Economie

Aproape 5.000 de şomeri indemnizaţi în Bistriţa-Năsăud. Cei mai mulţi au peste 40 de ani

4.949 de şomeri aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, aproape jumătate femei, beneficiază în acest moment de indemnizaţie de şomaj. 1.322 de persoane indemnizate sunt în categoria de vârstă 40-49 de ani. Cei mai mulţi şomeri au un nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional şi provin din câmpul muncii.

Dintre cei 4.949 de şomeri care beneficiază de indemnizaţie de şomaj,  3.839 provin din câmpul muncii, iar 1.110 sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ. Din totalul şomerilor indemnizaţi, 2.118 sunt femei (1.568 femei provin din câmpul muncii şi 550 sunt au absolvit instituţii de învăţământ), informează AJOFM Bistriţa-Năsăud.

Repartizarea şomerilor indemnizaţi pe niveluri de instruire: 2.682 au nivel de instruire primar, gimnazial, profesional; 1.811 au nivel de instruire liceal şi postliceal; 456 au nivel de instruire universitar.

Pe grupe de vârstă, 1.111 şomeri indemnizaţi au sub 25 ani, 389 au între 25 şi 29 de ani, 971 între 30 şi 39 de ani, 1.322 între 40 şi 49 de ani, 613 între 50 şi 55 de ani, iar 543 au peste 55 de ani.

Conform Legii nr. 76 / 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii: să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate la agenţie, pentru a primi sprijin în vederea ocupării; să comunice în termen de 3 zile agenţiei orice modificare privind încadrarea în muncă, emiterea certificatului de înmatriculare sau a autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente, realizarea unor venituri lunare din activităţi autorizate mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, plecarea din ţară, pensionarea, admiterea într-o formă de învăţământ, concediul de maternitate ori de îngrijire a copilului, concediu medical; să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţie (această obligaţie nu se aplică în situaţia în care persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj participă la programe de formare profesională organizate în condiţiile legii cu finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European li Fondul de Coeziune); să caute activ un loc de muncă; să înştiinţeze în scris agenţia cu privire la apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical (în situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zilele declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa agenţia, în prima zi lucrătoare).

1 comentariu

  • mda.. cam astea sunt vestile pe care le auzim in ultima vreme pe la noi: somajul, scumpirile si anularea investitiilor.
    .
    Credca ar trebui sa adoptam legea aia cu „50% vesti pozitive” si sa inventam niste stiri ca sa mai aflam si noi vesti bune :))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS