După un an de pandemie, august și-a recucerit dreptul de a fi numită ”luna diasporei”. Conjudețenii care locuiesc și lucrează în străinătate au venit din nou în număr mare acasă, în vacanță, ocazie cu care își rezolvă și problemele pe care le au cu instituțiile statului: plătesc taxe și impozite, își refac actele. Zilnic, peste 200 trec pe la Serviciul de Pașapoarte să-și înnoiască documentele de călătorie, programul instituției fiind prelungit până la ora 20.00.
”Am venit acasă, cu familia, pentru o vacanță ceva mai prelungită, de două luni de data aceasta. Avem și probleme de rezolvat, mai o construcție, mai stat cu părinții care sunt în viață și am venit să preschimbăm și actele copilului. Împlinește 18 ani și e major. Noi le avem, suntem în regulă. În România lumea mi se pare mai agitată. În Spania și în Germania e mai calmă. Aici lumea prea e pe fugă, se grăbesc toți. Foarte mulți pe șosele. La instituții nu sunt cozi, din fericire, că se face programare și se rezolvă lucrurile așa. Au venit într-adevăr mulți români din diaspora acasă, însă avem foarte mulți prieteni care ne sună și ne întreabă ce se întâmplă. Ar vrea să vină, dar le e frică că îi bagă în carantină”, ne-a spus domnul Dumitru, șofer de TIR în Spania.
”Am venit din Austria. Copiii au pașapoartele expirate de 2 ani fiindcă anul trecut nu am putut veni. Ultima oară când am fost, am așteptat aici, era holul plin, acum pare că nu mai este așa de aglomerat. Am făcut programare și am venit când ni s-a spus. Atmosfera din România mi se pare mult prea relaxată. În Austria, oamenii sunt mai precauți, respectă regulile din proprie inițiativă, nu ca aici”, a declarat alt cetățean.
”Au început să vină românii din străinătate. Sunt din ce în ce mai mulți și mai grăbiți, având în vedere că nu se știe cum se schimbă situația epidemiologică de al o zi la alta, se grăbesc să plece, dar nu mai sunt cozile de altădată având în vedere că se lucrează cu programări online. Cei mai mulți au venit din Spania, Italia și Marea Britanie pentru că cei de acolo, de la 1 octombrie, nu vor mai putea circula cu cartea de identitate. Avem în fiecare zi programate între 200 și 230 de persoane, din 7 în 7 minute, capacitate maximă a serviciului nostru. Nu mai sunt locuri pentru programare până pe data de 20 august. În perioada de pandemie au fost foarte puține cereri fiindcă nu se putea circula nicăieri decât în anumite condiții, iar în 2020 foarte puțină lume a plecat în concediu comparativ cu anul acesta”, a spus Floarea Pavelean, șeful Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Bistrița-Năsăud.
Cei care nu au reușit să se programeze online, dar au totuși nevoie de acte pot profita de situația în care o persoană care s-a programat nu vine în ziua și ora anunțată.
”Există posibilitatea să mai apară locuri fiindcă lumea mai renunță, iar cei de bună credință anulează programările, nu toți, dar mai apar locuri într-o zi, dar acest lucru presupune ca cei interesați să urmărească online când apar aceste locuri. Eu nu pot spune dimineața care persoană nu vine până seara la ora 20.00. Cel mai bine este să își facă programare online”, a mai spus ea.
Taxele pentru eliberarea pașaportului sunt aceleași. Costă 96 de lei un pașaport temporar valabil timp de un an indiferent de vârstă, iar cele electronice costă 243 de lei pentru minorii sub 12 ani și 258 de lei pentru persoanele cu vârste de peste 12 ani.
”În această perioadă, cei mai mulți cer pașaport electronic având în vedere că termenul de eliberare este mai mic decât la cele temporare – de 5 zile – în timp la cele temporare este de 10 zile lucrătoare. Doar 30% dintre solicitări sunt pentru pașapoarte temporare. A scăzut mult cererea pentru aceste pașapoarte față de 2019 când era de 50%. Nu durează mult ca omul să-și facă un pașaport. Programările se respectă. Rugămintea noastră este să vină cu 5b minute înainte de programare fiindcă dacă vin cu o oră înainte, trebuie să aștepte o oră, iar dacă vin cu 5 minute, așteaptă 5 minute”, a mai spus Floarea Pavelean.
motivul este ca in strainatate peste tot consulatele au lipsuri ( tot dupa sistemul romanesc ) . Nu reusesti sa -ti faci o programare cu lunile si cand primesti primesti o programare pentru urmatoarele 5-7 luni . Trista realitate .
“Să vină diaspora,
Că noi ne pișăm pe ea.”
–
Bogdane, Ioane și Daniele, dacă voi uitați, noi nu putem uita!