Actualitate

Augustin Zegrean despre decizia președintelui de a sesiza CCR

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a comentat decizia președintelui României Klaus Iohannis de a sesiza CCR cu privire la Legea bugetului de stat pe 2019.

”Este un demers logic și constituțional, președintele poate cere CCR, s-a mai întâmplat în decursul anilor. Niciodată CCR nu a admis o sesizare pe legea bugetului, dar pe motivele președintelui, dacă sunt verificabile, se poate intâmpla ca CCR să admită sesizarea. Dacă legea este găsită neconstituțională, ea se retrimite la Parlament, judecătorii CCR trebuie să verifice doar dacă în acea lege s-au încălcat principii constituționale. Dacă CCR va constata elemente de neconstituționalitate, va retrimite legea la Parlament, iar Parlamentul trebuie să facă o altă dezbatere. Există un text în Constituție care spune că nu poți să te angajezi în cheltuieli bugetare fără să arăți sursa, asta este doar pentru legea bugetului. De obicei, când CCR a fost sesizată cu astfel de legi s-a judecat foarte repede, pentru că se întâmpla în preajma Crăciunului și CCR, că să nu rămână țara fără buget, o soluționa repede. Și de data această CCR va găsi o soluție rapidă, problema va fi în Parlament”, a declarat Augustin Zegrean la Digi 24.

Sesizarea depusă vineri la Curtea Constituţională de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la bugetul de stat pe 2019 va fi discutată în 6 martie. Klaus Iohannis a reclamat faptul că legea bugetului încalcă legea fundamentală atât prin modul în care a fost adoptată, cât şi prin conţinutul său normativ. 

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS