Actualitate

Avem de șase ori mai mulți urși decât efectivul optim. Câți dintre ei pot fi vânați

În Bistrița-Năsăud sunt circa o mie de urși, de șase ori mai mulți decât este efectivul optim stabilit de specialiști pentru județul nostru, așa că nu este de mirare că unele exemplare și-au făcut apariția și pe străzile orașului Bistrița.

Conform documentelor primite de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud de la gestionarii fondurilor de vânătoare, în ultima săptămână au dat târcoale orașului trei urși diferiți.

”În ce privește ursul de duminică seara – care a apărut inițial la Sigmir și apoi a intrat în Bistrița – s-a stabilit că este un mascul de 3 ani. A fost alungat cu sirene și cu semnale luminoase în pădurile din jurul Bistriței. Ursul de luni seara care a apărut pe Valea Ghinzii – pentru care s-a emis Ro-Alert – este alt exemplar de de aproximativ 2 ani. Din spusele gestionarului fondului de vânătoare ar mai fi al treilea exemplar, o ursoaică, mama ursului de la Sigmir. Ea a fugit către pădure, iar puiul a luat-o către oraș”, a explicat pentru Timp Online directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman.

Nu este de mirare că animalele s-au apropiat atât de mult de oraș din moment ce la ultima evaluare a speciilor strict protejate, în primăvara acestui an, în județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat un număr de 906 de exemplare de urs. Apoi, în această perioadă de toamnă, urșii acumulează rezerve pentru a hiberna și sunt foarte activi.

”Înainte de 2016, în fiecare an, un număr de 34-35 de urs erau alocate județului nostru ca și cotă de vânătoare. După acest an, s-a interzis vânătoarea la urs, populația s-a înmulțit exponențial. Au mai fost și alte condiții care au încurajat dezvoltarea populației de urs, cum ar fi iernile blânde. Având hrană din belșug, populația a fost cu mult peste sporul natural de 10% astfel că am ajuns la un număr foarte mare de exemplare de urs brun. Efectivul optim stabilit de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice de la Brașov – ținând cont de suprafața județului, de păduri și de relief – este de 156 de exemplare”, a spus șeful APM.

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a participat, în acest an, la 86 de comisii de evaluarea pagubelor produse de urși și lupi – 11 pentru lup, restul pentru urs.

”Am avut și un atac la Șieuț, un cetățean fiind atacat de urs în lanul de porumb. Au fost decizii pe care le-am emis de 500.000 de lei, despăgubiri, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a plătit până în acest moment undeva la 300.000 de lei pentru pagubele produse de lupi și urși. Au fost și situații în care cetățenii nu s-au încadrat pe HGR nr. 3 care le permite să obțină aceste despăgubiri pentru că nu au îndeplinit criteriile”, a explicat Sever Roman.

OUG 81, care stabilește intervenția autorităților locale în cazul apariției unui urs, prevede că se intervine progresiv, mai întâi prin alungarea cu semnale luminoase și sirene, apoi prin tranchilizare și relocare și, în ultimul caz, recoltare, împușcare.

”În ce privește ursul care a apărut la Sigmir șpi apoi la Bistrița s-a decis alungarea lui cu sirene și semnale luminoase, dar se impunea chiar o intervenție de tranchilizare și relocare pe același fond de vânătoare fiindcă este RPL municipal și are suprafața până la Cușma și Dealul Negru. Putea fi relocat fără aprobare de la Ministerul Mediului la limita fondului de vânătoare. Nu s-a luat decizia aceasta. Probabil că autoritățile locale vor ști în viitor să acționeze mult mai bine într-un caz similar ca să se evite orice pericol pentru populație în fața unui animal hăituit care devine foarte periculos în momentul în care simțurile sunt ascuțite pentru instinctul de supraviețuire. Este foarte periculos să-l lași pe străzile orașului pentru că se poate întâmpla o nenorocire”, a mai adăugat Sever Roman.

Și la Sângeorz-Băi se va organiza o goană în cursul zilei de duminică, dar acolo nu poate fi vorba de vânarea ursului care vine în stațiune fiindcă este limita Parcului Național Munții Rodnei, iar vânătoare e interzisă.

