vedere al timpului, poţi să o faci 24 de ore/zi, şapte zile din şapte, de acasă. Asta este viziunea foarte clară: pe de o parte, o aplicaţie unică a statului român în care oamenii să poată să intre să-şi plătească taxele şi impozitele, să-şi reînnoiască documentele de identitate, să transmită cereri pentru asta; pentru administraţie, să găsească pe site-ul fiecărei primării din România, într-un format standardizat, formulare pe care să le poată completa direct acolo. Şi toate acestea să fie integrate în acel cloud guvernamental în care bazele de date încep să comunice între ele“, a explicat Bogdan Ivan.

El a oferit exemplul subvenţiilor APIA, menţionând că solicitanţii nu vor mai trebui să obţină certificatul fiscal de la Primărie pentru a demonstra că au plătit impozitul pe teren, deoarece această informaţie va fi disponibilă funcţionarilor în baza CNP-ului introdus în aplicaţie. ”În acelaşi timp, de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va putea să vadă faptul că el este proprietarul terenului şi nu mai trebuie să mai facă încă un drum până acolo. Şi automat toate aceste baze de date vor fi interconectate. Şi vestea cea mai bună e că deja suntem pregătiţi cu 30 de baze de date. Lucrăm cu Banca Mondială pentru a seta care sunt primele 30 de baze de date care vor fi migrate în această nouă aplicaţie. Avem bani europeni, aproape 6 miliarde de euro în total, pentru toată tranziţia digitală a României şi la ANAF deja lucrăm la acest proiect de digitalizare major, care va fi un proiect pilot şi fanion pentru digitalizarea administraţiei din România“.

Proiectul de digitalizare va asigura formulare standard care să fie completate de către cetăţeni, cererile fiind aceleaşi pentru toate primăriile din România. ”Oamenii vor putea să intre pe site şi atunci când vor să aplice pentru ceva, să trimită o cerere, să fie identică în toată ţara. Venim în sprijinul administraţiei publice locale pentru că vom oferi o variantă foarte simplificată de a aplica pentru acest program de finanţare şi vom avea un standard unitar, nu cum este astăzi: fiecare primărie are standardul ei, are formularele ei, trebuie să le descarci în PDF, să completezi cu pixul şi după asta să le încarci înapoi pe e-mail. Aceasta este o variantă mult simplificată pe care am găsit-o şi doresc ca anul viitor să avem deja implementat acest sistem la cel puţin o mie de primării din România”, a afirmat Bogdan Ivan.

El a adăugat: ”Astăzi nu există o statistică foarte clară, pentru că prima dată trebuie să digitalizăm fluxurile din administraţia publică, iar după ce vom avea această optimizare vă spun cu siguranţă că vor fi joburi care vor dispărea ca şi funcţionalitate. Acele joburi repetitive, de a sta şi a tasta aceleaşi formulare sau de a pune aceleaşi ştampile pe nişte hârtii, acelea vor dispărea din administraţia publică din România în următorii ani, dar în acelaşi timp vor apărea joburi noi, cum ar fi cele de analize sistem, de programator în administraţia publică. Vorbesc de joburi care vor avea o complexitate mult mai mare ca şi funcţionalitate“.

Bogdan Ivan a menţionat că digitalizarea serviciilor publice va permite rezolvarea online a unor sarcini pentru care, în prezent, este necesară prezenţa la ghişeu. ”Vei putea de pe canapeaua ta din sufragerie să trimiţi documentele pentru reînnoirea permisului, paşaportului sau cărţii de identitate. Asta este marele avantaj. Da, se va schimba lumea. Oricum se schimbă şi vom ajunge într-o formă în care, odată ce oamenii vor putea să fie deserviţi printr-un format digital al acestor acestor servicii publice, funcţionarii vor avea mai mult timp să lucreze cu acei oameni care au probleme speciale, punctuale şi cu o complexitate mult mai ridicată“.

