Actualitate

Ministrul Dezvoltării, la Bistrița. Ce obiective de investiții a vizitat

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a făcut o vizită de lucru la Bistrița, unde a verificat alături de primarul Ioan Turc stadiul obiectivelor de investiții finanțate de minister.

”Ministerul Dezvoltării finanțează construirea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii sociale, educaționale și de transport. Am vizitat mai multe obiective de investiții finanțate cu ajutorul programelor coordonate de Ministerul Dezvoltării. Sprijinim modernizarea, reabilitarea și dotarea instituțiilor de învățământ, construirea de noi locuințe și consolidarea celor care prezintă risc seismic, dar ne preocupă și infrastructura stradală și transportul public. Acționăm, așadar, pe toate palierele, acolo unde este nevoie de ajutorul nostru, pentru o dezvoltare unitară și armonioasă, pentru a stimula îmbunătățirea calității vieții tuturor cetățenilor și pentru a veni în sprijinul generațiilor tinere, care reprezintă viitorul nostru”, a declarat Adrian Veștea.

El a postat apoi pe Facebook: ”Bistrița se dezvoltă prin investiții în infrastructură și educație. M-am bucurat să văd că lucrările avansează într-un ritm bun și toate aceste proiecte contribuie la dezvoltarea echilibrată a comunității bistrițene. Îl felicit pe Ioan Turc, primarul municipiului Bistrița, pentru proiectele pe care le derulează și pentru viziunea sa asupra dezvoltării unitare a municipiului”.

Începând din 2015, prin PNDL, județului Bistrița-Năsăud i-au fost alocate 1,2 miliarde lei, din care s-au decontat 863 de milioane lei, fiind finanțate 325 de proiecte, dintre care 281 finalizate, a spus el. Prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, Bistrița-Năsăud primește tot aproximativ 1,2 miliarde lei, pentru 85 de proiecte (38 de contracte deja încheiate). 187,2 milioane lei primește Bistrița-Năsăud pentru alimentarea cu gaze naturale. Prin PNRR sunt până acum 98 de contracte semnate, în valoare de 397,7 milioane lei, iar prin CNI sunt în derulare 20 de investiții (172 de milioane lei).

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, și primarul Ioan Turc au vizitat o serie de investiții realizate, șantiere din oraș, precum și zone de viitoare lucrări, cum ar fi Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, blocuri reabilitate termic, strada Tărpiului, zona viitorului pasaj rutier subteran Gării – Tărpiului.

Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” este modernizat cu fonduri asigurate din Programul Național de Dezvoltare Locală (etapa a II-a), valoarea investiției fiind de 9.026.616,56 de lei.

Clădirea Corpului A al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, monument istoric de importanță națională, este consolidată și modernizată cu suma de 47.018.164,22 de lei, asigurată de CNI, astfel încât, la finalul lucrărilor, elevii să beneficieze de 28 de săli de clasă, 7 cabinete, 3 laboratoare de informatică, 2 laboratoare de fizică și câte un laborator destinat chimiei, biologiei și tehnologiei informației, dotate cu echipamente și mobilier modern. Ioan Turc a menționat că, aici, stadiul lucrărilor este de circa 90%, termenul limită de finalizare a lucrărilor fiind martie 2024.

Strada Tărpiului va fi reabilitată și modernizată cu peste 1 milion de lei, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, o parte fiind deja realizată, iar pentru modernizarea pasajului rutier subteran Gării – Tărpiului, acum la stadiul de PUZ, valoarea solicitată este de 41,8 milioane de lei. La anul ar urma să fie declanșate procedurile de licitație.

Ministerul Dezvoltării, prin intermediul Programului naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe pentru perioada 2022-2024, a alocat 729.248,51 de lei pentru consolidarea unui bloc cu 40 de apartamente din oraș, iar alte 160 de locuințe sociale, în valoare totală de 83.402.535,45 de lei, se construiesc în Viișoara prin Programul multianual de construcţii locuinţe sociale și de necesitate, derulat conform Legii Locuinței nr. 114/1996 în perioada 2023-2026.

