Social

Aveţi două săptămâni la dispoziţie pentru a admira narcisele sălbatice din Munţii Rodnei

Amatorii de turism montan au în perioada următoare un motiv în plus să se bucure de peisajele pe care le oferă Parcul Naţional Muncţii Rodnei. Deoarece temperaturile au fost destul de ridicate, au început să înflorească narcisele sălbatice din Poiana Narciselor, aflată la 1.600 de metri în Masivul Saca. Aceste flori ocrotite prin lege pot fi admirate două săptămâni de acum înainte.

”Au început să înflorească narcisele sălbatice. Începând de acum, timp de aproximativ două săptămâni se pot face vizite în teren pentru a le admira”, a precizat directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca.

Poiana Narciselor se află pe versantul estic al Muntelui Saca din Parcul Naţional Munţii Rodnei, fiind arie protejată de interes naţional. poiana_cu_narcisePoiana Narciselor din Munţii Rodnei, care se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare, este situată la 1.600 de metri altitudine. Narcisele, plante ocrotite prin lege, pot fi admirate doar două săptămâni pe an.

Parcul Naţional Munţii Rodnei este considerat cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali. El are o suprafaţă de 46.399 hectare, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervaţie a biosferei în anul 1979. Importanţa acestei arii protejate se datorează atât geologiei şi geomorfologiei munţilor, cât şi prezenţei a numeroase specii de faună şi floră, endemite şi relicte glaciare.

Pe vârful Saca se poate ajunge plecând de la Valea Vinului, localitate situată la 8 km de Rodna Veche.

Foto: arhivă

5 comentarii

    • Trebuie sa adaug ca m-am interesat acum, sau mai bine zis am incercat se ma interesez de traseu exact si informatia despre marcaje. Daca deschizi pagina Salvamontistiilor Bistritei http://www.portalbn.ro/salvamont/home.html nu gasesti informati deasupra traseu exact. Daca deschizi pagina parculul in sine http://parcrodna.ro/ nu gasesti mai nimic de cit ceva ruine de pagina de web cu multe greseli plus informatii despre ce intentioneaza (dar nu practica) si despre traseu exact…nimic. Si daca deschizi prima pagina mai sus mentionata in primul post al meu tot trebuie sa gicesti ca chiar daca o downloadezi ca si pdf si se maresti ma maxim excranului, ai se vezi ca nu poti citi indicatorele.
      La toate 3 servici cel putin cite doi angajati nu fac treaba, Cei care administreaza situl si sefii lor. Totul necoordonat. Amatorism la maxim ca si cum chiar nu le intereseaza sa promoveze turismul.
      O sa fiu cu familia in fata locului dimineata ora 10.30 simbata in 10.mai in cautarea indicatorelor in ciuda faptului ca parca cei care administreaza dau semne de deziinteres.

  • Merita efortul de a vedea aceste minunatii ale naturii ! Sa ne bucuram si sa profitam ca avem aceste adevarate bogatii in judetul nostru !

  • Parcul Național Muntii Rodnei trebuie este o arie protejată (parc național), oferind o diversitate floristica si faunistica aparte. Intr-adevar acum este sezonul de inflorit pentru narcisele salbatice. Diversitatea floristica din Muntii Rodnei, face zona atractiva tot timpul anului. In acest sens, exista o lucrare a regretatului profesor Livius Gubesch, intitulata „Excursii botanice în Munţii Rodnei” aparuta in revista „Natura” seria biologie-nr. 3/1968. In aceasta lucrare sunt prezentate speciile de plante din Muntii Rodnei cu perioada lor de inflorire, intre care si narcisele sălbatice de pe Masivul Saca. Ar fi un gest frumos si totodata util daca Administratia Parcului National Muntii Rodnei (APNMR) ar publica pe site-ul sau acest articol, care se gaseste din ce in ce mai greu datorita numarului redus de exemplare din colectia revistei Natura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.