Ministrul Digitalizării a mai precizat că obiectivul său este ca în 2024 să fie oferite primele servicii în format digital. Pe de altă parte, a oferit asigurări că această schimbare nu va exclude ghişeul clasic. ”Sunt foarte mulţi oameni care m-au întrebat: OK, dar cei care nu suntem cu tehnologia, cei care nu avem un smartphone, ce vom face? E important ca oamenii să ştie că această schimbare de paradigmă, de oferire a serviciilor publice în format digital, nu va exclude ghişeul clasic. Adică cei care vor dori în continuare să meargă la ghişeul clasic vor putea să o facă, dar în schimb cei care îşi doresc să comunice digital cu statul român, direct de pe telefon, tabletă sau laptop, vor putea sa o facă şi în acest format“, a declarat Bogdan Ivan.

10 comentarii

  • 6 miliarde de euro. Bine veți zice sunt bani prin PNRR, doar că jumătate din bani sunt împrumutați cu dobânzi foarte mari. Am reținut că totuși ghișeele clasice rămân, iar numărul bugetarilor crește. Halal digitalizare.
    PĂREREA MEA!

    25
    4
  • Super,bine zice acest baiat, se vede ca este pregatit la nivel inalt,oameni destoinici sunt cei care se ocupa de promovarea lui,succese depline!

    3
    38
  • Isteților, iar începeți cu dosul (să nu-i zic altfel). În loc să desființați măcar jumătate din primăriile inutile și astfel să înjumătățiți cheltuielile cu tăietorii de frunze, voi vreți să le ,,digitalizați”. Sunt inclusiv la noi în județ primării formate dintr-un singur sat sau două. Ce eficiență au acei funcționari? Aud?…
    In altă ordine de idei, cum îți faci buletin on-line, îți faci un selfie pe conopei în casă și trimiți poza la primărie? No numa întreb…

    27
    2
  • 6 miliarde de euro pentgru clientela de partid! Mana cereasca, dupa cum ar zice Inalt Prea Securistul Teodosie. Achizitia cloud-ului guvernamental se va face, bineinteles, de la firmele lui Sebastian Ghita si va functiona ca si sistemul informatic al CNAS: totdeauna in afara de cazurile cand este accesat. Primariile si celelalte institutii publice vor constitui compartimente specializate, vor angaja oameni, aparatul bugetar va creste cu alte zeci de mii de oameni si vom redeveni tigrul Europei, cum zicea Veorica Dancila.

    12
    2
  • Eu până să interacționez cu primăria aș vrea să pot plăti online impozitul la primăria din Josenii Bargaului, dar nu se poate!!!

  • Betoon! O sa dea consultantă feciorul prefectului pentru inrolarea in aplicație de milioane de Euro. Suta de mii de anul ăsta a fost așa de încalzire. Plus ca și-a luat si bacul si poate să creasca tariful. E de lucru mult in administratie. Ar fi păcat sa se desființeze primăriile de comune sub 1000 de locuitori!

    4
    2
  • Aceleasi povesti de 2 lei pai in loc sa te apuci de o reforma administrativa cu prima etapa de comasarea com sub 2500-3000 tu vi cu un ajutor pentru ‘harnici functionari’ din primarii si probabil cu inmultirea posturilor; ajutor de bibleotecar,semi inspector 1 cu gradatia 2,vice casier,ospatar cu masa lor de la11 pana la 1 cat servesc masa s m d.

  • Sună foarte frumos, sperăm să se întâmple așa cum este planificat. Însă dacă privim la modul în care funcționează digitalizarea în prezent vedem următoarele (doar un exemplu). Bunica a primit card de energie pe care îl folosește la plata electricității. În fiecare lună, pentru a face plata, bunica prezintă buletinul de identitate și o copie de pe acesta (deși le-a prezentat și luna trecută). Prezintă cardul de energie și o copie de pe acesta, deși le-a prezentat și luna trecută, iar cardul a fost emis la București.
    Sună bine ce zice domnul ministru dar practica arată că mai e mult până departe.

    4
    2
  • Au început sa ne conducă toți nimeni, și purtătorii de serviete, m am saturat de toată clasa politica
    O nemernicie, numai afaceri și bani pentru clientela lor de la firmele de casa pana la politruci.
    Tot ce se face în tara asta este numai pe interesele unora

  • Mai bine ai spune ca se comaseaza anumite primarii. Apari ficior frumos si faci anuntul ca se impart bani cu dedicatie la firmele de casa. Are balta peste…….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS