Actualitate Recomandări

Au sosit primele pubele galbene dotate cu cip pentru sistemul ”Plătește pentru cât arunci”

La stația de transfer de la Galații Bistriței a ajuns, în acest sfârșit de săptămână, primul transport de pubele galbene pentru implementarea sistemului ”Plătește pentru cât arunci”.

Reamintim că ADI Deșeuri a impus operatorului Supercom, prin contract, achiziționarea a 60.000 de pubele galbene dotate cu cip, adică infrastructură digitală de colectare separată a deșeurilor reciclabile pentru zona de case, achiziționarea a circa 900 de casete metalice (acces cu card) în zona de blocuri pentru colectarea deșeurilor menajere, softurile necesare pentru autogunoiere și colectarea datelor.

Săptămâna aceasta au sosit primele 15 TIR-uri cu 15.750 de pubele de la furnizorul din Germania, pubele pentru mediul rural și mediul urban zona de case, iar în fiecare săptămână vor mai veni câte 15 TIR-uri.

Conform lui Pavel Plăian, șef ADI Deșeuri, toate gospodăriile din județ vor fi dotate cu aceste pubele de 240 l, de culoare galbenă, dotate cu cip, unde se va colecta plastic și metal.

Hârtia, cartonul și sticla trebuie duse în continuare la containerele semiîngropate. Containerul semiîngropat pentru plastic din zona de case a fost transformat în container pentru sticlă.

Tot în perioada următoare containerele negre de 1,1 mc care sunt destinate deșeurilor menajere vor fi încasetate, iar accesul se va face electronic.

”Fiecare locatar arondat la respectiva platformă va primi un card cu care va deschide ușița pentru a depune deșeurile menajere. În zonele de blocuri, deșeurile reciclabile se vor depune în continuare la containerele semiîngropate existente. Unde nu există platformă se va înființa platformă nouă”, a explicat Pavel Plăian.

Deșeurile care provin din construcții pot fi duse la centrele de colectare (Bistrița – str. Narciselor, Viișoara, Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi – stațiile de transfer, Galații Bistriței), gratuit în limta a 200 kg/locuitor/an, sau prin comandă la operator, contracost. Deșeurile voluminoase pot fi duse fie gratuit, fără limită, la centrele de colectare, fie în cadrul campaniilor de colectare derulate de Supercom, fie prin comandă la operator.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1063586870674437&id=902295290136930&__xts__[0]=68.ARBr5yQc7dNXwHXGw3tatk3bA__ikBNmyrf-HDy8MJU79yZ3poZOEuPIJNKYDIyIbgtfhsrrcI8MQMp8frraKxI3fUoVKM9BCc4X-SGsL6RSjsQVgWQ-X_ANS8lRtbjp-0S0e8ThTeLEpAFkqncEu4NLng4b3axLprtw0AMFGthQGZJub_nmzcYN9KW2cyE9fWhCsLiVwSKbn7bZ9xIchgFE3JypMXjAqASl5hWMYzsAsiBvvO2CoZ5Xt7fybj6zzTdfr7Il_M_ILQ5aZezx491ow62Arw2CKgq4O0wZwG3irf1jnoAmJg2rpWEPiIFDMh7D4N7_6I3DK2BAiTtG-N51TQ&__tn__=-R

13 comentarii

  • Ok. Ne conformam. Dar ar tb sa se explice ce inseamna exact fiecare tip de container. Adică la plastic poti arunca si reciplientele de la cosmetice, produse de curățenie etc. În zona de blocuri tb sa fie acces usor la containerele ingropate. Nu sa faci slalom printre buruieni și mașini sau sa puna casetele cu cartela in fata lor. Unde nu ai asociatie cum poti intra in posesia acelui card. Ca altfel nu vreau sa ma gandesc ce urmeaza. Puțină muncă de teren cu exemplificari concrete. Poate cate un afis ar fi mult mai util . Dacă se gândeai sa acorde si unele facilități pt colectarea selectivă ar fi fost mult mai usor de implementat.

    • Vom avea gunoaie aruncate pe toate drumurile si la toate colturile ca doar multi nu vor platii

  • Obligativitatea impusa persoanelor fizice de a genera o cantitate minima de deseuri din plastic e o chestiune bizara . Pai cred ca va trebui sa cumpar PET-uri , pentru ca despre astea e vorba , pentru a-mi atinge tinta de colectare reciclabil. Stiu ca in 2020 reciclabilele trebuie sa atinga 50% din cantitatea de deseuri generate , dar asta nu trebuie facut doar pe seama populatiei. As dori sa stiu daca si societatilor comerciale li s-a impus o norma de colectare a reciclabilelor , pentru ca daca nu, se produce o discriminare intre utilizatori , ceea ce nu este tocmai in regula .

    • Ma lăsați cu educația asta. Educația asta in occident a fost făcută cu amenzi uriașe. De ce idiotul de țăran….din localitatea ȘANȚ care vine din Italia in concediu in romania, în comuna lui frumoasă arunca pamperul direct in raul cobasel de pe prispă casei. L am întrebat , asa se face si in italia….nu mai, esti prost ,acolo sunt amenzi mari. Cam asta e civilizatia mult trambitata. Am vazut si in Germania prin păduri mormane de peturi, doze , conserve…..

  • Pe dracu platesti cat arunci ! si cine tapa sub razor si in vale cum plateste ?Astazi am dat o geana pe paraul Lechintei intre Chirales si Sirioara. Sa vedeti imediat dupa CRIPTELE de la drum cati saci de gunoaie proaspete sunt pe malul paraului. Atentiune Primaria Lechinta si Odorhei ! atentiune APM si GARDA de MEDIU ! Va intereseaza problemele noi aparute. Atentiune ADI deseuri si CJ !

    • Da , deseurile aruncate provin in marea lor majoritate de la agenti economici . La preturile care se practica , pentru colectarea deseurior nici nu’i de mirare . Cand ridicarea unei pubele de gunoi este ,,cantarita” ochiometric de catre muncitorul care deserveste utilajul , cand o pubea de 125 sau 250 litri este ,, apreciata ” in mc iar tariful este in lei/kgr , cand etc ,etc… chioscarul (majoritatea sunt chioscuri ) prefera sa arunce deseurile . In ceea ce priveste institutiile enumerate de dumneavoastra fiti sigur ca dorm in papuci . Exista o lege (nu’mi mai amintesc numarul)prin care fiecare agent economic este obligat sa’si conduca gestiunea deseurilor . Obligativitatea de a verifica , daca se intampla asa , este a institutiilor de mediu . Lucru care nu se intampla .

  • De unde naiba sa scot o pubela Galbena de 240 l cu plastic sau metal la 2 luni ? Apa nu cumpăr , doar ulei si ceva conserve … cum sa adun atâta ???
    Abia umplu o pubela neagră de 120 l pe săptămana …

  • Totuși, în afară că dăm bani mai mulți, cu ce sunt mai bune pubelele decât sacii galbeni?!? Ăștia ne iau în continuare de proști pe banii noștri! Mai puțin de 5 luni până la alegerile locale!!! Atunci e scadența și balanța pentru impostura, aroganța, corupția și nerușinarea cu care ciuma roșie ni s-a suit în cap. De abia aștept să-i văd pe toți în pubela neagră.

  • O investiție absolut inutilă. Niciunul dintre „înțelepții” arhitecți ai sistemului și talentați comunicatori ai ADI Deșeuri nu a reușit până în prezent să elucideze cum va contribui înlocuirea sacului galben cu pubela galbenă la creșterea cantității de plastic și metal colectat. Nici în zona de case și nici la blocurile ale căror locatari plătesc și ei în plus pentru fanteziile propuse de firma domnului Ciuclea Ilie și aprobate cu inima în județul Bistrița-Năsăud. Singurul lucru limpede după noile investiții de milioane făcute cu generozitate din banii nostri e că, cu saci sau cu pubele, situația e galbenă.

    • Sigur , in anul 2020 Romania trebuie sa colecteze selectiv 50% din deseurile generate . ,,Inteleptii” de la ADI au trasat aceasta sarcina doar in sarcina cetatenilor . De ce ? Simplu . Agentii comerciali , mari producatori de deseuri , cum ar fi magazinele gen Kaufland , Lidl … comercializeaza ei deseurile din carton si plastic. Pai sa stam stramb si sa judecam drept : La magazine se creeaza acel sistem care sa preia recipientul, tip PET , oferindu’ti un bonus. ADI deseuri ma obliga , ca anual sa predau o anumita cantitate de plastic si carton , pe care operatorul o colecteaza contracost , iar daca nu’mi indeplinesc norma sunt penalizat !!! Deci situatia e spre portocaliu !

  • Cel mai simplu era sa faca o firma unde sa angajeze toti homeless-ii si putorile asistate social (90% „mexicani”) care cauta acuma în gunoaie si pentru care acum probabil ca toti contribuim ca sa nu moara de foame.
    Le dadeau un salariu decent (cu spor de rusine) + tichete de masa, oamenii aia aveau un venit sigur si adunau si ani în câmpul muncii pentru pensie.
    Singura lor treaba era sa sorteze gunoaiele si era sigur ca la final astea erau separate conform normelor europene.
    Asa tot platim ca prostii milioane de euro pe tot felul de fantezii ale unor mafioti care vin ba cu containere semi-îngropate, ba cu pubele cu cartela.
    La final gunoaiele ajung tot la gramada si noi ramânem tot ca prostii cu banii dati degeaba, ba mai ajungem si cu infringement pe mediu si amenzi de sute de mii de euro pe zi pentru ca nu respectam normele de mediu europene.

  • Ce combinatie de culoare in imagine, galben cu albastru,mai lipseste sloganul ‘pas cu pas’ si tot lucrul ar fi bine facut! Grija d-na Cristiana la imaginile pe care le alegeti ca o minte bolnava ca a mea are imaginatie, nu va mai spun ce gandesc dupa imaginea cu directoarea de la Rodna, capul ma duce la un weekend la o ‘casa de hodina’…ha,ha,ha,ce-mi plac glumele mele!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS