Actualitate

Asociația Bistrița Civică: Dezbatere publică ”Urbanismul Bistriței, încotro?”

Asociația Bistrița Civică, președinte Florin Chereji, organizează dezbaterea publică ”Urbanismul Bistriței, încotro?” – marți 26 februarie, ora 17.00, în Aula Magna a Universității ”Babeș-Bolyai”, Extensia Bistrița.

”În ultimii ani la Bistrița s-au constatat tot mai multe încălcări ale legislației în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. Au apărut numeroase construcții care nu respectă principii elementare de urbanism: regimul de înălțime; aliniamentul; gradul de ocuparea al terenului; parcări insuficiente la locuințele colective; cromatica; distanțe față de clădiri/proprietăți învecinate; extinderea zonelor de locuit în extravilan.

Există o tendință de „agresare” a zonelor cu locuințe individuale sau din zone protejate. Se creează disconfort pentru proprietarii/locuitorii din vecinătatea acestor noi construcții, se supraîncarcă rețelele de utilități din zona respectivă sau a traficului auto sau pietonal.

Nu putem rămâne indiferenți la viitorul dezvoltării orașului nostru! Vă invităm să participați la dezbatere publică la care să încercăm să găsim cauzele acestei stări de fapt și soluțiile pentru a stopa nerespectarea legislației din domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.

Au confirmat participarea reprezentanții Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania și ai Registrului Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.

Invităm la dezbatere reprezentanți ai administrației publice locale (primar, viceprimar, secretarul municipiului, arhitectul șef al municipiului, Serviciul urbanism; arhitectul șef al județului) ai Prefecturii și instituțiilor deconcentrate (Inspectoratul Teritorial pentru Construcții, Direcția județeană pentru Cultură și Patrimoniu, Agenția pentru Protecția Mediului), arhitecți, urbaniști, proiectanți rețele edilitare și construcții și, nu în ultimul rând, cetățeni ai municipiului Bistrița”,

explică acest demers Asociația Bistrița Civică.

6 comentarii

 • In Piata Petru Rares kitchiul e la el acasă: o aglomerare de monumente si obiecte de decor care nu sunt în armonie unul cu celălalt, iar imaginea de ansamblu,este total distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur.
  Într-un unghi al pieței in locul de unde a fost mutat bustul lui Petru Rares, apare controversatul monument al eroilor sub formă de lumânare imensă, cel pe care bistritenii l-au asociat in sintagma „Sula si Prefectura”. Apoi in fantana arteziana din fata prefecturii a fost montata o monstruozitate cromatica numita „floarea de crin” . In alt colt este (era , fiindca a fost mutata) troita revolutiei din 1989. Culmea este ca tocmai troita care are legatura cu evenimente din decembrie 1989 de la Bistrita, a fost mutata fara nici o noima in cimitirul de pe strada Tarpiului, spre indignarea Asociatiei Bistrita Civica.
  Niciunul dintre celelalte obiecte de decor sau monumente nu are vreo legătură cu Piata Petru Rares din Bistrita. Intre timp a aparut din nou statuia lui Petru Rares care a fost plasata de data asta ca nuca in perete dand pietei un aspect execrabil de bazar oriental.
  De aceea trebuie facuta ordine, in sensul mutarii munumentului eroilor din piata Petru Rares , iar in locul lui sa revina statuia domnitorului moldovean, care da si numele pietei. La fel si „Floarea de crin” ar trebui mutara pe strada Crinilor langa blocurile colorate in mov dupa gusturile primarului Cretu.
  Pentru monumentul „LUMANAREA” ar putea fi amenajata o „Piata a Eroilor” la intersectia dinspre strada Ioan Slavici , cu strada Eroilor unde se afla o suprafata generoasa de teren pe care a functionat fosta “Gara de Est” si care in prezent a devenit un fel de maidan, ocupat de linii ferate secundare dezafectate, peste care cresc tot felul de balarii, dand un aspect dezolant zonei respective. Aici ar trebui sa ramana doar linia ferata principala spre Bistrita Bargaului care ar putea fi mascata de un gard viu pe ambele parti. Fiind in prelungirea strazii Eroilr, pe aceasta suprafata ar putea fi amenajata “Piata Eroilor”, unde sa fie construita o biserica monumentala cu hramul “Inaltarea Domnului” si care sa fie piesa dominanta a pietei. Pentru accentuarea caracterului de monumentalitate, biserica ar trebui construita pe un demisol inalt care sa permita accesul in interior prin intermediul unei scari ample cu trepte desfasurate pe toata latimea fatadei de intrare situate pe latura de vest. Piata Eroilor ar putea fi mobilata si cu o fantana arteziana situata pe axa bisericii si amplasata in dreptul intersectiei dintre strada Poienii cu strada Burgului. In interiorul pietei, intre biserica si fantana arteziana la o anumta distanta pe aceeasi axa ar putea fi amplasat Monumentul Eroilor, eventual prevazut si cu o “flacara vesnica”. Un avantaj al acestui loc este si pozitionarea pe diametrala Nord-Sud a orasului care face legatura intre cartierul Subcetate si partea de est a parcului Municipal, trecand prin Centrul Civic de la Prefectura.