”Oamenii, dacă văd ursul, să respecte mesajul autorităților. Ro-Alert le transmite clar să intre în casă și să se adăpostească în caz că ursul e în preajma gospodăriilor lor, iar dacă produce pagube să se adreseze primăriilor și să solicite convocarea comisiei de evaluarea pagubelor pentru că există posibilitatea să primească despăgubiri”

Sever Roman, director Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud

”Vânătoarea la urs e interzisă pentru că este o specie strict protejată și nu se poate face recoltarea decât cu autorizație de mediu și derogare de la ministrul Mediului pentru intervenție și prevenție. În luna august, s-a dat un ordin de ministru care a obținut avizul Academiei Române, Comisia Monumentele Naturii, a stabilit o cotă de intervenție de 140 de urși la nivel național și o cotă de 80 de urși ca și cotă de prevenție. La cota de intervenție, județului nostru i-a fost alocată o cotă de 7 exemplare de urs pe 7 fonduri cinegetice, de la Romuli până la Albeștii Bistriței sau Budac. Pe toate aceste fonduri de vânătoare a fost aprobat câte un exemplar de urs pentru a fi vânat pentru securitatea cetățenilor și împotriva producerii pagubelor. APM a emis deja cinci autorizații pentru recoltarea a cinci urși. Au fost recoltați deja doi. De reținut faptul că aceste autorizații sunt valabile 30 de zile. În acest interval, gestionarii fondului de vânătoare sunt obligați să recolteze exemplarul, în caz contrar, toate pagubele produse de urși pe fondul de vânătoare respectiv vor fi plătite de către ei dacă nu vor recolta ursul”, a precizat el.

Etichete

24 comentarii

    • Sunt poveşti vânătoreşti !
      Nu există un număr OPTIM de urşi natura are grijă să se autoregleze singură nu are nevoi de intervenția umană subiectivă.

      14
      1
  • Să vină-n târg Hârjoabă — să fecundeze el
    Ursoaica bistrițeană mai crudă ca Hârjoabă,
    Să-mpartă lumii șnițel, carne la baiț, mezel,
    Și Domnului Răducu, pastramă dintr-o labă.

    Să vină-n târg Hârjoabă, ursoaica avea pui
    Obraznic – nu cuminte ca puiul lui Hârjoabă.
    Acum scâncește singur, copil de-al nimănui.
    Să vină să-l strămute în codru – cu o roabă.

    Să vină-n târg Hârjoabă, el știe că-l aștept
    Ca Ucraina pe Putin, ca Israel — Hamasul.
    Să vină ca la nuntă, cu flori de pus în piept,
    În turnul evanghelic să se oprească ceasul.

    16
    43
  • Asociatia vanatorilor bistriteni, care aduna la sanul ei cei mai vrednici fii ai patriei, toti securisti, militieni, activisti comunisti actualmente psd-isti si interlopii cei mai de seama, va gestiona cu profesionalism problema ursilor cum a gestionat-o si pe aceea a padurilor: vor disparea ursii cum a disparut si padurea.

    66
    5
    • Este normal dacă a dispărut pădurea să dispară și urșii. Dar, uite că au rămas aici și coboară la găinile din sat. Asociația vânătorilor compusă din personalitățile enumerate de „vocea rațiunii” , completată cu popi și călugări, însoțiți de trufandale de la Capatos-TV, pot să ne scape de urșii rebeli care vin la pețit noaptea prin sat. Iar la fiecare vagon cu bușteni care pleacă în Austria, în loc de frânar, în cabină, să le trimitem câte un ursuleț.

      31
      6
    • De aia suntem unde suntem, din cauza a prea mulți „specialiști” în orice!!! Toți știți/știm câte ceva, dar nu le putem ști pe toate. Din acest motiv trebuie să-i credem pe cei care se pricep cât de cât la problema în cauză, iar dacă avem motive să nu-i credem atunci să propunem/să întrebăm alte persoane care au o autoritate în domeniu.
      Avem o țară plină de „ecologiști” dar apele și pădurile sunt pline de plastic. Mai avem „ecologiști” și la ADI deșeuri și la APM care au grijă de infractori. Cum altfel se poate numi numărul ăsta enorm de mic de amenzi și faptul că nu se schimbă mai nimic din acest punct de vedere?

      3
      12
  • Vocea rațiunii,adevăr grăiește….Sper ca,tot rational vor acționa și autoritățile competente pentru a controla ceea ce se va întâmpla!Pe toți vrednicii vânători,ii rog sa citeasca cărțile despre vânătoare ale lui Ionel Pop,mai ales,”Un ochi rade,un ochi plange”….Cu respect,MNPop

    11
    41
  • Dacă vați făcut tot felul de ” cotețe ” în mijlocul pădurii şi la marginea ei acum suportați şi pe vecini voştri urşi nu-i mai alungați.

    51
    9
    • Bălane ” ecologistule ” acum când ar trebui să aperi natura ți-ai îngițit din nou limba !

      10
      1
    • Bălan este pescar mai prinde şi el câte un peşte sălbatic cum să poată să spună el ceva negativ despre colegii lui de breaslă vânători ?!

      8
      1
  • O specie prospera ,se inmulteste si devine daunatoare atunci cand are teritoriu ,hrana suficienta si nu are dusmani in lantul trofic.Pana acum vreo 30 de ani erau foarte rare ursoaicele cu 2 sau 3 pui.Masculii cresc ,nu pot convietui la un loc sunt alungati de catre cei mai tari si cauta teritoriu.Ursul e o specie teritoriala. De aceea trebuie tinuta populatia sub control.Ca daca omoara ursul vreun copil ,el nu tine cont de al cui e.Il omoara si gata.Daca o sa faca victime intre amarati ,autoritatile o s o scalde.Dar daca i se pune pata pe vreo beizadea de a voastra ,specialilor si esentialilor?Pe langa faptul ca o sa suferiti ca orice parinte mai aveti o durere pe suflet.Nu mai aveti cui lasa mostenire functiile si privilegiile.

    16
    29
    • Cine va pus să invadați teritoriul urşilor ? Vați făcute case cică case de vacanță în pădure şi în jurul ei . Acum vreți să alungați urşi că vă cam incomodează . Dacã se produce vreun incident neplăcut voi sunteți singuri răspunzători nimeni nu va pus să faceți tot felul de prosti în pădure.

      38
      7
    • Greșit, „ecologistul nr. 2”, eu în armată am fost învățat să folosesc baioneta. Cartușele sunt scumpe și nu trebuie risipite.

      3
      3
  • Mulți citesc și puțini pricep. Sanctuare și nu santuare. Parafrazând pe prietenul de mai sus Arctos-Ursus arctos-ursul brun din Regiunea Holarctică (felicitări ptr. cult. generală), „ursul de la răsărit” s-a speriată de Șoșoacă și nu a mai descins prin Parlament. Bine, bine, dar după simpatia din vulg care este în paralel cu jocul democratic ne putem trezi cu Guvernul Șoșoacă și nu cu un bulevard.

    1
    12
  • Admirabil ursul din imagine! Miop, cu buza de jos dăbălată, care sfidează bistrițenii, urs cu brânca dreaptă lăsată în spate spre a pleca numai el știe unde. Urs care nu hibernează niciodată! Dacă vă deranjează, împușcați-l! Iar dobitocilor de la volan, atunci când vă calcă copiii, dobitocilor care seamănă cu voi întru totul, dați-le numai cu suspendare.

    3
    27
  • În Europa trăiesc 746000000 de oameni. Dintre aceștia 28000000 sunt imigranți. Unii, ca să supraviețuiască, fură. Alții dau în cap. Având în vedere că în Europa trăiesc și 14000 de urși, care trebuie să fie efectivul optim al acestora pentru a putea coabita? Ursari, ursologi, baroni bistrițeni, aruncați armele!

    4
    23
  • Sa ne explice un „ecologist” care vrea o tara ca afara de ce Germania nu mai are ursi aproape deloc… si nici nu accepta ursi relocato. Si apoi sa ne spuna putin cam cati ursi i s-ar parea lui ca sunt destui in Romania, 20.000, 120.000? Asa cam cati?

    5
    25
  • Nu va mai luați după povesti vânătorești.
    Numerele vehiculate sunt doar estimări, iar faptul că aceste cifre vin dinspre asociațiile de vânătoare sunt cel puțin îndoielnice, atâta timp cât interesul lor este de a le umfla artificial și numarul este stabilit din pix. Cei care fac lobby pentru cresterea cotelor de recoltare, de la asociații de vanatoare la miniștri ai mediul (vezi fostul ministru Tancozs Barna) sunt ultimii care au credibilitate în toată această poveste.
    Cauzele pentru care urșii se apropie de localități sunt multiple și complexe, iar în situația de față, în loc sa se elimine cauzele se tratează doar simptomele…

    https://green-report.ro/motive-ursii-coboara-din-padure/

    Iar despre studiul pentru stabilirea populatiei de ursi pe baza de probe genetice:

    https://www.google.com/amp/s/www.digi24.ro/amphtml/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/3-000-de-ursi-sunt-in-romania-cifra-s-ar-putea-cel-putin-dubla-pana-la-finalul-recensamantului-udmr-vrea-vanatoarea-pe-cote-stabilite-2515099

    26
    3
  • Să spună asociațile de vânători că sunt prea mulți urşi este similar cu cum ar spune bețivii că este prea puțină băutură 🤣

    25
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS