Actualitate

De ce aşteaptă unii pacienţi cu orele la Urgenţe. Explicaţiile dr. Ovidiu Sever Rus, şeful UPU SMURD

„Nu este normal ca un pacient cu o durere de cap de trei ani de zile, care nu era în exacerbare, să vină în UPU la trei noaptea cu salvarea ca să fie investigat. S-a aflat că este computer tomograf şi, din start, toţi vin să facă un CT. Vin direct cu dorinţe, nu cu simptomatologia. Adică nu spun că îi supără un anumit lucru, ci vin cu ideea că vor să li se facă anumite investigaţii”, a declarat dr. Ovidiu Sever Rus, medic șef UPU SMURD Bistrița, marţi, într-o conferinţă de presă, în care a explicat de ce unii pacienţi trebuie să aştepte cu orele ca să fie văzuţi la UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

„La UPU, urgenţele majore sunt cam 10-15%, iar restul sunt alte cazuri. Sunt cam două categorii de pacienţi care vin la noi, pacienţi care sunt într-adevăr grav fiindcă fiindcă s-au neglijat, fie pentru că nu mai au posibilitatea să se autoîntreţină, şi a doua parte cărora le place să vină la UPU fiindcă e mai comod probabil şi pentru ei, evită să meargă la medicul de familie sau la policlinică unde trebuie să-şi facă programări şi durează. La noi totul merge mult mai repede şi atunci evită acele căi normale pe care ar trebui să le urmeze. Din această cauză este atât o supraaglomerare a serviciilor de ambulanţă şi a SMURD din toată ţara, nu doar din zona Bistriţei. Poate ar trebui făcută o educaţie a populaţiei să înţeleagă cea nume este o urgenţă cu care ar trebui să vină la UPU şi cu ce trebuie mers la medicul de familie sau policlinică. Nu este normal ca o durere de cap de trei ani de zile care nu era în exacerbare să vină în UPU la trei noaptea cu salvarea ca să fie investigată. S-a aflat că este CT (computer tomograf) şi, din start, toţi vin să facă un CT. Vin direct cu dorinţe, nu cu simptomatologia. Adică nu spun că îi supără un anumit lucru, ci vin cu ideea că vor să li se facă anumite investigaţii”, a spus dr. Rus.

Medicul şef al UPU a explicat că toţi pacienţii sunt văzuţi de medici, dar ei trebuie să înţeleagă faptul că la urgenţe se respectă un cod al culorilor.

„Mai întâi sunt văzuţi cei care sunt urgenţe adevărate. Noi suntem puţini, suntem obosiţi, cu gărzi multe. E greu să ţii şi UPU cu gărzi şi maşina de terapie intensivă a SMURD unde merg medici şi asistenţi tot din UPU. Atunci trebuie să vedem urgenţele majore mai întâi. Mai avem şi un număr limitat de paturi. Până reuşim să rezolvăm aceste urgenţe (majore – n.r.) durează un anumit interval de timp. Analizele vin cam în două ore, depindem şi de ambulanţe dacă trebuie şi computer tomograf. Trebuie să ţi se dea interpretarea şi durează. La UPU se adună mulţi pacienţi şi toţi vor să fie văzuţi repede, văzuţi în faţă. De obicei, pacienţii care sunt grav nu mai sunt revendicativi, stau într-un loc, iar cei care creează o atmosferă negativă sunt cei care, de obicei, au afecţiuni minore, de exemplu sunt răciţi de o săptămână. Deci aici trebuie educată populaţia: dacă au răbdare, îi vom vedea pe toţi, nu ne tragem de la a munci, dar să înţeleagă că pacienţii sunt trataţi în funcţie de gravitate, iar dacă au o afecţiune minoră vor aştepta chiar şi câteva ore până să fie văzuţi”, a mai spus dr. Rus.

În prezent, la UPU Bistriţa lucrează trei medici şi între patru şi şase asistenţi pe o tură. În medie, ei văd câte 120 de pacienţi zilnic.

„Când s-a dimensionat astfel UPU, s-a luat în calcul să lucrăm pentru 20.000 de prezentări, iar acum sunt 40.000. Din păcate nu se găsesc oameni care să vrea să lucreze în UPU. E un serviciu greu, cu multe conflicte, cu mult stres psihic. Nici la rezidenţiat, lumea nu se mai înscrie, dar încercăm să facem faţă, ne dăm interesul, dar populaţia trebuie să înţeleagă că urgenţa nu înseamnă medic de familie sau policlinică. Urgenţa e urgenţă. Chiar dacă stau de mai mult timp acolo, dacă vin alţi pacienţi în stare mai gravă vor fi văzuţi în faţa lor”, a adăugat dr. Rus.

30 comentarii

 • Nu contesta nimeni volumul de munca dar nu contesta nimeni nici indiferenta cadrelor medicale cand vine vorba de pacienti! Exemplele sunt multe si daca vorbesti cu orice persoana din Bistrita fiecare are o poveste nu tocmai placuta de cat si cum a trebuit sa astepte la urgenta! In primul rand discutam de mentalitate atat din partea pacientilor cat si de cea a cadrelor medicale. Ca exemplu nu este normal ca sa stai cu un copil care si-a fracturat mana ore intregi in fata cabinetului de pediatrie urgente cand de fapt trebuie sa fi primit cu el la ortopedie unde trebuie sa fie un medic de garda in permanenta si sa fie si capabil (nu gen doctorul Somesan care dupa nu stiu cati ani de experienta se uita la radiografie si te intreaba pe tine ca parinte dar unde este fractura? Si pe urma cand in sfarsit medicul de la pediatrie ii arata locul fracturii iti spune sa mergi la sala de gipsare). Apropo d-le doctor Somesan dupa ce am fost la dvs. am fost si la un alt medic ortoped care nu are atatia ani ca medic ca dvs. dar care se pare ca la varsta lui are mai multa experienta si care nu a trebuit sa stea foarte mult ca dvs. sa se minuneze ca sa-si dea seama ca este vorba de o fractura! Nu este normal ca pentru fractura sa mergi direct la ortopedie indiferent de varsta pentru ca tot acolo ajungi? Nu va ganditi ca se sare peste un timp de asteptare si nu trebuie ca acel copil sa astepte o gramada de timp si la randul lui sa blocheze pe altii care asteapta si care intr-adevar trebuie primiti acolo? Avem un nou manager la spital dar rolul lui este nu doar sa fie „manager” ci sa faca ca lucrurile sa functioneze in tot spitalul si in toate sectiile. Se baga bani cu nemiluita dar conditiile si serviciile sunt cu putin mai bune ca inainte de revolutie iar faptul ca avem peretii zugraviti si nu stiu ce covor pvc pus pe jos nu alina suferinta bolnavilor. Dvs. ca medici trebuie sa faceti asta si daca tot ati ales acest drum atunci ar trebui sa va faceti datoria asa cum v-ati angajat prin acel juramant al lui Hipocrate!

 • Nu va suparati ,unii pacienti doresc slugi care sa le satisfaca toate mofturile. Nimeni nu a depus juramant pentru asa ceva

  • ce spagi se dau in UPU? spuneti cui anume din UPU ati dat spaga si cand. concret. daca nu puteti, atunci macar taceti.

  • Domnule doctor dar vi se pare corect ca un pacient trimis cu salavarea de urgenta sa fie scos din upu pentru ca medicilor si asistentilo de acolo nu li sa parut o urgenta sa fie trimis în ambulatoriu scos afara si de acolo si tinut afara pe scări cu perfuzia în mana ?

 • Realmente, e foarte greu să lucrezi în UPU. Referitor la articolul de mai sus, e întradevăr o problemă, însă pusă tendențios. Domnul doctor ar putea să-și exprime nemulțumirea față de sistem, la UPU se lucrează non-stop, însă ar trebui să ia atitudine față de colegii generaliști (medicii de familie) sau specialiști din policlinică/spitale. Probabil că dacă ar fi rezolvate aceste probleme nu ar mai fi nemulțumiri mari în UPU. Exemplu: Dacă ești bolnav te duci la medicul de familie (la unii trebuie să te programezi) apoi ești îndrumat către un medic specialist. Aici intervine problema cea mai acută pentru bieții oameni. Medicul poate face consultația respectivă dar numai în urma unei programări (cea ce e oarecum normal) iar dacă e necesar ești trimis către alte cabinete/laboratoare specializate, gen RMN, CT, radiografii, ecografii, colonoscopii, etc. (de cele mai multe ori chiar sunt necesare aceste deplasări pentru a afla un diagnostic precis). Știți cât durează toate aceste drumuri până afli un diagnostic? Între 2 săptămâni și 8 luni. În schimb, culmea, dacă dispui de bani, mergi la același medic specialist, dar într-o clinică particulară iar analizele necesare (ecografie, RMN, etc.) sunt făcute rapid. Se naște întrebarea, oare puteți interveni la minister pentru a stopa această mișelie și sunt sigur că dacă toate lucrurile ar funcționa la dumneavoastră ar sosi doar cazurile specifice de urgență nu cum spuneți dumneavoastră: „… pacienţi care sunt într-adevăr grav fiindcă fiindcă s-au neglijat …”. Există și pacienți care au suferit accidente din neglijența unora.

  • Peste tot in lume esti programat pentru consultatie la medicul de familie iar daca vrei mai repede investigatii ai asigurare privata… mai multi bani. Peste tot in lume stai la UPU conform codului culorilor si cu orele daca nu esti urgenta si te-ai prezentat platesti… Numai la noi pe modelul comunist ca sanatatea si invatamantul vesnic gratuit sunt atatea discutii… pacientul neamt sta cuminte cu multi bani platiti catre asigurari si asteapta si are respect pentru cadrele medicale( din ce in ce mai des romani)… continuati cu toate acestea SUCCES

 • Se baga in seama aiurea si dr . Rus . Nimeni nu merge de bine ce ii este la Urgente . Cand ajungi acolo prima data ti se spune sa astepti , fara sa te intrebe nimeni ce probleme ai . Pe urma se completeaza o groaza de fise si documente dupa un protocol tampit , care ar trebui corectat . Era o batranica zilele trecute acolo care spunea ca nu are aer si i s-a spus sa aiba rabdare . Saraca femeie nu putea respira si cadrele medicale ii cereau sa aiba rabdare , probabil ca trebuia sa intre in stop cardio- respirator ca sa fie vorba de Urgenta . As vrea sa-l vad eu pe doctorul Rus cata rabdare are daca nu poate respira . Toti erau cu ochii in IP-honeuri pe Viber , WhatsApp si Facebook si femeia murea cu zile . Spitalul Judetean e varza la capitolul urgente , noaptea medicii de garda sunt ” pe Sectie ” si trebuie sa culegi informatii la greu ca sa dai de ei . Fereasca Dumnezeu sa ajungeti acolo .

  • Aveti dreptate. nu vreau sa fiu rau cu nimeni dar am fost la urgente cu copilul meu , si am stat 8 ore ca sa i se dea diagnostic pancreatita datorita distrofiei musculare de care sufera, sa nu se anteleaga altceva cum ar sari uni imediat sa asi dea cu parerea despre pancreatita.Am ajuns la urgente la 14.30 si am fost dusi pe sectie la orele 22.Pancreatita are evolutie fulminanta in intervalul asta de timp mori de n ori.

 • cand este vorba de angajari in sistemul public, toti sariti ca sunt prea multi si sa se reduca personelul, cand aveti nevoie de ei, vi se par prea putini !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! as vrea sa va vad dupa 6-8 ani de scoala grea, lucrand in institutii care nu ofera cine stie ce conditii sa stati cu zilele si cu nopti sa lucrati cu tot felul de oameni, cazuri, mirosuri si mojicii si pe urma sa vedeti cat de indrituiti ati fi sa cereti sa se suplimenteze cu personal institutiile fiindca nu se mai poate face fata!!!!!!