 • Eu propun, legat de Urbanismul din Bistrita sa-l mute la partia de ski daca nu e loc amenajat atunci sa-l mute pe strada Tarpiului la numarul 22.
  De ce?
  De acolo se vede tot, vezi daca poti sa dai din coate linistit, vezi si distanta dintre vecini daca e mare pentru unii si prea mica pentru altii, vezi si cromatica, vezi daca vecinul tau e mai mare sau mai mic decat tine, vezi tot ce ai facut si nu ai facut pentru salariul primit degeaba. Sa nu-mi spuna mie careva ca daca a eliberat 30 de Autorizatii intr-o zi inseamna ca a muncit ci daca a neindreptatit sau indreptatit doar unul din cei 30 consider ca ai lucrat degeaba in ziua respectiva!!
  La aceasta intalnire nu au ce cauta cei de la Mediu si de la Monumente pentru ca sunt in plus asa cum au fost si pana acum.
  Singurul care poate si are dreptul de a participa pentru ca stie multe este domnul Balan.
  Restul chiar nu vad ce pot sa spuna sau sa faca ceva util acolo!
  Inainte de 89 era obligatoriu bifat o conferinta sau dezbatere politica pentru a fi avansat dar acum?
  Acum odata la 4 ani se schimba si se vor schimba cei ce vor hotari Urbanismul din Bistrita.

 • Initiativa Asociației Bistrița Civică de a organiza o dezbatere publica pe teme de urbanism este utilă si necesară, deoarece Bistrita a avut parte de arhitecti foarte prost pregatiti. S-au inregistrat probleme legate in special de gradul de ocuparea al terenului . Un exemplu in acest sens este in cazul Palatului de justitie. La inceputul anilor 2000, dupa demolarea fostei cazarme Schwarzenberkasserme, pentru a face loc Tribunalului Bistrita- Nasaud, a rezultat o suprafata generoasa de teren. Cu toate astea, prin amplasarea negandita a Tribunalului, exact in mijlocul parcelei eliberate s-a produs o risipa uriasa de spatiu, intr-o zona si asa suprasolicitata. Astfel, cladirea Parchetului in loc sa fie construita langa Tribunal, a trebuit sa fie inghesuita la intrarea in parc.
  Un alt aspect este cel legat de distanța față de clădiri/proprietăți învecinate. Un exemplu este in cazul Bibliotecii Judetene. Dupa reabilitarea fostei cladiri a BNR, care urma sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa, aici a fost mutata Biblioteca judeteana, cu toate ca se stia ca spatiul respectiv nu este suficient. Ulterior a fost construita inca o anexa inghesuita in curtea respectiva, pentru nevoile de extindere a bibliotecii . Asta se intampla cand lucrurile nu sunt gandite bine de la inceput. Si exemplele ar putea continua.

 • (nelu pop) esti un pesedist chiar din primarie. Si Balan este tot coada de topor in slujba secretarei, chiar daca nu a primit autorizatia la casa lui ?Pug-ul nu a mai fost modificat din 2013 si are grave lacune. Nu poate fi comparat cu Biblia pt. ca acolo esti ferit de afaceristi si nu ai treaba cu penalul si afacerile. Esti prost gramada !

 • Lacunele sint doar in mintea bolnava a unei secretare dintr-o primarie de municipiu de la noi din judet.:)…daca nu intelege un act/lege/PUG atunci nu e bun….are lacune. Sa va spun ceva….lacune administrative si profesionale aceasta doamna are din 2013, de cind a semnat HCL PUG, dinsa a semnat mai fratilor….ce o dati de gard….era si in 2013 secretar si jurist. Inseamna ca nu si-a realizat obiectivele din fisa postului, in aceasta situatie nu mai are ce cauta in acest post de secretar…e simplu!!!!! Femeia arunca cu fumigene sa-si ascunda ilegalitatile semnate de ea si $abina$, gen la Ungur, la John si la multi altii. Se vrea virgina acuma….se da violata….hai sa fim seriosi! Oare voi chiar nu vedeti adevarul? Aici ori este prostie, ori interese financiare….scurt pe doi. Chiar trebuie cercetat acest lucru! Si cu Udrescu, odihneste-l doamne, ar trebui un pic citit mai bine…

 • Ce am auzit noi astazi????? Lume…lume….cica pe strada Grivitei, nr. 7, in zona L2, zona de case (numai case), s-a autorizat un bloc de locuinte de mici dimensiuni P+2E+ER. atentie!!!Fara PUZ!!! Asta inseamna sa fi mafiot…ca si Gaftone, adica una spui si alta faci! Incet, incet, lumea isi da sama de ipocrizia acestei duamne amatoare a urbanismului! De jena!!! Pe cind se vor semna utorizatiile de pe Sigmirului, tot bloculet P+2E+ER? Pe cind pe centura doar, la un proprietar care vrea doar P+1E? Eeeeee…acuma incepe distractia….va tinem la curent….oare ce explicatii ne va da Gaftone acuma, ce justificari are?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS