Banii europeni atrași în județ din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) le-au rotunjit bine salariile unor angajați ai Inspectoratului Școlar Județean. Inspectorul general Cristian Nicula primește în plus 5292 lei la salariul de bază, iar ceilalți inspectori câte 4500 de lei minim, peste valoarea unui salariu mediu pe economie.
Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a dat publicității veniturile brute din luna septembrie ale celor 38 de angajați. Conform tabelelor de mai jos, cel mai mare salariu îl are inspectorul general Cristian Nicula 19.997 lei, veniturile sale fiind formate din salariul de bază – 10.583 de lei, bani pentru că implementează PNRAS – 5292 de lei, gradație de merit – 2646 lei, spor de suprasolicitare 10% și de complexitate 15% – 1129 lei și indemnizație de hrană – 347 de lei.
Mai primesc spor de 50% la salariu pentru că implementează PNRAS patru inspectori școlari și contabilul șef (+4586 de lei fiecare la salariul de bază), respectiv un consilier (+2737 de lei).
Cu excepția unui inspector care are jumătate de normă, ceilalți au și gradație de merit, iar trei dintre ei obțin bani în plus la salarii (950 de lei fiecare) pentru că sunt doctori.
Fără nicio excepție, inspectorii primesc spor de suprasolicitare 10% și de complexitate 15% de 926 de lei pentru cei cu normă întreagă și de 463 de lei pentru jumătate de normă, respectiv indemnizație de hrană.
În anul școlar trecut, 17 unităţi au derulat PNRAS, iar în acest an școlar vor fi 31.
De menționat că salariul brut reprezintă cheltuielile pe care un angajator le are cu fiecare angajat în parte și care includ remunerația angajatului, adica salariul net (banii „în mână” ai angajatului), dar și taxele și impozitele datorate de angajat statului, respectiv. Acestea sunt: asigurările sociale – 25%, asigurările sociale de sănătate – 10%, impozitul pe venit – 10%. Angajatorul gestionează plata acestor taxe în numele angajatului, plătind în plus 2,25%, contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), care este însă inclusă în salariul brut. Salariul net se obține după ce din salariul brut se scad taxele și impozitele menționate anterior și reprezintă remunerația care ajunge la angajat pentru serviciile prestate.
De asemenea, trebuie precizat că majoritatea inspectorilor școlari sunt numiți de către partidele politice.
Meserie buna , cea de inspector scolar…Bani multi dar justificati ! N-am inteles insa ce fac dansii concret pentru reducerea abandonului scolar si cum se verifica procentele de reducere. Din articol se intelege ca banii se dau oricum pentru ca sunt bugetati , nu-i asa ? S-apoi invatamantul este o prioritate nationala si este mult subventionat , asa cum se trambiteaza in media , deci actul in siune e binevenit. Astept in scurt timp sa primesca niscaiva bani , popii si primarii , ca doar sunt in prima linie…
Cât de mult mai avem de învățat!!!!….la fel mă pun în locul acestor angajați și mai mult ca sigur aș face la fel/ aș proceda la fel, mi-aș deschide bine buzunarul pentru întrarea capitalului din toate unghiurile.
Praf in ochi.Faceti si munca de teren si incurajati multimea de t. sa mearga la scoala si sa castige si ei cinstit, nu prin cersetorie.