Economie

Bani mai puţini pentru fermierii care nu şi-au depus la timp cererile la APIA. Vor fi penalizaţi

Bani mai puţini de la APIA începând de azi pentru peste 2.800 de fermieri din judeţ. Ei vor fi penalizaţi cu 1% pe zi fiindcă nu şi-au depus la timp cererile pentru sprijinul pe suprafaţ. Directorul APIA, Florin Căpraru, spune că oamenii nu au avut niciun motiv obiectiv.

Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a declarat că dintre cei 36.700 de fermieri care şi-au depus anul trecut cereri, anul acesta s-au primit doar 33.822 de cereri.

„Suprafaţa solicitată de fermieri a fost 175.966 de hectare şi estimăm să se ajungă undeva la 210.000 de hectare fiindcă fermierii mari lasă pe ultimele zile depunerea cererilor pe suprafaţă. Cu alte cuvinte, 92% dintre fermieri şi-au depus cererile la timp anul acesta şi pot spune că, faţă de media naţională, care este de 86%, noi stăm destul de bine. Diferenţa de 2887 de fermieri, pe care noi îi aşteptăm să mai vină cu cererile, va veni în perioada următoare, dar ei vor fi penalizaţi cu 1% pe zi. Dacă vine după trei zile, va fi penalizat cu 3% şi aşa mai departe”, a declarat Florin Căpraru.

Întrebat care sunt motivele pentru care cei peste 2800 de fermieri nu şi-au depus cerile la timp, Florin Căraru a spus că, în opinia sa, nu existau motive pentru întârziere.

„Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv obiectiv pentru care să nu fi venit. Perioada a fost destul de lungă, de 2,5 luni, au fost programări făcute pentru fiecare fermier în parte, cu dată, cu oră, cu funcţionarul care răspunde de cererea dânsului. Dacă nu şi-au găsit timp în ziua respectivă, au putut veni în altă zi fiindcă a existat înţelegere din partea noastră. Eu consider că e o meteahnă mai veche a românului care lasă totul pe ultima zi”, a spus el.

În ultimele zile, funcţionarii APIA, în special cei de la centrul judeţean, au stat chiar şi peste program ca să preia cererile marilor fermieri.

Florin Capraru APIA Bistrita-Nasaud„De exemplu, marţi, la Centrul Judeţean, la ora 21.30 depunea cerere Pombis Bistriţa. Fermierii mari lasă depunerea cererii pe ultimele zile fiindcă având suprafeţe cu foarte multe parcele nu sunt hotărâţi ce vor cultiva. Sunt situaţii în care progonează că vor pune porumb, dar merg în final pe cartof.  Noi i-am programat în zile distincte, însă sunt doar 300 de fermieri mari care au peste 50 de hectare şi evident că nu e nicfio problemă dacă vin în ultima săptămână. Cei mai mulţi sunt fermierii mici, 36.000, şi ei ne creează probleme fiindcă un funcţionar are, în medie, o încărcătură de 14-16 fermieri pe zi, ori completarea unei cereri de sprijin durează minim 20 de minute. Nu mai vorbesc de faptul că ei nu sunt informaţi, trebuie poziţionaţi corect. E stres, oboseală”, a declarat Florin Căpraru.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud a declarat că, după data de 10 iunie, nu va mai fi autorizată nicio cerere.

Pachetul financiar prevăzut pentru pentru plăţile pe suprafaţă se ridică la 1,264 miliarde de euro, în 2013, în creştere faţă de anul trecut cu peste 21% când a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă va fi de 145,07 euro pe hectar, cu 25,41 euro mai mult decât alocarea anului 2012 de 119,66 euro/ha. Cu toate acestea, în anul de campanie 2012, a fost aplicat un coeficient de reducere liniară de 0,9011, datorită creşterii suprafeţelor solicitate la plată peste nivelul negociat cu UE, fermierii primind astfel 107,82 euro/hectar.

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Si daca am depus cererile la timp, tot suntem penalizati, ca ne impoziteaza tat ce misca pe langa casa: vaci, oi, solarii, malai. Asa ca, cu o mana ne dau, cu doua ne iau.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.