Social

Cum va arăta Castelul de la Arcalia după modernizare. Câţi arbori vor fi tăiaţi din parcul dendrologic

Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj a obţinut undă verde din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud să înceapă lucrările de reabilitare şi modernizare a castelui de la Arcalia şi a parcului dendrologic din jurul acestuia. Va fi construit un pavlion nou, cu un restaurant, o bază sportivă cu teren de golf, o seră şi oranjerie. Vor fi tăiaţi 155 de arbori şi arbuşti şi vor fi plantaţi alţi 230.

Conform proiectului, pavilionul vechi de cazare va avea o capacitate de 50 locuri, iar cel nou de 80 de locuri locuri. Sala de mese din pavilionul administrativ va avea o capacitate de 48 persoane, iar restaurantul pavilionului nou de cazare va avea o capacitate de 236 persoane.

UBB a mai cerut voie să taie din parcul dendrologic arbori îmbătrâniți, cu cioate, ramuri uscate, debilizați, sau înclinați la un grad avansat, conform analizei efectuate în cadrul inventarului din anul 2015, cu completări în anii ulteriori, exemplare arborescente care nu au făcut parte din inventarul „istoric” al parcului, fiind introduși după anul 1970, în cea mai mare parte fiind vorba despre plantația de dud (Morus alba) de pe latura de NE a sitului, dar şi exemplare de arbori și arbuști existenți în curtea castelului, în cea mai mare parte fiind vorba despre elemente introduse aici după anul 1970 (conform vârstei acestora), având în vedere propunerea de revenire a curții castelului la configurația istorică-recomandata inclusiv de Ministerul Culturii.

Vor mai fi tăiaţi arbori și arbuști – în cea mai mare parte izolați, sau în pâlcuri răzlețe – situați pe spațiul terenului de golf propus spre înființare; arbori și arbuști existenți pe traseele drumurilor și aleilor nou propuse, fiind vorba în cea mai mare parte de vegetație crescută spontan, în ultimele 3-4 decenii; arbori și arbuști prezenți pe amplasamentul clădirilor nou propuse pe teritoriul parcului (baza sportivă, vestiare, seră, oranjerie).

În total vor fi tăiaţi prin defrișare și extragere a cioatei 155 de buicăţi din care 121 exemplare de arbori și 34 exemplare de arbuști.

În cadrul propunerii de amenajare, s-a propus plantarea următoarelor categorii de material săditor dendro-floricol: arbori foioși: 69 de specii botanice, cu un total de 230 exemplare;  arbori foioși pentru aliniamente: 96 exemplare; arbori rășinoși: 13 de specii botanice, cu un total de 72 exemplare; arbuști foioși: 39 de specii botanice, peste 2.500 exemplare; arbuști rășinoși: 4 specii, 69 exemplare; specii volubile (cățărătoare): 2 specii, 15 exemplare; garduri vii: specii de foioase și rășinoase, peste 3.700 exemplare şi specii floricole perene: peste 7.500 exemplare.

De asemenea, UBB mai doreşte introducerea de specii noi și repopularea speciilor existente în baza studiului de specialitate anexat, avizat de autorităţile competente care administrează aria naturala protejata-CJ Bistriţa – Năsăud, bariere vegetale de protecție care dublează împrejmuirile, pe toate laturile parcului care se învecinează cu proprietăţi private.

Castelul contelui Bethlen din Arcalia, comuna Şieu-Măgheruş, este singurul din cele 12 castele din judeţul Bistriţa-Năsăud care în ultimii ani a avut o soartă mai bună, după ce a fost preluat de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Centrul de la Arcalia găzduieşte simpozioane ştiinţifice, seminarii, cursuri de vară, expoziţii, tabere de creaţie, dar este deschis şi vizitatorilor, care, însă, nu au acces şi în interiorul castelului, ci doar în parcul dendrologic. În aprilie 2009, Universitatea Babeş-Bolyai a fost dată în judecată de cetăţeanul maghiar Atzel Ferenc, care a depus acţiune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud prin care cere să fie anulat titlul de proprietate dat universităţii pentru domeniul de la Arcalia care a aparţinut contelui Bethlen, motivând că el este moştenitorul de drept al acestuia, în calitate de rudă a familiei de grofi. Urmaşul contelui Bethlen Balazs nu a putut dovedi, însă, că este descendent direct al familiei Bethlen.

Domeniul nobiliar din Beclean a fost continuatorul celui bisericesc catolic, care prin donaţie regală a intrat în posesia nobililor Apaffi din Nuşeni. Familia Bethlen s-a constituit în urma dezmembrării domeniului nobiliar al Apaffeștilor (Apaffyi) din Nuşeni, alcătuit din 22 de sate şi moşii.

Centrul poate fi vizitat contra unui bilet în valoare de 2,5 lei şi poate fi închiriat inclusiv pentru realizarea unor fotografii de nuntă. AICI tarifele practicate de UBB.

6 comentarii

  • Avand in vedere ca Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat definitiv și irevocabil în instanță castelul Bethlen Arcalia din județul Bistrița-Năsăud din satul cu același nume, comuna Șieu-Măgheruș, impreuna cu parcul dendrologic in suprafata de 16,5 ha (cu cca 150 de specii botanice autohtone şi exotice) , ar putea fi reainfiintat Centrul de Cercetari Biologice, care a functionat aici inca din 1963, timp de trei decenii. In acelsi timp, la Extensia Bistrita a UBB ar putea fi infiintata o facultate de biologie, iar Centrul de Cercetari Biologice Arcalia, constituind totodata si o bază permanenta pentru practică a studenţilor viitoarei facultati de biologie din Bistrita.

  • Si la aceasta lucrare prostia face casa buna cu beneficiarul. Exact ca in cazul parcului central din Bistrita, istoria se repeta si la Arcalia. Cata prostie si tampenie la cei care aproba dar si comanda asemenea lucrari. Ce facultate de BIOLOGIE sa se infinteze acolo ? Eventual una de PROSTOLOGIE ! Nu se gandeste nimeni ca acolo sunt vietuitoare in scorburi si vor fi puse pe fuga cand va canta DRUJBA . Bata-va DUMNEZO de prosti !

    • Vad ca Balan este mai mare specialist decat profesorii din Cluj……fugi si ascunde-te undeva intr-un tufis……pentru ca nici cu actiunile tale vis-a-vis de parcul municipal, nu ai avut dreptate…

  • voievodule ; multi ani ai nevoie de stdiu BIO ca sa ma ajungi din urma. Am nimerit-o foarte bine cu Parcul caci am salvat 31 de copaci tineri de la drujba lu cretu. NO ! Te astept la ore de ECOLOGIE fara bani. Tin cursuri gratuite la sediu. NO !

    • balanule:….eu nu am voie de studiu bio….dar stiu ca sunt specialisti autorizati in domeniu……..tu esti un amator in combinatie cu politica…..

  • M-a impresionat castelul si parcul. Cred ca destul au suferit proprietarii, profandu-li-se mormintele, ar trebui mare grija si la taierea copacilor si ei pot sa sufere…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS