Doar 15% dintre marii fermieri ai judeţului au depus până acum cereri de subvenţii la APIA, restul riscând penalizări de 1% pe zi dacă nu ajung cu documentele până în 15 iunie. „A fost şi o delăsare din partea lor pe care nu mi-o pot explica”, a spus directorul executiv-adjunct al APIA, Florin Căpraru.
Directorul executiv-adjunct al APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a declarat pentru Timp Online că marii fermieri vor avea cel mai mult de pierdut din cauza faptului că nu au depus la timp cererile pentru subvenţii.
„Avem peste 320 de mari fermieri pe care îi aşteptam să vină să depună cereri, dintre care au venit doar 50. Probabil că vor mai veni între 30 şi 40 până în 15 iunie (dată până la care se pot depune cererile fără penalităţi -n.r.), dar tot va rămâne o mare masă de fermieri mari care nu vor apuca să depună. Când vorbesc de mari fermieri mă refer la asociaţiile crescătorilor de animale, cât şi la fermierii care deţin suprafeţe importante şi sunt organizaţi în societăţi comerciale”, a spus Florin Căpraru.
În ce priveşte asociaţiile crescătorilor de animale, Florin Căpraru a spus că anul acesta ele mai pot depune cereri în baza aceleiaşi legislaţii de anul trecut, însă pentru ultima oară.
„De la anul trebuie să se transforme în cooperative agricole pe Legea 566 sau în grupuri de producători. Dacă vor îndeplini această condiţie, vor fi eligibile şi de la anul, însă pentru asta trebuie să aibă animale în patrimoniu. Asociaţiile crescătorilor sunt constituite acum pe Ordonanţa 26 din 2000 şi pot depune cererile la fel ca anul trecut, fiind an de graţie, însă trebuie să îşi actualizeze statutul. În judeţ avem circa 160 de asociaţii şi nu ştiu dacă 10% dintre ele au lista membrilor în regulă. Asociaţiile au câte trei-patru membri fondatori şi, când vin să depună cererile de subvenţii, trebuie să aducă o listă cu suprafaţa care îi revine fiecărui membru în funcţie de animalele pe care le are fiecare, chiar dacă e o împărţire ipotetică şi nu o fac în teren. Ei vor să împartă terenul la 160 de membri pe care însă nu îi au în listă. Au oameni decedaţi în listă, au oameni care au primit adeverinţe de la asociaţie ca să poată accesa Măsura 141 de la AFIR şi care nici măcar nu au animale. În aceste condiţii, trebuie să meargă la notar, să îşi actualizeze lista membrilor pe baza hotărârii Adunării Generale a asociaţiei şi la Judecătorie să le dea certificat de grefă. Toată această procedură durează minim o săptămână”, a spus Florin Căpraru.
Din acest motiv, se pare că multe ACT-uri nu au putut depune cererile de subvenţii la timp, deşi reprezentanţii asociaţiilor au fost chemaţi la sediul APIA Bistriţa-Năsăud şi li s-a explicat ce trebuie să facă.
„Când le-am spus aceste lucruri a ieşit un pic de scandal, însă, până la urmă aceasta e legea. Dacă vor subvenţii, trebuie să îşi actualizeze lista membrilor”, a completat directorul executiv-adjunct.
În ce priveşte contractele pe care asociaţiile le au cu primăriile pentru suprafeţele utilizate ca păşuni, Căpraru spune că atât contractele de concesiune, cât şi cele de închiriere, rămân valabile fiindcă nicio lege nu se aplică retroactiv.
„Pe marii fermieri îi va costa cel mai mult întârzierea depunerii cererilor. Dacă se vor încadra până în 15 iulie, termen limită pentru depunerea cererilor, penalităţile sunt de 16-17% fiindcă se raportează la zile lucrătoare. La o sumă mare, un procent e mult, decum mai multe. Există o programare, ei puteau veni până acum să-şi digitizeze suprafeţele, însă a fost şi o delăsare din partea lor pe care nu mi-o pot explica. În această perioadă, nu am fost stresaţi de prezenţa lor aproape deloc”, a spus Florin Căpraru.
De pe site-ul APIA, fermierii au putut descărca toate documentele de care au nevoie pentru a completa şi depune cererea unică de plată pentru anul 2015 – vegetal şi zootehnie.
15-16% penalizare.. Hmm, e foarte mult.. Stiti ce o sa zica crescatorul de animale, de fapt toti taranii? Ca Ponta le-o taiat subventia.. Si la alegerile de anul viitor (daca nu se intampla minunea azi) o sa-l articuleze la vot…