În cartierul Subcetate, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI), asigură o finanțare de 11.886.810,72 de lei (fonduri PNRR) pentru construirea și dotarea unei creșe moderne, de tip nZEB, cu o capacitate de 4 grupe (40 de copii). În același cartier, Agenția Națională de Locuințe a finanțat construirea a 414 locuințe pentru tineri destinate închirierii, în valoare totală de 36.606.228,87 de lei. Va fi finanțată, de asemenea, și o creșă la Viișoara.

Ministrul a mers și la o serie de blocuri reabilitate energetic cu bani de la Ministerul Dezvoltării.

Prin fonduri europene nerambursabile, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, se reconfigurează axa de transport public pe traseul Str. Gării – B-dul Decebal – Str. Andrei Mureșanu – Str. Năsăudului, care include și realizarea unui pasaj pietonal subteran pe B-dul Decebal.

Primarul Ioan Turc a menționat că ordinul de ministru pentru alimentarea cu gaze naturale a localități componente Sărata este semnat și că urmează să fie semnate cele pentru trei proiecte de extinderea a rețelelor de apă și canalizare.

În ceea ce privește bazinul olimpic din Unirea, urmează să fie emisă intabularea terenului, după care CNI va da drumul procedurii pentru contractarea studiului de fezabilitate, a mai spus Ioan Turc.

13 comentarii

 • Avem primar valabil,, la Suceava ministrul Dezvoltării nu a avut de vizitat decât 3 obiective. La noi se fac infinit mai multe, ar trebui să ne mândrim cu asta. Felicitări tuturor din echipa primariei!

  10
  81
  • Paul Sever, ce funcție ai în primărie? Ești postac în timpul programului? Te plătim să faci imagine primarului?

   46
   2
 • Cum sa renuțat la Internodal care se făcea cu banii europeni gratis aşa se poate renunța şi la tâmpenia de Pasaj Subteran Gării Tărpiului care numai încurcă. Mă idioților băgați țara în faliment şi sugrumați privați pentru toate tâmpenile de investiții pe care nu le vrea nimeni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  73
  3
 • Mă ia migrenă când citesc sumele astea : ” valoare totală de 83.402.535,45 de lei, ” !!!etc
  Măcar dacă s-ar folosi cu „cap” și chibzuință și cu bună -cuviinta!
  Or, or fi si ăștia vreo ” strecurătoare fiscală!” până la urmă…

  18
 • În poză de titlu toți arată în același timp altceva iar ministru cu o privire total neinteresată nu înțelege nimic ha ha

  39
  • Mie îmi place foarte mult poza cu crescătoria de țânțari din Decebal 🤣, Este o poză epocală plus că apare şi o dronă acolo să filmeze bazaconia în toată spledoarea ei 🤣. O să salveze şi această poză şi o să o utilizez tot în acelaşi mod cum utilizez poza în care Bălănel este pregătit să-i dea flori lui mutulică.

   35
 • Ministrul Dezvoltării, adică Nimeni. Nimeni nu-i știe numele, nimeni nu-i cunoaște fața. Așa e și dezvoltarea. În special la Bistrița. Trei ani de regres pe banii, nervii, sănătatea și timpul nostru. Și cum ar putea să fie altfel când demnitarii, primari și ministru au cv-ul la secret. Nu știe nimeni ce liceu și ce facultate au urmat. Doar funcțiile politice. Ministrul al fost primar la Râșnov. Atât. Anvergură interplanetară. Galactică. Engage!

  • Suntem ca la țară Bistrița are peste 130 de străzi de pământ neasfltate însă incapabilii în loc să asfalteze aceste străzi vor să facă un pasaj subteran inutil pe Tărpiului. Vai de capul nostru !

   13
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.