 • Am însoțit o femeie cu dureri insuportabile la rinichi. Au ținut-o 3 ore fără să-i facă nimic, apoi încă 3 pentru perfuzie, ecografie și analizele de urină. Când să fie internată pe secție, alte emoții și certuri între cadrele medicale (-de ce a-ți acceptat-o că nu mai sunt paturi și sunt nevoită să merg pentru ea la alt etaj?). 6 ore de umilință (18:00-00:00) pentru o bolnavă cu dureri foarte mari. Pe urmă doctorul (Ștefănescu) o alungă din spital la ora 9 seara (-pe mine să nu mă mai cauți!!!) pentru că a refuzat implantarea stentului (prilej pentru medic de a face bani),o intervenție inutilă în condițiile în care pacienta nu avea stări febrile și urma să-i fie eliminată piatra la Clinica Urosan Tg. Mureș. Și în alte cazuri, cei de la Urosan s-au mirat, de ce a fost implantat stentul, câtă vreme nu era absolut necesar?! Răspunsul:-pentru bani! Pentru că refuzi unui medic șansa de a face 300 de lei, ești dat afară din spital la 9 seara. Descurcă-te! (lucruri întâmplate acum 3-4 luni).

  • Fractura logica – este externata pentru ca nu a vrut montarea stentului, cei de la Urosan se mira de ce a fost montat!

  • Da. S-au mirat in cazurile altor pacienti care au ajuns anterior acolo. S-au mirat si in cazul nostru, discutand despre ceea ce a dorit medicul sa faca. Noi am avut sansa sa invatam din pataniile altora.

 • Am fost la urgenta cu fibrilatii am stat de la 18 seara pana la 2 noaptea..pt ca inainte mea veneau tot feluri de cazuri nicidecum ft grav…cand am atras atentia domnului doctor ca nu ma simt bine deloc ..raspunsul dansului a fost,,daca nu va convine tratativa singura,, dupa un scandal ma invitat inauntu la care sa zica ca cu siguranta am o gastrita si ma trimis acasa,,dupa 2 zile am ajuns la institutul inimii diagnosticata cu apa la inima-pericardita acuta si mi sa facut punctie de urgenta…vi se pare normal ca te lasa sa mori si sa ti se deie alt diagnostic???????????

 • Soru-mea a stat la Urgențe în Toronto 6 ore cu fiică-sa. ȘASE ORE!
  Dar, atenție, după ce a intrat (tot pe cod de culori), s-a simțit regină.
  Aici te simți un rahat când intri pe mâna lor.
  Un prieten a avut un accident de schi în Franța (Salut, Alexandru!) L-a luat salvamontul, zdup la spital. I-au băgat o bară-n mână. L-am întrebat ”bă, cum te-au tratat francezii?” Zice ”La un moment dat am crezut că mă confundă cu vreo vedetă, ziceai că eram directorul spitalului, așa umblau după mine și mă verificau să-mi fie bine!”
  Ce-am observat în ultimele zeci de ani. Aveam prieteni medici și în anii 80, am și acum. A scăzut nivelul educației medicilor. Nu mă refer la formația profesională. Dar în anii 80 medicii erau stilați, poligloți, culți, colecționari, bibliofili. Puteai deschide subiecte complexe cu ei, filozofie, artă, majoritatea erau cunoscători ai literaturii. Oameni citiți. Doctorii aveau biblioteci impresionante. Acu…dezastru. Dacă nu te interesează diferența dintre sulfamide și antibiotice, nu prea ai ce să vorbești cu ei. A scăzut mult nivelul lor de cultură. Acu sunt medici, nu doctori (doct=învățat). Nu e regulă, dar e ”trăsătura dominantă”, ca să mă exprim ca un genetician.
  Pe urmă, asistentele. Cunosc o proastă (da proastă, aproape perfect de proastă). S-a învârtit ea nu știu cum și s-a făcut asistentă medicală. Umblă cu nasul pe sus de parcă ar fi Miss Univers. S-o vezi la UPU când primește pacienții, ce aere își dă! Dac-o întrebi data nașterii și CNP-ul propriu dă în bâlbâială. Plină de ifoase. Nivelul pregătirii asistentelor medicale a scăzut sub genunchiul broaștei. Se fac pe bandă rulantă, alea care au ceva în cap învață o limbă străină și o taie-n Occident, rebuturile rămân la noi. Prost plătite, mizerie, stres, rezultă frustrare. Și ferească Dumnezeu să cazi pe mâna unei frustrate care-ți caută vena cu cateterul, că zici că ți-l caută cu caterul.

  • Avem si asistente bune care pleaca,,,,,unde vad cu ochii! Celelalte- depinde de selectia si recrutarea de personal. Chiar, cum de cele mai,,nedotate- SE ANGAJEAZA PRIMELE?

 • Toate problemele la nivel de unu au o singura rezolvare. Toate non-urgentele sa fie taxate!
  Imaginati-va ca a doua oară nu vor mai abuza de ambulante iar solicitările se vor reduce drastic. Nu vor mai fi nevoie de noi angajări. .. și urgentele adevărate vor avea mai multa atenție din partea celor însărcinați cu așa ceva.

  • De mult ma gandesc la asta.Asa ar fii fonduri poate pt imbunatatirea conditiilor din spitale,daca nu ar ajunge in buzunarul cuiva(si sigur nu al cadrelor medicale)

 • Am fost cu bunica cu dureri gastrice la urgenta am stat 6 ore, am avut rabdare, am vorbit politicos, am fost tratati corect. A fost investigata, nu s-a dat diagnostic corect, am ridicat problema alimentatiei si a deshidratarii, a fost internata pe loc, fiind prea slabita sa o iau acasa. Tratament corect. Dar da, am asteptat 6 ore cu rabdare.
  Am fost la UPU cu copilul deshidratat in 20 de min era cu branula pusa si serul atasat.
  Respect UPU

  • Foarte frumos ca mai sunt oameni educati care stiu sa faca diferenta. Datorita oamenilor ca dvs pe care ii intalnesc in triaj(mai rar ) imi reincarc bateriile pt cei care jignesc si tipa.

 • Am fost și eu nu în urmă cu mult timp la UPU, dar pot să spun că s-au comportat exemplar, totul a durat nu mai mult de o oră. Diagnosticul a fost pus corect, însă legat de recuperare nu m-au ajutat prea mult. Tot respectul meu pentru acești oameni minunați!

 • UPU urgenta major, infarct miocardic, in 2 ore pusa pe salvare si transferata la Mures!!! totul super, a necesitat rabdare, minutele ni s-au parut ore, dar a fost totul ok! In schimb, in sala de asteptare de la UPU, unu si una pe care o durea calcaiul, faceau o galagie de doamne si fereste, intrau si ieseau pe usa de la UPU ca sa intrebe cand le vine randul de parca erau in autogara. Si fac pariu ca ei cotizau zero lei la sistemul de sanatate!!!! da pretentiii frate….Normal ca personalul si-a pierdut rabdarea la un moment data si le-a spus vreo doua!!! noi am asteptat pana a plecat salvarea cu pacientul nostru, am multumit frumos si suntem recunoscatori! Acuma sigur ca unii cred ca poti orice, oricum, oriunde, dar trebuie facuti sa inteleaga ca se face tot ce se poate!

 • Eu cred că nici un pacient nu ar trebuii sa vină la voi . Să nu cumva să vă deranjeze din somn .
  Voi medicii trebuie doar să stați la birou și să luați salariul degeaba . Asta vreți voi . Nu vă mai place munca doar șpăgile .
  Psihopații naibii…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.