Actualitate

Austeritate în instituțiile publice. Cine spune că ar urma concedieri și tăieri de salarii

Guvernul ar pregăti concedieri și tăieri de salarii în sectorul public, anunță un senator USR pe Facebook. Este vorba de Vlad Alexandrescu, parlamentarul anexând și câteva documente în acest sens din care reiese că Ministerul Finanțelor a ajuns pe fundul sacului cu bani publici.

Guvernul PSD-ALDE pregătește concedieri și tăierea salariilor din sectorul public”, a scris Alexandrescu.

”Măsurile fiscale și economice inconștiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creștere, iar veniturile nu reușesc să țină pasul.

Promisiunile electorale populiste și măsurile fiscale care avantajează companiile și instituțiile camarilei politice de la București și ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă.

În fața unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.

Practic, instituțiile publice, inclusiv teatre, spitale, școli și centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante.

După schimbările legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dăncilă, inclusiv creșterea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea nediscriminată a salariilor funcționarilor publici, Teodorovici îndeamnă acum instituțiile publice să strângă cureaua și să sufere de pe urma proastei guvernări a PSD-ALDE, apelând la austeritate și tăieri de salarii pentru a evita reducerea personalului.

Toate acestea în condițiile în care multe instituții sunt deja subfinanțate și nu își pot îndeplini menirea stabilită de legislația în vigoare.

Creșterea veniturilor și a nivelului de trai al populației trebuie să fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie să îl urmărească, dar acest deziderat trebuie urmărit prin măsuri realiste și care pot fi îndeplinite fără a afecta funcționarea instituțiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist și toxic al unei guvernări care acționează într-o logică populistă și ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere.

După ce au adoptat pensii speciale și au crescut indemnizațiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE amenință acum cu tăieri de salarii și concedieri în sectorul public. Din informațiile primite din instituțiile publice, fondul de salarii are lipsă în lunile septembrie și decembrie, din pricina „trimestrializării”, o inovație marca Valcov.

Solicit prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Orlando Teodorovici să anunțe public că nici un cetățean al acestei țări, profesori, cercetători, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma măsurilor fiscale inconștiente adoptate de această guvernare.

Este responsabilitatea guvernului să găsească soluții adecvate care să soluționeze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin măsurile inconștiente adoptate în ultimii doi ani”, a scris el pe Facebook.

După întâlnirea cu primarii, ministrul Eugen Teodorovici a subliniat că nu a cerut o astfel de măsură, dar recunoaşte că fiecare minister ar trebui să facă o ajustare a cheltuielilor, acolo unde este cazul: ”Nu există aşa ceva (reduceri de personal – n.r.). Fiecare minister trebuie să facă o analiză şi să-şi adapteze cheltuielile. (…) Până la final de an, sunt bani pentru ce ne-am angajat să facem. Dar, dacă o cheltuială publică poate fi ajustată, de ce să nu o facem?”, a afirmat ministrul, citat de News.ro.

6 comentarii

  • nu este corect sa dezinformeze tocmai USR care are o ura viscerala fata de bugetari. Sa ne lamurim: in sistemul bugetar este nevoie de curatenie fara doar si poate!!!! in toate, dar absolut toate guvernarile fiecare a simtit nevoia sa-si angajeze simpatizantii sau amicii nu-i asa? Credeti ca cei din USR nu vor vrea sa-si schimbe garnitura cu ai lor??? pe bune??? si nu credeti ca vor sustine faptul ca totul va fi pe criterii de competenta??? ha ha ha!!! Da este vremea unei curatenii ideea este sa se faca strict pe criterii de competenta, evaluarile sa se faca nu de catre directorii pus tot de un partid si adusi din domenii total straine de cauza!!!!Pentru ac decat 1000 de bugetrai slab pregatiri mai bine 500 platiti corespunzator si care sa acorde servicii de calitate nu???Mai bine USR in loc sa devina atat de populisti ar veni cu niste idei despre cum s-ar putea evita angajarea pe criterii de stim subiectele de la examen!!!!!

  • este foarte bine ,pt. ca in unele instituti jumatate din angajati sunt neamurile sefilor care nu au nici o treaba cu meseria respectiva …………………………………………….

  • unii s-au cunoscut in cadrul institutiilor, dar intradevar sunt si nemosaguri. Vezi si fostii PDL!!!! daca tot e sa insiram…..aia au fost campioni!!!!!!!! cosmeticiene, coafeze, cu facultati facute la Ilies si Catcauan…..acum in functii numiti asa….prin concurs….fara pic de pregatire sau experienta….., se muta de la un partid la altul, cu soti si copii in alte institutii …..pe bune???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS