Politică

Băsescu: Am stabilit că soluţia corectă este continuarea restructurării şi consolidării fiscale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că soluţia corectă pentru România este continuarea programelor de restructurare si consilidare fiscală convenite cu FMI, UE şi BM.

”Este una să faci împrumuturi la 4,89-5,29 şi alta să ajungi sa faci împrumuturi pe termen scrut la 6, 7 sau 8 procente, Doamne fereşte! Deci, de aceea atmosfera în care românii trec peste aceste momente de îngrijorare a investitorilor poate fi o atmosferă, să spunem, decentă.

Singura problemă pe care o avem, ca efect al semnelor de neîncredere a investitorilor, este legată de dobânzile la care se vor face împrumuturile următoare, pentru acoperirea deficitelor la fondurile despre care am vorbit. Prin prevederile bugetare, România are cel mai mare procent din PIB alocat investiţiilor.

S-a produs o creştere a nivelului de utilizare a banilor europeni. Tot mai multe facturi sunt strânse la decontare. După ce vor termina verificarea contractelor în derulare vor fi trimise pentru decontare. Prioritară rămâne accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat. Managerii companiilor de stat trebuie să ştie că nimeni nu mai poate tolera indiferenţa cu privire la performanţa economică a companiilor de stat, indiferent că este vorba de societăţi comerciale sau regii.

Anul acesta deficitul fondului de pensii este de 14,8 miliarde de lei noi, fondul de şomaj are un deficit de două miliarde de lei, altă jumătate de miliard de euro, dacă vreţi. Transformaţi cei 14,8 miliarde de lei noi de la pensii şi mai adăugăm şi două miliarde deficitul de la sănătate. Toate aceste deficite reprezintă bani pe care România trebuie să-i împrumute. Reducerea deficitelor diverselor fonduri trebuie să fie o prioritate majoră pe termen mediu

Aş face o atenţionare extrem de serioasă asupra acelora care mai zilele trecute anunţau măriri peste măriri de salarii, indexări, creşteri de pensii cu 50% din creşterea salariului mediu.

Am concluzionat cu cei care am avut întâlnirea că soluţia corectă pentru România este continuarea programelor de restructurare si consilidare fiscală convenite cu FMI, UE şi Banca Mondială.

În contextul internaţional nu există decât o singură conduită a oamenilor politici români: responsabilitate şi prudenţă.

Aş face o apreciere care nu vreau să fie răutacioasă, ci e pur şi simplu un punct de vedere. La nivel global s-a ajuns la un stadiu de neîncredere al investorilor datorită deciziilor neconvingătoare ale oamenilor politici, indiferent unde se afla ei.

Probabil că în zilele următoare se va confirma aprecierea pe care o fac printr-o revenire a burselor, atât în SUA cât şi în Europa.

Cel puţin în momentul de faţă n-ar trebui să utilizăm cuvântul „criză”. Nu mi-e frică de acest cuvânt, dar deocamdată asistăm la o reacţie a pieţei la decizii probabil neconvingătoare atât în SUA cât şi în Europa. Nu cred că putem vorbi încă despre o criză ci despre reacţii”, a spus Băsescu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS