Social

Băiat de 11 ani trimis la cerșit, preluat de Asistența Socială. Tatăl său a fost amendat

Un băiat de 11 ani depistat de polițiștii locali cerșind în fața Gării Bistrița a fost dus la Centrul de primire al DGASPC.

El face parte dintr-o familie cu 12 copii din Arcalia, neglijați, abuzați și trimis la cerșit de către părinți. Tatăl său a fost amendat.

”Minor în vârstă de 11 ani identificat de polițiștii locali din cadrul Biroului Siguranță Publică cerșind pe strada Gării, în fața covrigăriei Petru, murdar, înfrigurat și înfometat. Conform declarațiilor acestuia, încă trei frați erau la cerșit în municipiu, dar aceștia nu au fost identificați… încă.

Polițiștii locali au localizat părintele în stația CFR Bistrița Nord. Presupunem că acesta i-a adus la cerșit, iar el aștepta… la căldură… să îi aducă încasările din cerșetorie pe ziua de astăzi.

Bărbatul a fost condus la sediul Poliției Locale, împreună cu minorul, și sancționat cu amendă în suma de 500 lei în baza art. 2 pct. 33 din legea 61/1991.

S-a solicitat sprijinul Direcției de Asistență Socială pentru a lua măsurile legale referitoare la minor, conform atribuțiilor. Reprezentanții Direcției de Asistență Socială, cunoscând antecedentele părinților în legătură cu îngrijirea copiilor lor, au demarat de îndată procedura de preluare a minorului. Un echipaj mixt, format din 2 polițiști locali și un inspector din cadrul Direcției de Asistență Socială, a condus copilul la Centrul de primire în regim de urgență pentru copilul exploatat, neglijat și abuzat al DGASPC BN. Conform documentelor Direcției de Asistență Socială, minorul în cauză provine dintr-o familie cu 12 copii, din care doar 9 sunt minori. Dintre minori, cel mai mare are vârsta de 16 ani iar cel mai mic, 3 ani. Aceștia locuiesc în satul Arcalia. Copiii familiei au fost neglijaţi și abuzați de părinți prin faptul că aceștia au ignorat în mod constant nevoile celor mici, nu i-au înscris la nicio formă de învățământ ci i-au trimiși la cerşit în mod constant.

Mama minorilor a fost consiliată cu privire la îndeplinirea obligațiilor părintești care i se cuvin și i s-a adus la cunoștință că poate beneficia de suport în identificarea unui loc de muncă, dar fără rezultat.

Pentru un număr de 3 minori, în 2021 s-a instituit măsura plasamentului de urgență și nu mai sunt în familie iar astăzi alt minor a fost preluat de autorități. În familie au rămas 5 copii care sunt monitorizați.

Direcția de Asistență Socială Bistrița a sesizat IPJ BN referitor la familia în cauză, prin 2 adrese prin care se solicită sprijin în soluționarea cazului, în iunie 2022 și decembrie 2022 în scopul cercetării părinților, fapta fiind în formă continuată și având în vedere că, conform prevederilor Noului Cod Penal, Art. 214: ”(1) Fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilități fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activități se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“.

Povestea de campanie de astăzi are următoarea morală: în spatele oricărui copil cu mâna întinsă se ascunde un destin tulburător. Copii abuzați, înfometați, desculți, totul doar pentru a atrage mila publică și a îngroșa veniturile abuzatorilor. În cazul de față, din păcate, abuzatorii sunt chiar cei care le-au dat viață. Dacă vom continua să oferim bani cerșetorilor, acești copii nu vor putea avea viitorul pe care și-l doresc. Mai grav este ca odată ajunși adulți, abuzații se transformă în abuzatori… și ciclul se reia”, a menționat Poliția Locală Bistrița.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS