Actualitate

Au apărut ghioceii, mâțișorii și viorelele, semn că primăvara e aici

Ghioceii, vestitorii primăverii, au înflorit și în zona noastră și zâmbesc veseli în pădurile din jurul orașului. Le țin companie mâțișorii și viorelele, semn că anotimpul florilor se va instala în curând.

Ghiocelul este prima floare care anunță sosirea primăveri. Planta este originară din Europa şi Asia, răsăre din pămîntul înzăpezit și ne anunță că sosește căldura.

Ghiocelul este cunoscut din timpuri foarte vechi, fiind menţionat în scrierile antice greceşti. Denumirea ştiinţifică Galanthus se traduce ca ”flori albe ca laptele” și a primit-o încă din anul 1753. Ghioceii au capacitatea de a rezista foarte bine la temperaturi scăzute, sunt albi şi apar unul câte unul la fiecare bulb, mai ales primăvara devreme.

Se spune că ghiocelul este prima floare de pe Pământ. Legenda spune că pe vremea când Adam şi Eva au fost alungaţi din Rai era iarna, iar pămîntul era acoperit cu un strat gros de zăpadă. Pe măsură ce înainta prin zăpadă, Eva a început să îngheţe şi să plângă, amintindu-şi de frumuseţile din Grădina Paradisului. Atunci din zăpadă au răsărit ghioceii.

Ghioceii simbolizează speranţa, prietenia, inocenţa, puritatea, alinarea şi smerenia şi multe persoane cred că plantarea acestei flori în propria gospodările le aduce noroc.

Mâțișorii sunt mugurii mici ai răchiții, rotunzi şi cu perişori moi, asemenea pisoilor. Răchita înfloreşte, de regulă, la începutul lui martie şi, de mult ori, este prima masă serioasă pentru albine, după iarna lungă.

Tot la începutul primăverii îşi fac apariţia vi­orelele, cu denumire ştiinţifică: Viola odorată.

Foto credit: Albert Gavrilă

4 comentarii

 • TimpOnline și familia Albert ne aduce multă bucurie în aceste zile mohorâte. Mulțumesc pentru descrețirea frunților și invitația la întâlnirea cu primăvara!
  Sperăm să ne aduceți numai vești bune!
  Cu deosebit respect, un bătrân iubitor de frumos!

  16
 • Sunteți vestitorii primăverii! Așteptam vestea de la Timp online sau de la neobositul iubitor de natură, Albert Gavrilă ( Gabi pentru prieteni!)
  Faceți multe bucurii prin postările dvs. și ne aduceți primăvara în suflet!
  Vă dorim soare în priviri și poteci cu flori!
  Ana Matei

  19
 • Imi pare rau sa-l contrazic pe d-l Albert Gavrila (numai asa , un pic!) dar matisorii care apar cel mai devreme sunt cei de loza (lozie) , specie inrudita cu rachita si salcia. Apoi ce apare in poza ca viorea este de fapt o albastrea/albastrita. Vioreaua are o culoare albastru intens si rasare asemenea ghioceilor dintr-un bulb. Aceasta nu inseamna ca florile din poze nu sunt (si acestea) vestitorii ai primaverii (iar denumirile locale ale florilor, desigur , difera). Altfel , vineri am vazut in Parcul dendrologic din Arcalia primele pasari migratoare foarte obosite de drum lung dar vesele si galagioase Totusi (zic!) sa nu ne grabim inca . Cum zicea bunica , (pe) iarna nu o manca lupu !

  10
  5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS