Actualitate

Votul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban nu a mai avut loc

ACTUALIZARE Ședința Parlamentului în care erau programate dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost suspendată, nefiind întrunit cvorumul.

Au fost prezenți în sală 226 de senatori și deputați, în condiţiile în care era necesară prezenţa a minim 233.


Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat, după ce moțiunea de cenzură nu s-a putut dezbate și vota din lipsă de cvorum, că nu este oportun să se mai dea un vot în noua sesiunea ordinară care începe mâine. ”Sesiunea extraordinara se încheie azi. Sesiunea ordinară începe mâine. Nu găsesc oportun ca această moțiune depusa într-o sesiune extraordinară să fie dezbătută într-o altă sesiune. A discuta despre o nouă moțiune este mult prea devreme”.

https://www.facebook.com/deputatcristinaiurisniti/posts/1785333758289381
https://www.facebook.com/pana.doina/posts/3387873761233498

ȘTIREA 2 Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, dedicată dezbaterii și votului moțiunii de cenzură, a fost suspendată după ce la apel au răspuns prezent în sală doar 170 de parlamentari și e nevoie de o prezență de minim 233.

După consultări între liderii de grupuri politice, s-a decis prin consens ca ședința să se reia la ora 15.30, urmând să se facă apel nominal pentru prezență pe fiecare grup politic.

ȘTIREA 1 Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate şi votează luni, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi.

În afară de PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează ”pentru”, iar USR şi PNL nu participă la vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona, iar PSD se bazează pe voturile tuturor parlamentarilor proprii. Social-democraţii care nu se vor prezenta sau vor vota altfel decât a decis partidul nu vor mai face parte din echipa PSD.

Sunt necesare 233 de voturi pentru ca ea să treacă de Parlament, iar Guvernul să fie demis.

În documentul intitulat ”Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, social-democraţii acuză Executivul că a pierdut complet controlul în gestionarea situaţiei Covid-19. De asemenea, Guvernul este acuzat de devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei.

Guvernul condus de Ludovic Orban, care avea în componenţă aproape aceiaşi miniştri, a mai fost demis prin moţiune de cenzură în 5 februarie. Guvernul Orban 3 a fost învestit de Parlament în 14 martie, la începutul pandemiei de coronavirus.

1 comentariu

  • Motto:
    „Limba noastra-i limbă sfânta,
    Limba vechilor cazanii,
    Care o plâng şi care o cântă
    Pe la vatra lor ţăranii.”
    (Alexei Mateevici- Limba noastră)

    Astăzi este Ziua Limbii Române care se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova. Parlamentul Romăniei dominat de PSD, în loc să organizeze o şedintă solemnă dedicată Limbii Române, a programat astăzi dezbaterea unei motiuni de cenzură unde parlamentarii din găşti diferite numite „partide parlamentare” se ceartă ca la usa cortului.
    Liviu Rebreanu în Discursul de receptie la Academia Română, rostit pe 22mai 1940, intitulat „Laudă țăranului român”, aduce si un elogiu limbii române: „O caracteristică tot atât de importantă a unui neam, ca şi comunitatea de sânge, este limba. La noi şi aceasta e opera ţăranului. Limba românească e o limbă ţărănească. Farmecul şi expresivitatea specifică le-a căpătat dela făuritorul ei originar, care a fost ţăranul. Toată desvoltarea ei, până în timpurile mai nouă, se datoreşte ţăranului, singurul care a vorbit-o totdeauna. Limbile prea cultivate, ajunse la completă maturitate, devin rigide, abstractizante, mecanice. Pierzând sau dispreţuind contactul direct cu poporul, în cele din urmă îmbătrânesc, se artificializează, ajung a fi organisme moarte — limba latină, greacă, ebraică… Limba noastră, cultivată numai de ţărani, în legătură continuă cu pământul şi cu lumea concretă, a păstrat expresia imagică şi naivă a omului simplu, o prospeţime pitorească şi colorată, ritmul vieţii mişcătoare. Limba aceasta, ca toate operele ţărăneşti, e conservatoare şi-şi apără cu îndărătnicie conformaţia, rămânând refractară încercărilor de violentare. Neologismele, în afară de cele de specialitate cu circulaţie numai în anume sfere, se generalizează anevoie şi abia după ce suferă transformările noţionale şi formale potrivite cu spiritul ei. Aşa au fost condamnate să dea greş sforţările filologilor de odinioară cari au vrut s’o «relatinizeze», ca şi ale altor reformatori mai noi cari au încercat s’o «rumânizeze» prin reînvierea slavonismelor eliminate de evoluţia ei firească. Acelaşi rezultat trebue să-l aibă şi tendinţa unor scriitori şi gazetari de a o «urbaniza» cu orice preţ, împrumutând din limbi străine nu numai cuvinte, dar şi construcţii gramaticale şi sintactice, socotind probabil, ca şi oarecari predecesori ai lor de-acum două-trei secole, că româneasca poporului e «proastă şi nu-i bună de nimica»…” (https://revistaderecenzii.com/liviu-rebreanu-lauda-taranului-roman-discurs-de-primire-la-academia-romana/)
    Din păcate astăzi mai mult ca niciodată limba romănă este agresată de neologisme sau expresii de împrumut de care nu are trebuinţă. Ca să nu mai vorbim de numeroasele greseli gramaticale întâlnite la tot pasul, de cele mai multe ori la indivizi cu pretentii intelectuale.
    Un exemplu este chiar lângă noi. Este vorba despre tabla cu inscriptia: “ WONDERLAND-COMPLEX SPORTIV POLIVALENT” amplasată la poalele dealului Cocoş din Unirea.
    In primul rând, denumirea de “COMPLEX SPORTIV POLIVALENT” este un pleonasm. Era suficientă denumirea de “Complex Sportiv”, care prin definitie înseamnă o bază sportivă amenajată pentru practicarea mai multor ramuri de sport. Cuvantul “polivalent” nu aduce nimic in plus. El repetă in mod inutil continutul din definitia complexului sportiv, generand astfel un pleonasm. Mai potrivită ar fi fost denumirea de „Parc sportiv” care defineste un ansamblu de terenuri sportive in jurul cărora se află zone verzi si spatii de recreere.
    In al doilea rând este vorba de însăşi numele neromânesc de „WONDERLAND” dat unui complex sportiv care putea să fie numit foarte normal şi firesc „UNIREA” după numele localitătii in care se află.
    Nu ştiu cine este individul cel care vrând să facă pe deşteptul a venit cu denumirea de „WONDERLAND”, că dacă aş şti i-aş sparge ochelarii.
    Vezi: https://timponline.ro/ovidiu-cretu-wonderland-se-va-face-e-mai-important-decat-orice-alt-proiect-luam-creditul/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS