Cultură Economie

De ce merită să scrii cărţi? Pentru o pensie cu 50% mai mare

Un număr de 92 de persoane din Bistriţa-Năsăud primesc pensii cu 50% mai mari fiindcă au scris cărţi, au cântat şi dansat în ansambluri profesioniste recunoscute de statul român. Aşadar, dacă li se cuvine o pensie de o mie de lei, ei mai primesc încă 500 de lei în plus fiindcă s-au înscris în Uniunea Scriitorilor din România sau în alte organizaţii.

Toate aceste persoane se bucură de privilegiile Legii privind indemnizaţia pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică publicată în Monitorul Oficial din 17 ianuarie 2006, lege potrivit căreia ei au dreptul la o indemnizaţie ce reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

La cererea Timp Online, directorul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Ioan Fechete, a declarat că, în evidenţele instituţiei pe care o conduce sunt 92 astfel de persoane a căror identitate nu a vrut să o divulge.

„Avem 92 de pensionari care primesc pensii cu 50% mai mari fiindcă sunt membri ai uniunilor de creatori. Vorbim de scriitori, de membri ai Uninii Ziariştilor, de cântăreţi, de dansatori în ansambluri profesioniste. Dacă li se cuvine de drept o pensie de 1000 de lei, în baza acestei legi ei iau încă 500 de lei. Am înţeles că, dacă ai scris 2-3 cărţi eşti primit în organizaţie şi ai pensie cu 50% mai mare”, a declarat Ioan Fechete.

Uniunea Scriitorilor din România este o asociaţie de creaţie, profesională şi sindicală a scriitorilor structurată în douăsprezece filiale regionale, la care se adaugă filiala Chişinău. Ea numără numără astăzi aproximativ 2500 de membri. Deşi Bistriţa are foarte mulţi mânuitori ai condeiului, la noi nu funcţionează încă o filială, scriitorii noştri activând la cele din Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Sibiu. Cotizaţia este de 100 lei pe an atât pentru membrii activi, cât şi pentru pensionari. Pentru neplata cotizaţiei timp de un an, se aplică suspendarea din drepturi. În momentul plăţii cotizaţiei pe toată perioada restantă, membrul USR e repus în drepturi. Aportul financiar este uneori nesemnificativ faţă de beneficii.

Printre scriitorii bistriţeni membri ai USR se numără Alexandru Cristian Miloş, Elena M. Câmpan, Dorel Cosma, Dumitru Munteanu, Emil Dreptate, Melania Cuc şi mulţi alţii. O parte sunt deja pensionari şi se bucură de privilegiul de a fi scris cărţi mai mult sau mai puţin cunoscute.

 În USR se intră în baza unei cereri, însoţită de memoriul de activitate, la care se anexează extrase din presă cu privire la activitatea literară a celui în cauză, împreună cu câte un exemplar din lucrările publicate sau cu afişele pieselor reprezentate. Se mai anexează şi trei recomandări scrise ale unor scriitori, membri ai Uniunii, cu o vechime de cel puţin 5 ani. Să ne mai mirăm atunci că toată presa e plină de laude deşănţate pe care unii şi le adresează altora?

Cristiana Sabău

8 comentarii

 • Oare suplimentul de pensie al celor 92 de persoane face cat pensia de serviciu a domnului Zegrean, primita dupe vreo doi ani de activitate la CCR?

  • Cred că mai degrabă ar trebui să vă întrebaţi ce fel de cărţi scriu cei care nu sunt în stare să le vândă ca să primească bani din drepturi de autor. Ştim autori de succes care trăiesc ei şi urmaşii lor numai din aceste drepturi fără să cotizeze la nişte organizaţii obscure pentru tot soiul de privilegii.

  • Intr-adevar; sa rasplatesti cateva ode inchinate nu stiu carui reprezentant al puterii, cu echivalentul a 15-20 de ani de contributie din munca celor care realmente au muncit, e tipic pentru lipsa de moralitate a celor ce fac legi in tara aceasta, dispretul lor pentru ˝prostimea˝care ii intretine. In mult hulita Ungarie, in jurul anului 2000, pensia medie era egala cu a noastra, dar acum este cu 50% mai mare, deci cam atata s-a furat la noi din acel cos comun.

 • 「付費專車」 說明暨示意圖
  一、本校自12月1日起,大都會汽車客運股份有限公司以現有「藍5」公車路線為基礎,試辦於週一至週五下午1710時、1730時、1750時由台北醫學大學大門口為起站單向發車,客滿直達台北市政府捷運站(松智路中國信託銀行前停靠一站),客未滿則循原路線(校門口→莊敬路左轉→信義路右轉→松智路左轉)至台北市政府捷運站。
  二、初期先行試辦,視實際乘車狀況,再彈性調整發車時間、次數、車種。
  三、本案「使用者付費專車」採以刷悠遊卡或投幣方式辦理;未盡事宜另行公告補充之。

 • Esti in eroare madam . Intr-adevar aceasta categorie de creatori , primesc indemnizatie , dar ca sa fii membru USR , ESTE FOARTE GREU . NU ESTE VORBA DE A SCRIE 2-3 CARTI , CI DE A SCRIE CEL PUTIN 3 CARTI , DAR CARE SA FIE DE O VALOARE LITERARA DEOSEBITA SI DESPRE CARE TREBUIE SA SE SCRIE CEL PUTIN 2 CRONICI LA FIECARE CARTE DE CRITICI , PERSONALITATI LITERARE . APOI ACESTE CRITICI TREBUIE PUBLICATE IN REVISTE DE MARE PRESTIGIU , AFLATE SUB EGIDA USR , LUCRU IARASI DIFICIL , PENTRU CARE TREBUIE SA ASTEPTI ANI INTREGI .MA INTREB DE CE TE LEGI DOAR DE ACEASTA CATEGORIE SI NU CERCETEZI SI CELELALTE CATEGORII …CITESTE MAI INTII REGULAMENTUL DE INTRARE IN USR SI APOI II DAI CU FLEACA PE AICI …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.